Pepijn Bijsterbosch heeft de race voor de Tourist Trophy in het bijprogramma van de Motul TT Asssen op zijn naam geschreven. Danny van der Sluis maakte het nog spannend en werd na sterk eindschot kort achter Bijsterbosch tweede. Nigel Walraven kwam als derde over de eindstreep. Vasco van der Valk werd de beste Supersport rijder met een zevende plaats.

Zaterdagmiddag om 17:30 uur stonden er dertien rijders opgesteld voor de Le Mans start van de Tourist Trophy wedstrijd op het TT Circuit Assen. Pepijn Bijsterbosch was het snelste in de kwalificatie en stond vooraan gevolgd door Nigel Walraven en de Belg Sander Claessen. Rob Hartog was op de vierde plaats de snelste Supersport rijder op de grid. Danny van der Sluis mocht als vijfde vertrekken en Vasco van der Valk was met een negende tijd de tweede Supersport rijder na de kwalificaties.

Nadat de rijders naar hun motoren waren gerend en opgestapt gingen zij weg voor een race over 16 ronden. Bij de eerste doorkomst reed Walraven aan de leiding met Bijsterbosch in zijn kielzog. Claessen en Van der Sluis reden daar niet ver achter. Het gat naar de nummer vijf Yan Ancia was aanzienlijk na de openingsronde, die op zijn beurt net voor Hartog doorkwam. Bij de tweede doorkomst leek Walraven een probleem te hebben, want hij was druk bezig om aan zijn stuur iets veranderen. Bijsterbosch nam de leiding over en reed weg. Walraven verloor tijd, maar kon wel doorrijden. Het gat naar de nummer twee Van der Sluis was na vijf ronden al zo’n zeven seconden. De Start Racing coureur werd op de voet gevolgd door Claessen en Walraven. Halverwege de race ging Walraven voorbij aan Claessen. De Belg kon het gevecht om de tweede plaats niet meer volgen. Hartog wist daarachter langzaam naar het achterwiel van Ancia toe te rijden. Met nog zeven ronden te gaan had Ancia geen druk meer van achteren, toen Hartog zijn motor de pits moest insturen met een technisch probleem. Het team kon het probleem relatief snel verhelpen en Hartog ging zo’n anderhalve minuut later de baan weer op. De eerste plaats van de Supersport rijders werd daardoor overgenomen door Van der Valk. De Pearle Gebben Racing rijder kwam als elfde en derde Supersport rijder door na de eerste ronde, maar passeerde in de tweede ronde Allan Howard Cristiansen en Wouter Aelterman waardoor hij toen al tweede lag van zijn categorie.

Bijsterbosch leek lang onbedreigd naar de winst te rijden, maar het werd in de slotfase toch nog spannend. Bijsterbosch bouwde tot aan de helft van de wedstrijd zijn voorsprong verder uit, maar in de tweede helft van de race was Van der Sluis sneller en liep meerder seconden in op de Team Dutch Comfort Houses BMW coureur. Walraven kon het tempo van Van der Sluis niet volgen. In de laatste ronde kwam Van der Sluis nog heel dichtbij, mede doordat Bijsterbosch in de laatste ronde nog even buiten de baan kwam bij het passeren van een achterblijver. Het verschil op de finishlijn was minder dan een seconde. Bijsterbosch werd de winnaar van de eerste editie van de Tourist Trophy tijdens de Motul TT Assen. Van der Sluis en Walraven mochten met Bijsterbosch mee naar het podium. Claessen (P4) en Ancia (P5) moesten meer dan een halve minuut toegeven op de winnaar. Van der Valk kwam achter Simon Tirsgaard als zevende over de finish en werd daarmee eerste van de Supersport rijders. Aelterman werd achter Christiansen tweede in de Supersport klasse. Hartog passeerde in de laatste ronde nog Frans Thor Jakobsen waardoor hij ondanks zijn bezoek aan de pitstraat nog derde werd van de Supersport rijders.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App