Álvaro Bautista heeft zaterdagochtend in een hectische Superpole sessie opnieuw pole position behaald. De Spanjaard wist zijn snelle ronde op het juiste moment te timen voordat de rode vlag werd gezwaaid. Nederlander Michael van der Mark noteerde de tweede tijd, Markus Reiterberger kwalificeerde zich als derde. 

Zaterdagochtend om 11:00 uur ging de Superpole sessie voor de World Superbike klasse van start op het TT Circuit Assen. De omstandigheden rond het circuit op de Drentse heide waren nog steeds erg fris met een buitentemperatuur van zo’n 4°C en een baantemperatuur rond de 8°C. Volgens berichten waren er in Groningen al de eerste sneeuwvlokken gesignaleerd en bij aanvang van de sessie vielen er enkele druppels. Echter bracht de zon hier al gauw verandering in en scheen die weer fel op het TT Circuit.

Nederlander Michael van der Mark begon sterk aan de kwalificatie en had na de eerste run op racebanden pole position in handen met een 1’34.822 voor Pata Yamaha teamgenoot Alex Lowes en de tot nu toe nog ongeslagen Álvaro Bautista. Daarachter stonden Leon Haslam, Tom Sykes en Markus Reiterberger in de top zes geklasseerd.

Vervolgens ging het flink mis voor Sandro Cortese. De Duitser kwam ten val ter hoogte van Duikersloot en had met die crash een aantal delen van zijn Yamaha op de baan verspreid. Uiteindelijk bleek het minder ernstig dan verwacht en kon de kwalificatie verdergaan.

De coureurs kwamen naar binnen om een qualifier te laten monteren. Deze kwalificatieband van Pirelli levert normaal gesproken zo’n zeven tienden op maar door de lage baantemperatuur was het voordeel van deze band veel kleiner. Echter is een klein voordeel nog steeds een voordeel waardoor alle coureurs er in de slotfase van de sessie nog eens goed voor gingen zitten om pole position achter hun naam te kunnen schrijven.

Bautista had dit goed getimed en nam pole position over. Vervolgens waren onder andere Van der Mark, Sykes en Rea snel onderweg en leken zij het uit te gaan maken voor de plaatsen op de eerste startrij. Echter ontstond er een rode vlagsituatie nadat Toprak Razgatlioglu en Ryuchi Kiyonari hard ten val kwamen in de Ramshoek. Met name de Kawasaki van de Turkse coureur was flink beschadigd. Doordat de rode vlag met iets meer dan één minuut viel werd de sessie niet meer herstart.

Bautista claimde dus opnieuw pole position voor Van der Mark en Reiterberger. De vierde rondetijd kwam op naam van Lowes met daarachter Haslam en Sykes. Verder kwalificeerden Davies, Rea, Torres en Razgatlioglu zich in de top tien.

Na afloop spraken we met Van der Mark, beluister het verhaal van de Nederlander via onderstaand audiolink:

 

De eerste WorldSBK race op het TT Circuit Assen gaat vanmiddag om 14:00 uur van start.

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App