Álvaro Bautista was vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de WorldSBK klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto het snelst en sloot daarmee de eerste dag als snelste af. In de slotfase was de Spanjaard het snelst voor Nederlander Michael van der Mark en viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea. Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz zorgde voor een rode vlag situatie als gevolg van een crash waarbij hij de YZF-R1 volledig afschreef.

Vrijdagmiddag om 15:00 uur gingen de lichten op groen voor de tweede vijftig minuten durende vrije training voor de World Superbike klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Na een enerverende eerste vrije training, waarin Nederlander Michael van der Mark het snelst was, waren de omstandigheden voor FP2 nagenoeg perfect op het zuid-Spaanse circuit met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 25°C.

Al vroeg ging het mis voor Marco Melandri. De Italiaan kwam ten val bij het ingaan van bocht 9 (Curva Ángel Nieto) en schoof de grindbak in. Zijn Yamaha YZF-R1 had daarbij de nodige schade opgelopen maar deze kon gauw vervoerd worden naar de pitbox van het GRT Yamaha team waarna de Italiaan in de slotfase van de sessie de baan weer op kon.

Opnieuw was Michael van der Mark snel en liet hij zijn naam bovenaan de tijdlijsten schrijven voor Álvaro Bautista, Alex Lowes, Jonathan Rea, Tom Sykes en Marco Melandri. Echter was de rondetijd van de Nederlander nog niet sneller dan die hij reed in FP1.

Terwijl vrijwel alle coureurs zich bezighielden met het testen van verschillende afstellingen en bandencompounds met het oog op de twee volledige races en Superpole race van het weekend ging het met zo’n tien minuten te gaan behoorlijk mis voor Loris Baz.

De Ten Kate Racing Yamaha coureur verloor de voorkant van zijn machine bij het ingaan van de snelle bocht 4 en schoof met behoorlijke snelheid de grindbak in. De Yamaha YZR-R1 beet echter vol in het grind en maakte daardoor flinke sprongen waardoor de opgelopen schade zeer groot was. De Fransman bleef ongedeerd maar de gloednieuwe machine was zo goed als afgeschreven door de flinke klappen in de grindbak. Een flinke tegenslag voor het terugkerende team uit Nieuwleusen maar ze zullen er morgenvroeg ongetwijfeld weer met een positieve blik en een strak afgewerkte R1 staan.

Loris Baz in de grindbak met de flink gehavende Ten Kate Racing Yamaha YZR-R1 | foto© WorldSBK.com

De rode vlag werd gezwaaid zodat de marshals het grind en enkele kuipdelen van het asfalt konden verwijderen waarna de sessie hervat werd voor de laatste acht minuten.

In deze slotfase ging thuisrijder Álvaro Bautista er nog eens goed voor zitten en reed hij met een 1’39.428 de snelste rondetijd van de dag voor Michael van der Mark en Jonathan Rea. Tom Sykes klokte de vierde tijd voor Yamaha coureurs Sandro Cortese, Alex Lowes en Marco Melandri met daarachter Michael Ruben Rinaldi, Leon Haslam en Toprak Razgatlioglu in de top tien.

De derde vrije training voor de WorldSBK klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gaat zaterdagochtend om 09:00 uur van start met de Superpole om 11:00 uur en Race 1 om 14:00 uur.

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App