Álvaro Bautista heeft zondagochtend de eerste World Superbike race op het TT Circuit Assen gewonnen en daarmee zijn tiende zege op rij behaald. De Spanjaard reed van start tot finish aan de leiding met Jonathan Rea daarachter die voor de tiende keer op rij tweede werd. Nederlander Michael van der Mark behaalde zijn eerste podiumfinish van het seizoen en kwam als derde over de streep. 

World Superbike race 1 op het TT Circuit Assen gaat om 11:00 uur van start. Het is nog steeds fris op het circuit op de Drentse heide met een buitentemperatuur van 6°C en een asfalttemperatuur van 9°C. De zon schijnt wel fel en dit zorgt ervoor dat het veel minder koud aanvoelt dan hoe het was op vrijdag en zaterdag.

De tribunes stromen vol en de spanning bouwt zich langzaam maar zeker op. Kan Michael van der Mark het waarmaken op zijn thuisbaan? De Nederlander start vanaf de tweede plaats achter polesitter Álvaro Bautista en voor Markus Reiterberger.

De coureurs beginnen aan hun warm-up ronde. De race staat op het punt van beginnen!

Ronde 1
Start! Polesitter Álvaro Bautista pakt de kopstart voor Markus Reiterberger en Michael van der Mark. Leon Haslam sluit daar achter aan op de vierde positie voor Alex Lowes en een goed gestarte Jonathan Rea.

Van der Mark maakt een foutje bij het uitkomen van de Geert Timmer bocht. De Nederlander verliest hier een halve seconde.

Ronde 2
Bautista aan de leiding voor Reiterberger. Rea komt verder naar voren en passeert Van der Mark voor de derde positie.

Ronde 3
Bautista lijk een klein gaatje te slaan richting Reiterberger. De Spanjaard heeft een marge van 0,6 seconde richting de Duitser. Rea probeert het gat richting de top twee te dichten met Van der Mark daar kort achter. Haslam en Lowes proberen de Nederlander te volgen, daarachter is er al een gat van ruim een seconde richting Toprak Razgatlioglu.

Ronde 5
Bautista nog steeds aan de leiding maar Reiterberger weet het gat richting de Ducati coureur te verkleinen. Ook Rea komt dichterbij de koplopers terwijl Van der Mark het moeilijk lijk te hebben. De Nederlander rijdt een seconde achter Rea en krijgt zo bezoek van Lowes en Haslam.

Ronde 7
Bautista rijdt nog steeds aan de leiding en vergroot zijn voorsprong weer naar 0,9 seconde. Reiterberger kan zijn tweede positie tot dusver nog steeds vasthouden maar Rea komt verder naar voren. Van der Mark kan het tempo niet volgen en rijdt anderhalve seconde achter het drietal met Lowes en Haslam steeds dichter acht hem.

Ronde 8
Rea valt aan en neemt de tweede positie over van Reiterberger bij het ingaan van de Haarbocht. Van der Mark weet enkele tienden goed te maken op de Duitser.

Ronde 10
Bautista leidt met anderhalve seconde voor Rea. Ruim een seconde daarachter heeft Reiterberger nog steeds de derde positie in handen maar Van der Mark voert de druk op en lijkt een aanval voor te bereiden op de Duitser. Een seconde daarachter strijden Lowes en Haslam voor de vijfde plaats.

Ronde 11
Van der Mark weet met een knappe uitremactie bij het ingaan van de Geert Timmer bocht voorbij te gaan aan Reiterberger. De Nederlander heeft daarmee nu weer een podiumpositie in handen maar dit lijkt het maximaal haalbare aangezien Rea ruim twee seconden voor hem rijdt met Bautista daar weer 1,7 seconde voor.

Ronde 12
Ook Lowes gaat voorbij aan Reiterberger. De Brit passeert de Duitser bij het ingaan van de Haarbocht en neemt daarmee de vierde positie over.

Ronde 13
Haslam volgt het voorbeeld van zijn landgenoot en zet ook de aanval in bij het ingaan van de Haarbocht. Hiermee verwijst hij de Duitser naar de zesde positie. Ruim vijf seconden daarachter rijdt Chaz Davies op de zevende plaats, kort voor Tom Sykes, Jordi Torres en Toprak Razgatlioglu.

Ronde 15
Bautista heeft een voorsprong van drie seconden en lijkt opnieuw af te stevenen op een overwinning, zijn tiende op rij. Rea rijdt een eenzame race met een marge van anderhalve seconde richting Van der Mark die op zijn beurt een voorsprong van een ruime seconde heeft op zijn Pata Yamaha teamgenoot.

Ronde 19
Haslam zet de aanval in op landgenoot bij het ingaan van de Geert Timmer chicane. De Kawasaki coureur neemt de vierde positie door middel van een keurige inhaalactie over. Bautista leidt nog steeds ruim voor Rea en Van der Mark.

Ronde 20
Haslam maakt een foutje in de Ruskenhoek waardoor Lowes de vierde positie weer over kan nemen. De strijd is nog niet gestreden en de twee Britten rijden dicht bij elkaar.

Ronde 21
Bautista blijkt opnieuw onverslaanbaar en wint de eerste World Superbike race op het TT Circuit Assen en zijn tiende race op rij. Drie seconden daarachter komt Rea opnieuw als tweede over de finishlijn, ook voor de tiende keer op rij. Michael van der Mark behaalt zijn eerste podiumfinish van het seizoen en komt als derde over de streep, dit tot grote vreugde van het Nederlandse publiek. Lowes wint de strijd van landgenoot Haslam en finisht als vierde, Reiterberger ver daarachter als zesde. Davies, Torres, Razgatlioglu en Sykes eindigen in de top tien.

Na afloop van de race vroegen we Van der Mark om een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

 

De tweede WorldSBK race op het TT Circuit Assen gaat vanmiddag om 14:00 uur van start.

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App