Bastianini, Marini en Martin over hun debuut op een MotoGP machine

2979
luca-marini
Luca Marini - Losail Test | foto© motogp.com

Enea Bastianini, Luca Marini en Jorge Martin maakten vrijdag in Qatar voor het eerst kennis met hun MotoGP machines. Geen makkelijke opgave voor het drietal dat te maken kreeg met moeilijke omstandigheden op een winderig Losail International Circuit. Onderstaand de reacties van het drietal na afloop van de dag.

Ze moesten er lang op wachten, maar vrijdag 05 maart was het dan eindelijk zover. Enea Bastianini, Luca Marini en Jorge Martin mochten op het Losail International Circuit in Qatar dan eindelijk voor het eerst kennismaken met hun MotoGP machines.

Normaalgesproken zouden de drie vanuit de Moto2 klasse overkomende coureurs al meteen na het laatste Grand Prix weekend van 2020 voor het eerst getest hebben, maar vanwege de coronapandemie liep alles anders. Zelfs later in het jaar gingen de testen niet door en ook de eerste Official MotoGP Test op het Sepang International Circuit werd om dezelfde redenen afgelast.

Maar vrijdag in Qatar was het dan eindelijk zover, de drie MotoGP Rookies kregen de mogelijkheid om tijdens de Shakedown MotoGP Test samen met een aantal MotoGP testcoureurs voor het eerst op hun machines te stappen en de nodige ronden te rijden.

Vanzelf ging het allemaal nog niet, de actie kwam pas laat op gang vanwege de harde wind en het daardoor vele stof op de baan. De coureurs lieten zich er echter niet door uit het veld slaan en kon in de namiddag en de avond nog de nodige ronden rijden.

Van de drie MotoGP debutanten was Bastianini met een snelste rondetijd van 1’58.051 het snelst van het drietal. Op zich al een prestatie van formaat aangezien de regerend Moto2 wereldkampioen pas in de loop van de middag op het circuit aankwam nadat hij afgelopen maandag vanwege een foute coronatest werd geweigerd op de Ducati chartervlucht van Bologna naar Doha.

Marini noteerde een snelste rondetijd van 1’58.376 terwijl Martin tijdens deze eerste dag genoegen moest nemen met een snelste ronde van 1’58.875.

Onderstaand de reacties van het drietal na afloop van hun allereerste dag op een MotoGP machine.

Enea Bastianini, Avintia Esponsorama Racing:”Ik ben erg tevreden, ik heb echt genoten, ik had verwacht dat de motor erg snel zou zijn, maar zo snel zeker niet. Ik ben erg verrast door het schakelen en het remmen van de motor, ik ben dan ook erg blij dat het een zeer positieve eerstes ervaring is geworden. Ik kan niet wachten om zaterdag weer te mogen rijden. Ik had even mijn tijd nodig om me aan te passen aan de motor omdat de te rijden lijnen veel anders zijn, dit omdat ik meer vermogen heb. Kortom, we moeten nu meer aan de elektronica werken, al is het nog vroeg. Ik dank het hele team voor het goede werk”.

Luca Marini, Sky VR46 Avintia Team: Wat een ongelooflijke kracht: ik verwachtte het wel, maar het echt een speciaal gevoel bij de eerste exit. Ik heb een paar goede ronden gereden, waarbij ik me alleen op mijn rijstijl heb geconcentreerd, dit om vertrouwen te winnen. Het remmen heeft me verrast, ik voel me nog niet helemaal comfortabel omdat het met de carbon schijf anders is en ik moet zeker aan mijn rijstijl werken. Vandaag waren we in staat om de positie op de motor al flink te verbeteren door te werken aan de details van de tank, het stuur en het zadel. De Ducati is groot, maar ik ben erg lang. Ik ben zeker nog niet heel tevreden met de rondetijd, maar morgen kunnen we een stap maken. Een drukke dag, maar fysiek voel ik me prima.”

Jorge Martín, Pramac Racing: “Ik ben erg blij, het was een positieve eerste dag. Ik had vanaf het begin een goed gevoel met de motor en ik voelde me meteen erg op mijn gemak bij het team. Een ongelooflijke motor, het vermogen is waanzinnig en ik heb veel plezier gehad. Ik crashte in de laatste ronde omdat ik een oneffenheid in de baan raakte, maar ik ben oké. De komende dagen zal ik het beter doen.”

Zaterdag en zondag komen ook de reguliere MotoGP coureurs zich melden bij de MotoGP testcoureurs en MotoGP debutanten. Ook tijdens deze twee MotoGP testdag is er actie op de baan van 12:00 tot 19:00 uur Nederlandse tijd.

Handige links Official MotoGP Test Qatar 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter