Bautista wint Superpole race op Jerez met overtuiging, Van der Mark tweede

13
V.l.n.r. Michael van der Mark, Álvaro Bautista en Marco Melandri - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | foto© Randy van Maasdijk

Álvaro Bautista heeft zondagochtend ook de Superpole race gewonnen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Spanjaard leidde van start tot finish en behaalde daarmee zijn dertiende overwinning van het seizoen. Nederlander Michael van der Mark reed een sterke race en werd opnieuw tweede, Marco Melandri kwam als derde over de finish.

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit voor de Superpole race over tien ronden op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De omstandigheden waren ideaal met een fel schijnende zon en een buitentemperatuur van zo’n 23°C. Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz stond niet op de grid aangezien hij in de warm-up sessie te maken kreeg met een technisch probleem en dit voorafgaand aan deze race nog niet verholpen was. Jonathan Rea moest deze race vanaf de laatste plaats op de grid starten vanwege zijn agressieve inhaalactie op Alex Lowes tijdens race 1.

De vanaf pole vertrekkende Álvaro Bautista wist goed te starten en ging als leider de eerste bocht in voor Marco Melandri en Leon Haslam. Alex Lowes nam de vierde plaats in handen voor Tom Sykes en Nederlander Michael van der Mark.

Opnieuw wist Bautista in de openingsfase meteen een voorsprong op te bouwen en had hij na drie ronden al een marge van zo’n twee seconden. Melandri reed een knappe race op de tweede plaats met Haslam daar een seconde achter. Van der Mark had in het begin van de race moeite om voorbij te komen aan Sykes en Lowes maar uiteindelijk slaagde hij hierin en nam de Pata Yamaha coureur de vierde plaats over.

Voor Lowes ging het in de vierde ronde bij het ingaan van bocht 7 volledig mis. De Brit verloor de voorkant van zijn Yamaha YZF-R1 en schoof de grindbak in. Lowes was zichtbaar aangeslagen en zijn race kwam hiermee ten einde.

Halverwege de race was het Bautista aan de leiding met twee seconden voorsprong richting Melandri en de opgeklommen Van der Mark daar enkele tienden achter op de derde positie. Rea was met zijn inhaalrace naar de vierde plaats gekomen met Haslam en Sykes achter hem.

Met drie ronden te gaan zette Van der Mark de aanval in en wist hij Melandri te passeren door middel van een knappe uitremactie bij het ingaan van bocht 6 (Curva Dani Pedrosa). De Nederlander nam hiermee de tweede positie over.

Bautista bleef foutloos en kwam wederom als winnaar over de streep. Het was zijn dertiende overwinning dit seizoen en de Spanjaard droeg deze zege dan ook op aan de 12+1-voudig wereldkampioen Ángel Nieto. Michael van der Mark werd opnieuw tweede met Melandri daarachter op de derde positie. Rea kwam als vierde over de finish met verder Sykes, Haslam, Razgatlioglu, Torres, Cortese en Davies in de top tien.

Ten Kate Racing Yamaha team manager Kervin Bos gaf na de race uitleg over het probleem waarmee hun Yamaha YZR-R1 te maken kreeg waardoor Loris Baz slechts één ronde kon rijden.

 “Hoeveel pech kun je hebben. Vanmorgen in de warm-up kregen we te maken met een probleem in de elektronica. Ondanks dat de jongens hard gewerkt hebben om het probleem voor de Superpole race te vinden en op te lossen lukte dit niet. Loris heeft vanuit de pitstraat het nog wel een rondje geprobeerd, maar het probleem was er nog steeds. We gaan nu hard aan het werk om de storing alsnog te vinden. We doen onze best, en hopen dat het lukt voor de hoofdrace later op de dag.”

Race 2 voor de WorldSBK klasse over 20 ronden op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gaat vanmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App