Een officiële bevestiging is er nog niet, maar het zal nog slechts een kwestie van tijd zijn alvorens het Petronas Sepang Racing Team de komst van Alex Marquez als één van hun coureurs voor het seizoen 2020 zal aankondigen. De jongere broer van regerend MotoGP wereldkampioen zal in 2020 voor het team actief zijn in de Moto2 klasse om zo goed als zeker samen een jaar later de overstap te maken naar de MotoGP categorie.

Alex Marquez won zondag in Brno voor de vijfde keer dit seizoen een wedstrijd in de Moto2 klasse en gaat in de tussenstand van het kampioenschap, net als zijn oudere broer Marc in de koningsklasse, aan de leiding met een voorsprong van maar liefst 33 punten.

Sinds het seizoen 2015 komt Alex Marquez uit voor het Belgisch- Spaanse Estrella Galicia 0,0 Marc VDS. Vorig seizoen werd de jongste telg uit de familie Marquez al in verband gebracht met een overstap naar de MotoGP klasse maar hier zagen Alex Marquez en zijn management vanaf vanwege het ontbreken van een competitief zitje. Ook de afgelopen weken werd er weer duidelijk gespeculeerd over een overstap naar de koningsklasse. Zo werd zijn naam in eerste instantie genoemd als coureur bij het LCR Honda Team – in het geval dat Jorge Lorenzo zou stoppen en Takaaki Nakagami Lorenzo’s plaats in zou gaan nemen bij het Repsol Honda Team – vervolgens kwam Pramac Racing ter sprake en was hij samen met Lorenzo Baldassarri één van de twee belangrijkste kandidaten om in 2020 de plaats over te nemen van Tito Rabat bij Reale Avintia Racing. Zowel Baldassarri als ook Alex Marquez bedankten uiteindelijk voor deze eer alvorens het Spaanse MotoGP team vorige week aankondigde verder te gaan met Tito Rabat.

In Brno liet de jongste Marquez echter weten dat hij komend seizoen nog actief zal blijven in de Moto2 klasse en dat een overstap in 2020 naar de MotoGP klasse definitief van de baan zou zijn. Deze stelligheid en het feit dat zijn huidige aflopende contract bij Estrella Galicia 0,0 Marc VDS nog niet verlengd is deed in Brno vragen opwerpen.

Ondanks dat Estrella Galicia 0,0 Marc VDS komend seizoen heel graag verder wil met de huidige leider in de tussenstand van het kampioenschap krijgt de toekomst van Alex Marquez heel plots een andere wel heel bijzondere wending.

Zo heeft hij inmiddels een lucratieve aanbieding op zak van het Petronas Sprinta Racing dat naarstig op zoek is naar een topcoureur voor haar Moto2 team. Het team dat het in de MotoGP klasse zo goed doet met Fabio Quartararo en Franco Morbidelli kent in de Moto2 klasse tot nu toe dit seizoen weinig geluk. Khairul Idham Pawi is sinds Jerez al geblesseerd en heeft sindsdien al geen race meer gereden, ook de vervangers Mattia Pasini en Jonas Folger brachten tot nu toe ook niet de gewenste uitslagen. Daarnaast is het Maleisische team op zoek naar een tweede Moto2 startplaats voor het komende seizoen.

Het oog is hierbij gevallen op Alex Marquez die volgens insiders inmiddels het aanbod geaccepteerd zou hebben. Teamdirecteur Johan Stigefelt wilde het nieuws zondagavond nog niet bevestigen. Het feit dat de Zweed wel liet weten dat men de komende dagen met wel heel verrassend en spectaculair Moto2 nieuws zal komen was voor ons voldoende om onze voelhorens nog beter te luister te leggen.

Dat hebben we gedaan en onze conclusie is – zonder dat het overigens al officieel bevestigd is – dat de deal inmiddels rond is en  Alex Marquez vanaf komend seizoen de nieuwe teamgenoot wordt bij Petronas Sprinta Racing Moto2 van de op dit moment nog steeds geblesseerde Khairul Idham Pawi.

De belangrijkste reden van deze opmerkelijke overstap zou echter niet gaan om het seizoen 2020 maar het seizoen er na, het seizoen waar er dan eindelijk een mogelijkheid is om binnen het team de lang verwachte overstap te maken naar de koningsklasse. Inmiddels is het een publiek geheim in de MotoGP paddock dat Quartararo in 2021 zo goed als zeker de overstap zal gaan maken naar het officiële Monster Energy Yamaha MotoGP Team. Met deze overstap is de weg vrij voor Alex Marquez om eindelijk op een competitieve MotoGP machine te kunnen stappen.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App