Lorenzo Baldassarri heeft vrijdag tijdens de tweede vrije training voor de Moto2 klasse op het Losail International Circuit in Qatar de snelste rondetijd gereden en is daarmee de snelste coureur van de dag. Achter de Italiaan waren het Marcel Schrötter en Remy Gardner in de top drie. Nederlander Bo Bendsneyder, rijdend voor het NTS RW Racing GP team, eindigde met een keurige twaalfde tijd. 

Nadat de zon verdwenen was en de maan, net als de vele lichten rond het Losail International Circuit, fel scheen gingen de Moto2 coureurs de baan op om hun tweede vrije training van de dag te verrijden. De temperaturen waren uiteraard aanzienlijk lager dan gedurende de dag wat zorgde voor gunstige omstandigheden voor de coureurs en hun machines.

Iker Lecuona was er in deze sessie wonderbaarlijk genoeg weer bij na zijn zeer hevige crash tijdens de eerste vrije training. De Spanjaard werd verwezen naar het ziekenhuis voor verschillende controles en begon daardoor later aan de sessie, het is nog niet duidelijk of hij het volledige weekend zal kunnen rijden.

Voor het eerst dit jaar werken ook de Moto3 en Moto2 klassen met een Qualifying 1 en Qualifying 2 systeem. Afgelopen seizoenen was er voor de kleinere klassen altijd nog een ‘normale’ kwalificatiesessie waarbij alle coureurs 40 minuten de tijd kregen om een zo snel mogelijke ronde te rijden. Vanaf nu is dat anders en zullen na FP1, FP2 en FP3 de snelste 14 coureurs rechtstreeks doorgaan naar Qualifying 2 terwijl de overgebleven coureurs het uit moeten vechten in Qualifying 1, waarbij de snelste vier coureurs in die sessie verder mogen naar Qualifying 2.

Omdat de omstandigheden in deze sessie veel gunstiger waren dan tijdens de eerste vrije training werden er al gauw snellere tijden gereden en bleven de coureurs zich constant verbeteren.

Een vroege valpartij was er voor Xavier Cardelus. De coureur uit Andorra, rijdend voor het Sama Qatar Ángel Nieto Team, crashte in bocht 4 maar bleef ongedeerd.

Halverwege was het Sam Lowes die de snelste tijd in handen had voor Marcel Schrötter, Jorge Navarro, Lorenzo Baldassarri en Remy Gardner in de top vijf. NTS RW Racing GP coureur Bo Bendsneyder had op dat moment de dertiende tijd in handen.

Met zo’n zeven minuten te gaan was er een flinke crash te zien voor Tom Lüthi. De Zwitser ging bij het uitkomen van bocht 9 te hard op het gas en verloor de achterkant van zijn Kalex. De 32-jarige coureur klapte hard met zijn hoofd en schouder op het asfalt terwijl Bo Bendsneyder kort achter hem reed. De Nederlander kon zijn collega ternauwernood ontwijken en gelukkig kon Lüthi later zijn machine weer oppakken en terugkeren naar de pitbox.

In de slotminuten van de sessie werd het tempo door de vooraanstaande coureurs nog eens opgeschroefd omdat de omstandigheden, vergeleken met de hoge temperaturen gedurende de dag, nu vrijwel ideaal waren. Lorenzo Baldassarri werd uiteindelijk de snelste coureur van de dag met een 1’58.635 voor Marcel Schrötter en Remy Gardner. Een vierde tijd was er voor Sam Lowes met daarachter Alex Márquez en Jorge Navarro. Verder eindigden Locatelli, Binder, Vierge, Bastianini, Fernández, Bo Bendsneyder, Lüthi en Marini in de top 14. Deze coureurs hebben dus voorlopige rechtstreekse doorgang naar Qualifying 2 op zaterdag mochten de rondetijden in FP3 niet meer aangescherpt worden.

Direct na afloop van de tweede vrije training vroegen we Bendsneyder, maar ook NTS RW Racing GP teammanager Jarno Janssen naar een eerste reactie. Beluister het verhaal van de twee heren via onderstaande audiolinks:

Bo Bendsneyder:

Jarno Janssen:

 

De derde vrije training voor de Moto2 klasse op het Losail International Circuit gaat zaterdag om 12:20 uur Nederlandse tijd van start met de twee kwalificatiesessies om 15:55 uur.


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App