Enena Bastianini (Moto3), Luca Marini (Moto2) en Marc Marquez (MotoGP) hebben zondagochtend op een kletsnat Termas de Rio Hondo circuit de snelste tijden laten noteren tijdens de warm-up sessies van de Gran Premio Motul de la Republica Argentina.

Bij aankomst zondagochtend op het Termas de Rio Hondo circuit was het voor eenieder duidelijk dat de warm-up sessie zouden worden verreden op een kletsnat circuit. Was het vrijdag en zaterdag nog wisselvallig, zondagochtend voor aanvang van de drie warm-up sessies regende het namelijk nog volop waardoor er geen twijfel was over een eventuele bandenkeus.

Moto3
Om 08:40 uur plaatselijke tijd waren het de Moto3 coureurs die zondag als eerste in actie kwamen voor hun 20 minuten durende warm-up sessie. Met rondetijden van rond de 2’00 minuten wisselden de namen zich gedurende de sessie regelmatig af. In de laatste vijf minuten gingen de rondetijden vervolgens nog flink naar beneden en was het uiteindelijk Leopard Racing coureur Enea Bastianini die met een snelste ronde van 1’58.608 het rapst was voor Tattsuki Suzuki, Marco Bezzecchi, Gabriel Rodrigo en Fabio Di Giannantonio.

Livio Loi nam in deze duidelijk geen onnodige risico’s en beëindigde deze sessie met de zevenentwintigste en voorlaatste rondetijd.

Ondanks de moeilijke en lastige omstandigheden waren er geen crashes te bekennen in deze zondagochtend sessie.

Moto2
Terwijl het gestopt was met regenen begonnen de Moto2 coureurs aan hun warm-up sessie. Van een droog spoor, droge gedeeltes van het circuit was zeker nog geen sprake waardoor iedereen op regenbanden aan deze 20 minuten durende sessie begon.

In tegenstelling tot de coureurs in de Moto3 klasse leken de Moto2 coureurs iets meer haast te hebben, we zagen dan ook een aantal coureurs in hun haast een sneller ronde te rijden een uitstapje maken naast de baan. Deze uitstapjes bleven echter allen zonder gevolgen – geen crashes – en het was Luca Marini die bij het vallen van de finishvlag de lijst aanvoerde voor Hector Barbera, Lorenzo Baldassarri, de later op de dag vanaf de pole vertrekkende Xavi Vierge en de opnieuw sterk acterende Joe Roberts op de Nederlandse NTS RW Racing GP machine.

Roberts’s NTS RW Racing GP teamgenoot noteerde in deze sessie de zesentwintigste rondetijd, één plaats voor Nederlander en Tech 3 Racing Team coureur Bo Bendsneyder.

MotoGP
Terwijl er op de baan op enkele plaatsen al droge plekken te zien waren en begonnen ook de MotoGP coureurs allen op volledige regenbanden aan hun tweede warm-up sessie van 2018.

Ondanks dat hij later op de dag ‘slechts’ vanaf de zesde plaats op de grid aan de wedstrijd mag beginnen liet Marc Marquez in deze sessie meteen zien dat hij de te kloppen man is op het Termas de Rio Hondo circuit. De Repsol Honda coureur was nagenoeg de gehele sessie bovenaan de lijst te vinden waarbij hij ook nog eens ruim sneller was dan de rest van het veld.

In de slotfase wist de concurrentie, in naam van zijn eigen teamgenoot Dani Pedrosa, het verschil iets te verkleinen maar bij het vallen van de vlag was het Marquez die de lijst aanvoerde met een snelste rondetijd van1’48.428 voor Pedrosa en in de laatste ronde naar de derde plaats gekomen Scott Redding.

Lorenzo, hij vertelde een dag eerder al na afloop van de kwalificatie ondanks een tegenvallende veertiende klassering dat er niets mis was met zijn tempo op een volledig natte baan, sloot de sessie af met de vierde rondetijd voor Cal Crutchlow, Alex Rins, Aleix Espargaró en Valentino Rossi.

Andrea Dovizioso en Maverick Viñales completeerden in deze warm-up sessie de top tien.

Races
Om 17:00 uur zullen de Moto3 coureurs beginnen aan de race, de Moto2 race staat om 18:20 uur op het programma waarna de MotoGP coureurs om 20:00 uur op het Termas de Rio Hondo Circuit zullen beginnen aan hun tweede wedstrijd van het seizoen. Of alle race op een natte baan zullen worden verreden is vooralsnog de grote vraag, de Argentijnse weersvoorspellers geven aan dat er de rest van de dag niet veel regen meer zal vallen……….mocht men gelijk krijgen dan kan dit nog weleens gaan zorgen voor een drietal bijzondere races.

 

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag