Bautista opnieuw dominant in WorldSBK Race 2 op Motorland Aragón

3317
Álvaro Bautista viert de overwinning op Motorland Aragón met zijn team | © Randy van Maasdijk

Álvaro Bautista heeft zondagmiddag ook World Superbike Race 2 gewonnen op Motorland Aragón. De Spanjaard nam aan het eind van de eerste de ronde de leiding over en gaf deze niet meer uit handen. Jonathan Rea werd tweede, Toprak Razgatlioglu finishte als derde.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor World Superbike Race 2 op Motorland Aragón. Na veel spektakel in Race 1 op zaterdagmiddag en in de Superpole Race op zondagochtend waren de verwachtingen voor deze laatste race van het weekend hooggespannen.

Na een frisse start van de dag was het nu behoorlijk warm op het Spaanse circuit. De buitentemperatuur was 20°C en de asfalttemperatuur bedroeg zo’n 37°C, volgens Pirelli 15°C meer dan zaterdagmiddag tijdens Race 1. Dit betekende dat alle coureurs de SCX achterband hadden laten monteren.

Het was Jonathan Rea die vanaf de tweede plaats zeer goed startte en als leider de eerste bocht inging voor de vanaf pole vertrokken Álvaro Bautista en Toprak Razgatlioglu. Michael Rinaldi sloot aan op de vierde plaats voor Andrea Locatelli en Axel Bassani. Daarachter reden Alex Lowes, Xavi Vierge, Iker Lecuona en Loris Baz in de top tien.

Razgatlioglu probeerde meteen aan te vallen bij Bautista maar de Ducati coureur kon meteen counteren. Bautista wilde net als in de Superpole Race vroeg aan de leiding rijden en proberen te ontsnappen. Aan het eind van de eerste ronde maakte de Spanjaard optimaal gebruik van de topsnelheid van zijn Panigale V4 R en ging hij voorbij aan Rea. Daarachter deed Michael Rinaldi hetzelfde en ging de Italiaan voorbij aan Razgatlioglu voor de derde plaats.

Rea gaf zich niet zomaar gewonnen want in bocht 5 viel hij alweer aan. De Kawasaki coureur pakte de koppositie over maar de druk werd opgevoerd omdat ook Rinaldi zich begon te melden.

In de derde ronde probeerde Bautista het bij het ingaan van bocht 1 maar de Spanjaard ging wijd. Het leek erop dat de 37-jarige Ducati coureur sneller was maar Rea was niet bereid om zich zomaar over te geven.

Andrea Locatelli was op dit moment gecrasht in bocht 9. De Italiaan kon zijn weg nog wel vervolgen maar een goed resultaat zat er niet meer in.

Bautista dook aan het eind van de derde ronde opnieuw uit de slipstream van Rea en nam de leiding weer over. In de daaropvolgende bocht 1 zette ook Rinaldi de aanval in maar de Italiaan zorgde ervoor dat hijzelf en Rea wijd gingen. Rinaldi wist de tweede positie vast te houden maar Rea werd naar de vierde plaats verwezen achter Razgatlioglu.

Terwijl de twee Aruba.it Ducati coureurs langzaam maar zeker wegreden probeerde Rea weer voorbij te gaan aan Razgatlioglu. De Turkse coureur liet dat uiteraard niet zomaar gebeuren en sloeg telkens weer terug na een aanval van zijn rivaal.

In de zesde ronde slaagde Rea er in om bij het ingaan van bocht 1 voorbij te gaan aan Razgatlioglu. De Kawasaki coureur was duidelijk sneller maar had op dit moment al een achterstand van een seconde richting Rinaldi en Bautista.

In de achtste ronde kwam er een einde aan de race van Scott Redding. De BMW M 1000 RR leek dienst te weigeren, dit tot grote frustratie van de Engelsman.

Halverwege de race had Bautista een voorsprong van 0,8 seconde in handen richting teamgenoot Rinaldi. Daar weer 0,7 seconde achter reed Rea op de derde plaats die op zijn beurt een seconde marge had richting Razgatlioglu. Alex Lowes reed op een eenzame vijfde plaats voor Axel Bassani en Loris Baz, daarachter reden Honda coureurs Iker Lecuona en Xavi Vierge en de Amerikaan Garrett Gerloff in de top tien.

In de elfde ronde maakte Rinaldi een foutje in bocht 1 en kon Rea zonder al teveel moeite de tweede plaats overnemen. De zesvoudig wereldkampioen had op dat moment een achterstand van anderhalve seconde richting Bautista.

Bautista bleek toch een brug te ver te zijn voor Rea, de Spanjaard vergrootte zijn voorsprong langzaam maar zeker naar zo’n drie seconden. Daarachter wist Rinaldi de aansluiting te behouden terwijl ook Razgatlioglu weer wat dichterbij kwam.

In de veertiende ronde kwam Kohta Nozane hard ten val bij het uitkomen van bocht 7. De Japanner was ongedeerd maar zijn race kwam op een pijnlijke manier ten einde.

Met nog drie ronden te gaan zette Razgatlioglu de aanval in op Rinaldi voor de laatste podiumplaats. De Turkse coureur zette zijn machine eerst al naast de Ducati in de laatste bocht voor start / finish maar wist vervolgens met een indrukwekkende uitremactie de derde positie over te nemen bij het ingaan van bocht 1. De marge richting Rea bedroeg op dit moment nog meer dan een seconde dus de derde plaats leek het maximaal haalbare voor de regerend wereldkampioen.

Bautista bleef uiteindelijk foutloos en kwam met een voorsprong van ruim vier seconden als winnaar over de finish. Rea had er het maximale uitgehaald en werd tweede met Razgatlioglu daar twee seconden achter op de derde plaats, waarmee deze drie coureurs in alle drie races op het podium eindigden.

Rinaldi kon een knap gereden race uiteindelijk niet belonen en werd vierde voor Lowes en Bassani. Baz had een goede slotfase en finishte als zevende voor Vierge, Gerloff en Lecuona.

In het kampioenschap staat Bautista na het eerste World Superbike raceweekend aan de leiding met 57 punten voor Rea (54) en Razgatlioglu (39).

De World Superbike coureurs komen over twee weken (22-24 april) weer in actie, plaats van handeling is dan het TT Circuit Assen.