Álvaro Bautista heeft zaterdag tijdens de Superpole sessie op overtuigende pole position in de wacht weten te slepen op het Chang International Circuit in Thailand. De Spanjaard was maar liefst 0,9 seconde sneller dan het oude polerecord en 0,4 seconde sneller dan Jonathan Rea. Alex Lowes noteerde de derde tijd, Nederlandse Pata Yamaha teamgenoot Michael van der Mark werd tiende. 

Zaterdag om 13:00 uur lokale tijd, 07:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de 25-minuten durende Superpole sessie op het Chang International Circuit in Thailand. Dit seizoen geen twee 15-minuten durende sessies meer maar één sessie waarin alle coureurs tegelijkertijd proberen om een zo snel mogelijke rondetijd op de klok te zetten.

Zoals het hele weekend al het geval is waren de omstandigheden uitdagend voor de coureurs en de machines met een buitentemperatuur rond de 35°C en een asfalttemperatuur ruim boven de 50°C, echter speelde ook de luchtvochtigheid een grote rol dankzij het tropische Thaise klimaat.

De coureurs gingen eerst met racebanden de baan op om alvast te zorgen dat er een goede rondetijd op de klok stond om tegen het einde van de sessie een kwalificatieband te laten monteren en een echte aanval te plaatsen op pole position. Na deze eerste run was het Álvaro Bautista, die al het hele weekend de te kloppen man is, met de snelste rondetijd in handen voor Yamaha coureurs Alex Lowes en Marco Melandri. Jonathan Rea had op dit moment de vierde tijd in handen voor Sandro Cortese, Eugene Laverty, Leon Haslam en Michael van der Mark.

Met minder dan tien minuten te gaan werden de qualifiers gemonteerd en startte het gevecht om pole position. Álvaro Bautista wist optimaal gebruik te maken van de extra grip die de Pirelli kwalificatieband bood en daarmee een 1’31.912 te rijden waarmee hij het bestaande polercord van een jaar geleden met maar liefst 0,9 seconde aanscherpte. Dit bleek te hoog gegrepen voor de rest van het veld waarbij Jonathan Rea de tweede tijd noteerde op 0,4 seconde van de Spaanse Ducati coureur. De derde tijd werd gereden door Alex Lowes die daarmee later vandaag tijdens race 1 mag vertrekken vanaf de eerste startrij.

De vierde rondetijd kwam op naam van Sandro Cortese voor Leon Haslam en Tom Sykes wat zorgt voor een interessante tweede startrij. Marco Melandri klokte de zevende rondetijd voor Ducati coureurs Eugene Laverty en Chaz Davies, Nederlander Michael van der Mark kwam niet verder dan de tiende rondetijd.

De eerste WorldSBK race op het Chang International Circuit in Thailand gaat om 10:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Pirelli Thai Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App