Bautista, Rea en Melandri over hun eerste race van 2019

25
parc-fermé
Top drie race 1 Phillip Island | foto© Russell Colvin

De eerste WorldSBK race van het seizoen op het circuit van Phillip Island in Australië werd op zaterdag overtuigend gewonnen door “rookie” Álvaro Bautista. De Ducati coureur kwam met een voorsprong van bijna vijftien seconden als winnaar over de finish voor Jonathan Rea en Marco Melandri.

De eerste WorldSBK wedstrijd van 2019 op het Phillip Island Grand Prix Circuit stond zaterdag hoofdzakelijk in het teken van de banden. Het was uiteindelijk Alvaro Bautista die het beste met de omstandigheden omging en zo zijn allereerste WorldSBK race ook meteen als winnaar af wist te sluiten.

Jonathan Rea werd op bijna vijftien seconde tweede terwijl Marco Melandri de strijd om de laatste podiumplaats in zijn voordeel wist te beslissen na een spannend duel met Alex Lowes in de laatste ronde van de wedstrijd.

Onderstaande reacties van de drie podiumfinischers.

Álvaro Bautista (P1): “Deze overwinning geeft mij zoveel voldoening en ik ben zo blij dat ik mijn allereerste World Superbike race heb gewonnen. We hebben de afgelopen wintermaanden natuurlijk hard gewerkt en dat zorgt er mede voor dat we zo’n competitieve machine neer kunnen zetten tijdens de eerste ronde van het kampioenschap. De pole was onhaalbaar vandaag, omdat ik nog moet gaan begrijpen hoe de kwalificatieband in elkaar steekt en hoe deze werkt. Tijdens de race voelde ik me echter erg zelfverzekerd omdat ik wist dat ik een goede pace kon rijden, mijn strategie was dan ook om zo snel mogelijk de leiding te pakken en vervolgens een constant tempo te rijden. Ik zag dat de voorsprong iedere ronde iets groter werd, ondanks dat ik ook probeerde om de banden te managen, zeker richting het einde van de race. Nogmaals, ik ben ontzettend blij en wil Ducati, Aruba en de jongens van mijn team bedanken, nu gaan we zien of we dit vol kunnen houden.”

Jonathan Rea (P2): “Ik ben om eerlijk te zien erg blij met mijn race. Terugkijkend op de test van afgelopen maandag en dinsdag, dacht ik dat de tweede plaats hier een realistisch doel zou zijn, en dat hebben we uiteindelijk gehaald. Aan het einde van de race hadden we nog een goede band over en dat was het doel van vandaag. Nu hebben we 22 ronden aan racedata die we kunnen gaan bekijken en van daaruit verbeteringen doorvoeren voor morgen. De race vandaag ging alleen om het behouden van de band. We wilden soepel rijden en het einde van de race halen. Als je naar de Superpole kijkt kun je ons echte potentieel zien, net als bij de wintertests en tijdens het seizoen op de ‘normale’ circuits.”

Marco Melandri (P3): “Dit was een fantastische race voor mij omdat ik tijdens de afgelopen test en het begin van dit weekend heel veel problemen had op een nieuwe band. Maar vanaf de eerste paar ronden van de race voelde ik me een stuk beter en zelfs met de nieuwe band verloor ik niet zoveel tijd ten opzichte van de top. Ik wist zeker dat zodra de tank leger was en de band minder nieuw was ik me nog comfortabeler zou gaan voelen. Toen ik Van der Mark passeerde werd mijn pace beter en groeide mijn zelfvertrouwen met iedere ronde. Toen ik bij Alex Lowes aansloot, verloor hij veel snelheid, ik denk dat hij een probleem had met de achterband, en toen ik hem passeerde probeerde hij terug te komen en hadden we een bizarre laatste ronde waarbij we elkaar wel vier keer inhaalden. Ik wist dat ik in de laatste bocht sneller was dan hem, maar ik kon niet net als vorig jaar wachten tot het uitkomen van de laatste  bocht omdat er veel wind stond en het moeilijk was om de machine stabiel te houden. Dus veranderde ik mijn strategie en ging bij het ingaan van de bocht binnendoor met veel snelheid waardoor ik hem denk ik verraste. Dit podium is echt fantastisch voor mij, het team en voor Yamaha. Ik ben ontzettend blij, maar nu moeten we ons concentreren op nog meer verbeteringen.”

 
Failed to get data. Error:
Photos Library API has not been used in project 814642671959 before or it is disabled. Enable it by visiting https://console.developers.google.com/apis/api/photoslibrary.googleapis.com/overview?project=814642671959 then retry. If you enabled this API recently, wait a few minutes for the action to propagate to our systems and retry.

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App