Álvaro Bautista heeft zaterdag de eerste WorldSBK race gewonnen op het warme en zonnige Circuito San Juan Villicum voor Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu, Michael van der Mark werd vierde. Het Argentijnse circuit was nog steeds erg stoffig en glad vanwege het zand waardoor zes coureurs besloten om niet van start te gaan.

Zaterdag om 16:00 uur lokale tijd, 21:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de eerste World Superbike race van het weekend op het Circuito San Juan Villicum. Het was behoorlijk warm met een buitentemperatuur van boven de 30°C en een asfalttemperatuur van meer dan 50°C. Het gripniveau was zeer laag vanwege het vuile asfalt en deze temperaturen hielpen daar dan ook zeker niet bij. Daarnaast was er maar een hele smalle strook schoon gereden waardoor inhalen ook nog eens nagenoeg onmogelijk zou zijn.

De coureurs vonden dat de omstandigheden dusdanig slecht en gevaarlijk waren dat er besloten werd om niet van start te gaan. De racedirectie was echter onverbiddelijk en wilde van geen wijken weten. Twaalf coureur besloten overstag te gaan maar Eugene Laverty, Marco Melandri, Ryuchi Kiyonari, Sandro Cortese, Chaz Davies en Leon Camier bleven voet bij stuk houden en stonden dan ook niet aan de start van deze race. Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz had nog veel last van zijn crash in de Superpole sessie en ging daardoor ook niet van start. Uiteindelijk reden er slechts twaalf coureurs mee in deze race.

Het was Jonathan Rea die het beste wist te starten en als leider de eerst bocht in ging voor Álvaro Bautista en Michael van der Mark. Echter ging de vijfvoudig wereldkampioen enigszins wijd en duwde hij ook Bautista naar buiten waardoor Van der Mark de leiding over kon nemen.

Rea sloeg echter gauw terug en na enkele bochten nam hij de koppositie over. Vervolgens maakte Bautista op het kilometer lange rechte stuk optimaal gebruik van de topsnelheid van de Ducati en ging hij daarmee eveneens voorbij aan Van der Mark. De Spanjaard liet het hier niet bij zitten en wist vervolgens ook Rea te passeren.

Het was duidelijk wat het doel van Bautista was en de Aruba.it Ducati coureur wist dan ook een aantal meters los te rijden van Rea. Daarachter had Toprak Razgatlioglu aan het einde van de tweede ronde de derde positie overgenomen van Van Der Mark, verder reden Alex Lowes, Tom Sykes, Michel Ruben Rinaldi, Alessandro Delbianco, Leon Haslam en Jordi Torres in de top tien.

Het was een interessante kopgroep met Bautista, Rea, Razgatlioglu en Van der Mark waarbij de Ducati coureur en de wereldkampioen langzaam maar zeker weg wisten te rijden. Rea hield Bautista nauwlettend in de gaten maar kon nog geen plaats vinden om voorbij te gaan aan zijn concurrent.

Halverwege de race had Bautista de leiding nog steeds in handen terwijl Rea zichtbaar sneller was. Echter vanwege de zeer slechte omstandigheden op de baan kon de Noord-Ier niet van zijn lijn afwijken om een inhaalactie in te zetten. Enkele ronden later maakte Rea een foutje aan het einde van het lange rechte stuk en ging hierdoor wijd. Doordat hij op het vieze gedeelte reed verloor hij veel tijd en had Bautista ineens een flinke voorsprong. Razgaltioglu deed er alles aan om aan te blijven haken bij zijn merkgenoot terwijl Van der Mark daarachter het tempo niet kon volgen.

Richting het einde van de race was Bautista volledig vertrokken en was hij op weg naar de overwinning terwijl de strijd voor de tweede plaats nog spannend was. Razgatlioglu had het achterwiel van Rea gevonden en was op zoek om voorbij te gaan aan de wereldkampioen.

Bautista bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep om daarmee zijn eerste overwinning sinds Portimão te behalen. Rea was in staat om Razgatlioglu achter zich te houden en werd tweede. De Turkse coureur werd met deze derde plaats tevens officieel de beste Independent Team coureur in het kampioenschap. Van der Mark kwam als vierde over de finish, verder eindigden Lowes, Haslam, Sykes, Torres, Mercado en Delbianco in de top tien.

De Superpole race gaat zondag om 13:00 uur lokale tijd, 18:00 uur Nederlandse tijd van start met race 2 om 21:00 uur Nederlandse tijd.

 

Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App