Binder en KTM behalen sensationele eerste MotoGP overwinning in Brno

458
Brad Binder als winnaar van de MotoGP race over de finish - Automotodrom Brno | foto© motogp.com

Brad Binder heeft zondagmiddag op overtuigende wijze de MotoGP race op het Automotodrom Brno gewonnen. De Zuid-Afrikaan was na een afwachtende fase uiteindelijk dominant en behaalde niet alleen voor hemzelf maar ook voor KTM de eerste zege in de MotoGP klasse. Franco Morbidelli werd tweede, de vanaf pole vertrokken Johann Zarco finishte als derde.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de rode lichten uit op het Automotodrom Brno voor de 21 ronden lange MotoGP race. Het was warm op het Tsjechsiche circuit met een buitentemperatuur van zo’n 31°C en doordat de temperatuur van het asfalt ruim 47°C bedroeg zouden de Michelin banden wederom een grote rol van betekenis spelen.

Dat de coureurs en teams nog niet helemaal zeker waren van hun keuze bleek wel aangezien er op de grid nog veel gewisseld werd. Volgens Michelin Motorsport Director Piero Taramasso en Monster Energy Yamaha team manager Massimo Meregalli zou het een race van twee delen worden waarbij het zo goed mogelijk omgaan met de banden van cruciaal belang zou zijn.

Alle coureurs stonden op de hard-compound voorband maar het verschil zat ‘m in de achterband. Het was ongeveer 50 / 50 verdeeld tussen de soft-compund en medium-compound Michelin achterband.

Het was een dramatsiche start voor Johann Zarco vanaf pole position en de Fransman viel terug naar de zesde plaats. Het was Fabio Quartararó die als leider de eerste bocht in ging maar teamgenoot Franco Morbidelli wist meteen voorbij te gaan aan zijn Franse teamgenoot. Aleix Espargaró nam de derde plaats in handen voor KTM coureurs Pol Espargaró en Brad Binder. Valentino Rossi wist in de eerste paar bochten nog geen plaatsen goed te maken en reed op de tiende plaats.

Aan het einde van de eerste ronde had Morbidelli al een voorsprong van een seconde opgebouwd richting de naar de tweede plaats opgeklommen Aleix Espargaró.

Terwijl Morbidelli in de beginfase zijn voorsprong uitbreidde naar anderhalve seconde wist Quartararó voorbij te gaan aan Aleix Espargaró en probeerde hij het gat te dichten naar zijn teamgenoot. Het verschil was dat Morbidelli op de zachte achterband reed en Quartararó op de medium-compound, dus in principe zou de Fransman op de lange duur sneller moeten zijn.

Achter de twee Petronas Yamaha SRT coureurs zorgde Brad Binder voor een hoop spektakel. De Zuid-Afrikaan wist in korte tijd van de zesde naar de derde plaats te komen door middel van een aantal fantastische inhaalacties. Zonder aarzelen ging de KTM coureur voorbij aan Alex Rins, teamgenoot Pol Espargaró en Johann Zarco. Voor het Monster Energy Yamaha duo was de race niet goed begonnen, Valentino Rossi maakte weinig indruk op de achtste plaats met teamgenoot Maverick Viñales daarachter op de negende positie. Andrea Dovizioso was opgeklommen naar de elfde plaats voor teamgenoot Danilo Petrucci, voor Jack Miller was het een drama op de zeventiende plaats.

In de negende ronde kwamen de KTM’s op stoom en wist Binder voorbij te gaan aan Quartararó waardoor de rookie naar de tweede plaats kwam. Even later wist ook Pol Espargaró voorbij te gaan aan de Fransman en leek Yamaha coureur veel problemen te hebben.

Een ronde later ging het echter volledig mis voor Pol Espargaró. In de lange bocht 1 zat de KTM coureur aan de buitenkant van voormalig teamgenoot Zarco waarna ze elkaar raakten. Espargaró kwam daardoor ten val en liet met handgebaren in de grindbak weten dat hij vond dat Zarco de grote schuldige was.

Binder nam vervolgens geen genoegen met de tweede plaats en wist zijn achterstand richting Morbidelli gauw dicht te rijden. Niet veel later sloeg de Zuid-Afrikaan toe en nam hij de leiding over van de Italiaan. Het was pas de derde race voor Binder in de MotoGP klasse maar de KTM coureur zag er ijzersterk uit, en een bewegende RC16 leek hem absoluut niet te hinderen.

Binder beschikte over de betere racesnelheid en wist al gauw een gat te slaan richting Morbidelli. Een aantal seconden daarachter reed Zarco nog steeds op de derde plaats ondanks dat hij een Long Lap Penalty moest uitvoeren vanwege de crash met Pol Espargaró. De Fransman deed dat met haarscherpe precisie en verloor minimaal op Quartararó daarachter.

Voor 21-jarige Quartararó zou het een moeilijke slotfase worden en het leek erop dat hij het beste van zijn banden gebruikt had. De Petronas Yamaha SRT coureur viel terug en al gauw werd hij terugverwezen naar de zevende plaats doordat Rins, Rossi en Oliveira hem wisten te passeren.

Binder bleef foutloos in de slotfase van de race en kwam uiteindelijk als winnaar over de race. Het was pas de derde race in de MotoGP klasse voor de Zuid-Afrikaan en hij is de eerste coureur sinds Marc Márquez in 2013 die als rookie weet te winnen in de MotoGP klasse. Het is uiteraard ook de eerste overwinning voor KTM in de MotoGP klasse, het was zelfs voor het eerst dat KTM op het podium eindigt onder droge omstandigheden.

Het is voor het eerst sinds 1981 dat er een Zuid-Afrikaan op het podium staat in de koningsklasse. In de Finse Grand Prix was het toen Kork Ballington in de 500cc klasse.

Morbidelli behaalde ook zijn eerste podiumfinish in de MotoGP klasse en kwam als tweede over de streep, een seconde daarachter kwam polesitter Zarco als derde over de finish en was het zijn eerste podium sinds Maleisië 2018.

Rins deed er alles aan om Zarco nog te passeren in de laatste ronde maar de Suzuki coureur moest genoegen nemen met de vierde plaats, Rossi kwam daarachter als vijfde over de finish. Oliviera werd zesde met een ietwat teleurstellende Quartararó daarachter op P7. Takaaki Nakagami, Jack Miller en Aleix Espargaró maakten de top tien compleet.

Een crash was er in de beginfase van de race voor Joan Mir en Iker Lecuona, waarbij laatstgenoemde de aanstichter was. Lecuona heeft in zijn MotoGP carrière nog geen race uitgereden (inclusief Valencia 2019).

Ondanks dat het niet het resultaat was waarop hij had gehoopt bouwt Quartararó zijn voorsprong in het kampioenschap uit. De Fransman staat op 59 punten met Viñales daarachter op 42. Morbidelli stijgt naar de derde plaats met 31 punten.

Het volgende MotoGP raceweekend begint al over vijf dagen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Hier zullen de Moto3, Moto2 en MotoGP klasse en ook de Red Bull Rookies twee weekenden achter elkaar racen.

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.