Brad Binder heeft zondagmiddag de enerverende Moto2 race gewonnen op de Red Bull Ring in Oostenrijk op zijn verjaardag. Ondanks dat de Zuid-Afrikaan van start tot finish aan de leiding reed was het een spannende race en werd hij in een door crashes gekenmerkte race veelvuldig onder druk gezet. Alex Márquez werd tweede, Jorge Navarro derde. Nederlander Bo Bendsneyder scoorde een WK punt door als vijftiende te finishen.

De Moto2 race over 25 ronden op de Red Bull Ring in Oostenrijk ging zondagmiddag om 12:20 uur van start. Na een regenachtige start van de dag droogde het steeds meer op en was de baan nu bijna volledig droog. Uiteraard gingen alle coureurs met slicks van start op het heuvelachtige circuit waar de buitentemperatuur zo’n 20°C bedroeg en de asfalttemperatuur niet hoger dan 25°C was.

Ronde 1
Het was Brad Binder die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht in ging voor polesitter Tetsuta Nagashima en Tom Lüthi. Enea Bastianini nam de vierde plaats in handen voor Xavi Vierge, Somkiat Chantra, Remy Gardner, Luca Marini, Lorenzo Baldassari en Jorge Martin. Leider in het kampioenschap Alex Márquez had in de eerste bocht veel geluk en kon ternauwernood een valpartij voorkomen na contact met Jorge Navarro.

Ronde 2
De jarige Binder probeerde gebruik te maken van zijn leidende positie en sloeg een gaatje van een halve seconde richting de naar de tweede plaats opgeklommen Vierge.

Ronde 4
De marge van Binder was echter al gauw weer verkleind aangezien Nagashima en Vierge het tempo goed konden volgen en aan wisten te haken bij de Zuid-Afrikaan. Echter ging het bij het ingaan van bocht 4 volledig mis voor het volgende tweetal aangezien Vierge een fout maakte bij het aanremmen en het achterwiel aantikte van Nagashima. Beide coureurs kwamen hard ten val en met name de machine van Vierge liep zeer veel schade op. Einde race voor de Spanjaard maar de Japanner kon zijn weg vervolgen. Een grote teleurstelling voor beide coureurs die hun beste race van het seizoen tot dusver reden.

Ronde 5
Dit gaf Binder meer ademruimte en een seconde daarachter reed Enea Bastianini nu op de tweede plaats met Remy Gardner, Tom Lüthi, Luca Marini, Alex Márquez, Lorenzo Baldassarri en Somkiat Chantra daar kort achter.

Ronde 7
Crash voor Sam Lowes. De Brit kan zijn machine oppakken en zijn weg vervolgen maar een goed resultaat is niet meer mogelijk in een wederom teleurstellend weekend.

Ronde 8
De voorsprong van Binder bleef zo rond de seconde hangen terwijl achter hem een flinke strijd plaatsvond. Bij het ingaan van bocht 4 gingen Bastianini, Lüthi en Marini alle drie wijd waardoor Gardner door middel van een strak gereden lijn ineens van de vijfde plaats opklom naar de tweede.

Ronde 10
Gardner leek te beschikken over een goed tempo want hij wist vervolgens weg te rijden van de duellerende groep. De Australiër wist de marge van Binder te verkleinen naar minder dan één seconde en leek mee te kunnen doen voor de overwinning.

Ronde 13
Binder reed halverwege de race nog steeds aan de leiding maar Gardner had zijn achterstand verkleind naar 0,2 seconde en reed kort aan het achterwiel van de Red Bull KTM Ajo coureur. Ook Bastianini beschikte over een goed tempo en reed richting de twee coureurs voor hem om zich te mengen in de strijd voor de overwinning.

Ronde 16
Voor het eerst in de wedstrijd zette Gardner de aanval in en bij het ingaan van de eerste bocht probeerde hij de leiding over te nemen. Echter ging de Australiër wijd en kon Binder meteen counteren. Hierdoor verloor Gardner een aantal tienden waardoor hij in bereik van Bastianini kwam. Márquez was inmiddels opgeklommen naar de vierde plaats en probeerde zich te mengen in de strijd voor het podium.

Ronde 19
Voor de tweede keer in de race viel Gardner aan en bij het ingaan van bocht 3 probeerde hij Binder eruit te remmen. Echter liet de Zuid-Afrikaan dit niet zomaar gebeuren en remde hij later. Door deze strijd hadden Bastianini en Márquez nu volledig de aansluiting en wisten ook Marini, Baldassarri en Navarro dichterbij te komen.

Ronde 20
Bij het aanremmen voor bocht 1 probeerde Gardner het opnieuw maar hij schoot wijd. Bij het terugkeren op de racelijn raakte hij het achterwiel van Márquez waardoor hij onfortuinlijk ten val kwam. De Australiër kwam binnen op de baan terecht en de achtervolgende coureurs konden hem ternauwernood ontwijken. Hij bleef ongedeerd maar een goed resultaat werd hierdoor uit zijn handen gegrepen. Bastianini nam de tweede plaats over voor Marini en Márquez en het leek erop dat deze drie coureurs het vuur aan de schenen van Binder gingen leggen.

Ronde 21
Het drama gehalte was nog niet hoog genoeg aangezien het voor Marini en Bastianini volledig mis ging bij het aanremmen voor bocht 9. Marini probeerde de tweede positie over te nemen van zijn landgenoot maar bij het uitremmen verloor hij de voorkant van zijn machine waardoor hij onderuit schoof. In zijn valpartij nam de SKY Racing Team VR46 Bastianini mee waardoor ze beiden met hoge snelheid de grindbak in schoven. Marini was de aanstichter en Bastianini had zichtbaar veel pijn als gevolg van deze crash. Dit promoveerde leider in het kampioenschap Márquez naar de tweede plaats terwijl Binder weer een gat van een aantal tienden in handen had.

Ronde 24
Binder kreeg het niet cadeau en Márquez voerde de druk op bij de Zuid-Afrikaan. Zo’n anderhalve seconde daarachter had Jorge Navarro nu de derde plaats in handen met Lorenzo Baldassarri daar kort achter.

Ronde 25
Binder had Márquez in de slotronde in zijn nek hijgen maar hij bleef foutloos. De Red Bull KTM Ajo Moto2 coureur kwam als winnaar over de streep en behaalde zijn eerste zege sinds de race op Phillip Island in Australië afgelopen oktober. Het was een bijzonder moment voor de Zuid-Afrikaan aangezien het zijn verjaardag was en hij uiteraard op de thuisbaan van KTM reed. Ongetwijfeld was het een dubbel gevoel voor KTM aangezien de fabrikant ’s ochtends middels een persbericht bekend had gemaakt te stoppen met Moto2 en hun focus meer op MotoGP te leggen en meer aanwezig te zijn in Moto3.

Márquez deed geen gekke dingen en deed goede zaken voor het kampioenschap door als tweede te finishen. Navarro sloot een sterke race af met de derde plaats, verder eindigden Baldassarri, Fernández, Lüthi, Martin, Lecuona, Schrötter en Pasini in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kwam als vijftiende over de finish en scoorde daarmee één WK punt, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal werd twintigste.

Na afloop van de race zochten we Bendsneyder op en vroegen hem om een eerste reactie. Beluister het verhaal van de NTS RW Racing GP coureur via onderstaande audiolink:

Tussenstand kampioenschap
In het kampioenschap bouwt Márquez zijn voorsprong uit naar 43 punten. De Spanjaard heeft er 181 in totaal voor Lüthi (138), Navarro (126), Fernández (121) en Baldassarri (115).

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App