Bendsneyder zevende in Brno in een door McPhee gewonnen natte Moto3 race (audio)

12
bendsneyder
Bo Bendsneyder | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

#Czech – John McPhee is zondag in Brno winnaar geworden van de kletsnatte Moto3 race. De Brit, die zijn eerste Moto3 zege wist te behalen, was het snelst voor Jorge Martin en Fabio di Giannantonio. Bo Bendsneyder kende opnieuw een zeer sterke race door vanaf de vijfentwintigste plaats op de grid als zevende over de finish te komen, een evenaring van zijn beste seizoenprestatie.

Penalties
Na afloop van de kwalificatie kwam de wedstrijdleiding met de mededeling dat er opnieuw een aantal coureurs een grid penalty opgelegd hadden gekregen vanwege het wachten en daardoor te langzaam gereden te hebben in minimaal twee opeenvolgende sectoren. Zo werden de als tweede getrainde Andrea Migno drie plaatsen, de als zevende getrainde Niccoló Antonelli drie plaatsen, de als achtste getrainde Philipp Oettl vier plaatsen, de als zestiende getrainde Fabio Quartararo tien plaatsen en de als zeventwintigste getrainde Albert Arenas vier plaatsen teruggezet op de startgrid.

Race
Terwijl de regen nog gestaag naar beneden kwam was het Brad Binder die als leider de eerste bocht indook voor Enea Bastianini en Jorge Martin.

Binder ging vervolgens na een paar bochten wijd en het was Martin die na de eerste ronde als leider doorkwam voor Bastianini, Kornfeil, Aron Canet en Binder.

Bo Bendsneyder kende vanaf de vijfentwintigste plaats op de grid een wereldstart door na de eerste ronde als dertiende door te komen terwijl Livio Loi de zeventiende plaats innam.

Martin wist vervolgens een gaatje te slaan terwijl er achter de Spanjaard diverse keren gewisseld werd in de strijd voor de tweede plaats. Binder zag echter het gevaar, kwam de voorste plaats in de volgroep om met in zijn slipstream McPhee en Canet de achtervolging in te zetten op Martin.

De Zuid Afrikaan slaagde in zijn missie waardoor er na vijf ronden een uit vier rijders bestaande kopgroep ontstond terwijl regenspecialist Khairul Idham Pawi met rasse schreden uit het achterveld naar voren kwam en inmiddels al de vijfde plaats innam.

Bendsneyder moest na zijn uitstekende start in de eerste ronden een paar plaatsen prijsgeven, de Rotterdammer kwam na vijf ronden op ruim zeven seconden van de leiders als vijftiende door.  Loi leek in de eerste ronden bezig aan een opmars, echter na vijf ronden verloor de RW Racing GP coureur een groot aantal plaatsen en viel hij terug naar de drieëntwintigste plaats.

Binder en McPhee wisten een aantal ronden later afstand te nemen van Mir en Canet. Niet veel later was de race echter helemaal over voor Canet, de Estrella Galicia 0,0 coureur schoof op de vierde plaats rijdend onderuit.

Halverwege de wedstrijd waren het nog steeds Binder en McPhee aan de leiding op bijna drie seconden gevolgd door Pawi die even daarvoor Martin terug had verwezen naar de vierde plaats en Fabio Giannantonio.

Bendsneyder wist halverwege de race zijn tempo op te voeren en als dertiende door te komen in een groep die streed vanaf de zesde plaats in de race.

In de twaalfde ronde was de race over voor Arenas en Francesco Bagnaia waarbij duidelijk was dat Arenas zijn schouder blesseerde.

In het tweede deel van de race was het Binder die afstand nam van McPhee maar de Zuid Afrikaan ging in de veertiende ronde in de fout door iets te vroeg op het gas te gaan en met een highsider van zijn machine geworpen te worden.

Door de crash van Binder was het na vijftien ronden McPhee aan de leiding, Martin volgde op ruim acht seconden op de tweede plaats en Pawi. Een ronde later schoof laatstgenoemde op exact dezelfde plaats onderuit waardoor ook zijn race vroegtijdig over was.

Door de crashes voorin het veld kwam Bendsneyder met nog vier ronden te gaan door als tiende terwijl Loi inmiddels op de vijftiende plaats aangekomen was.

De leidende positie van McPhee, ondanks dat de Brit nog een paar keer een angstig moment meemaakte onder de moeilijke omstandigheden, kwam vervolgens niet meer in gevaar en er sinds lange tijd weer een Britse Grand Prix winnaar kwam, een overwinning die op naam kwam van McPhee die daarmee tevens zijn eerste Moto3 zege wist te scoren.

Achter de Peugeot MC Saxoprint coureur werd Martin op 8,806 seconde tweede en werd Di Giannantonio keurig derde.

De vierde plaats in een nog steeds nat Brno ging naar Bastianini voor Antonelli en de dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Jakub Kornfeil.

Bendsneyder liet net als een week geleden opnieuw zien uit het juiste racehout gesneden te zijn. De Rotterdammer verschalkte in de slotfase net als een week geleden in Oostenrijk opnieuw drie man. Dit keer moesten er achtereenvolgens Navarro, Bulega en Mir aan geloven waardoor de Red Bull KTM Ajo coureur als zevende de finish passeerde en zijn beste seizoen resultaat van een week geleden evenaarde.

Eerste reactie Bendsneyder direct na de race (audio):


Ook Loi deed in de slotfase nog goede zaken door als veertiende de eindstreep te passeren en hemzelf en het Nederlandse RW Racing GP twee WK punten te bezorgen.

Tussenstand kampioenschap
Ondanks zijn DNF gaat Binder nog steeds aan de leiding met 179 punten voor Navarro met 118 en Bastianini met 94.

Bendsneyder bezet na opnieuw een zevende plaats nu de negentiende plaats met 36 gescoorde WK punten terwijl Loi na zijn veertiende plaats nu de eenentwintigste plaats inneemt met 32 punten.