Binder het sterkst in spannende Sprint race in Jerez na rode vlag

3481
Brad Binder aan de leiding in de Sprint race in Jerez voor Jack Miller en Pecco Bagnaia | © Randy van Maasdijk

Brad Binder heeft zaterdagmiddag de Sprint race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gewonnen. De Zuid-Afrikaan wist in de slotfase de leiding over te nemen dankzij een geweldige inhaalactie, achter hem werden Pecco Bagnaia en Red Bull KTM teamgenoot Jack Miller respectievelijk tweede en derde.

Evenement: Gran Premio MotoGP Guru by Gryfyn de España
Circuit: Circuito de Jerez – Ángel Nieto
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 15:25 uur
Sessie: Sprint race – 12 ronden
Condities: Zonnig, 27°CHet was Jack Miller die het beste startte en als leider de eerste bocht inging voor Aleix Espargaró en Brad Binder. De Zuid-Afrikaan viel meteen aan waardoor hij er een 1-2 van maakte voor het Red Bull KTM Factory Racing team.

In bocht 2 ging het echter meteen mis voor Franco Morbidelli, Marco Bezzecchi, Alex Márquez en Augusto Fernández. Morbidelli zat aan de binnenkant en raakte Alex Márquez waardoor ze allebei onderuit schoven. Bezzecchi reed daar kort achter en kon geen kant op waardoor hij over de machine van Morbidelli werd gelanceerd, daarachter raakte ook Fernández betrokken bij de crash.

Gelukkig waren alle coureurs ongedeerd maar de Ducati van Bezzecchi was in brand gevlogen waardoor de rode vlag werd gezwaaid en rommel kon worden opgeruimd.

Na een klein kwartiertje werd de race weer herstart over 11 ronden. Omdat de race binnen de eerste drie ronden was afgebroken werd de herstart als volledig nieuwe race gezien en konden de vier gecrashte coureurs gewoon met hun tweede machine van start gaan.

Ditmaal was het Brad Binder die vanaf de tweede startrij zeer goed wegkwam en de leiding in handen nam voor de andermaal goed gestarte Miller en Jorge Martin. Pecco Bagnaia nam de vierde positie in handen voor de niet goed gestarte Aleix Espargaró en Miguel Oliveira. Daarachter waren het Johann Zarco, Dani Pedrosa, Marco Bezzecchi en Luca Marini in de top tien.

Terwijl Binder probeerde te ontsnappen zette Miller in de tweede ronde de aanval in op Martin. De Australiër remde zeer laat in bocht 6 (Curva Dani Pedrosa) en nam de tweede plaats over van de Spanjaard. Martin probeerde terug te slaan in bocht 9 (Curva Ángel Nieto) maar Miller kon meteen weer counteren.

Dit stuivertje wisselen was koren op de molen van Binder, de Zuid-Afrikaan had hiermee een klein gaatje geslagen van 0,4 seconde richting zijn teamgenoot. Daarachter ging ook Bagnaia voorbij aan Martin waardoor de regerend wereldkampioen opschoof naar de derde positie.

Aan het eind van de derde ronde viel Miller opnieuw aan, ditmaal wist hij met een prachtige uitremactie in bocht 13 (Curva Jorge Lorenzo) de leiding over te nemen van Binder.

Voor Alex Márquez kwam er in de vierde ronde een einde aan zijn Sprint race, de Spanjaard crashte wederom in bocht 2 (Curva Michelin). Takaaki Nakagami ging even later onderuit in bocht 9.

De volgende uitvaller werd Aleix Espargaró, de polesitter schoof in de zesde ronde onderuit in bocht 9.

Vooraan voerde Binder de druk op bij Miller maar de Australiër wist zijn positie te verdedigen. Daarachter probeerde Martin de derde positie over te nemen van Bagnaia maar de Italiaan had een antwoord op de aanvallen van de Spanjaard.

In de negende ronde probeerde Binder het in bocht 6 maar de Zuid-Afrikaan ging enigszins wijd waardoor Miller meteen weer kon counteren. Het tempo van de KTM coureurs leek hoog want Bagnaia kon zich niet mengen in de strijd om de kop.

Een ronde later bereidde Binder zijn inhaalactie op een andere manier voor en ditmaal slaagde hij erin om de koppositie over te nemen van Miller. Het was een fenomenale actie van de Zuid-Afrikaan die op jacht ging naar zijn tweede Sprint race overwinning.

In de laatste ronde leek Miller geen antwoord meer te hebben op zijn teamgenoot. In bocht 6 maakte de Australiër een foutje en ging hij wijd waardoor Bagnaia de tweede positie kon overnemen. Binder maakte geen fout en kwam voor de tweede keer dit jaar als winnaar over de streep in een Sprint race. Bagnaia reed een bekeken race en werd tweede, Miller maakte het podium compleet door als derde te finishen.

Daarachter was het Jorge Martin op de vierde plaats voor Aprilia coureur Miguel Oliveira, wildcard Dani Pedrosa behaalde een zeer verdienstelijke zesde plaats. WK leider Marco Bezzecchi scoorde één punt door als negende te finishen, Fabio Quartararo kwam niet verder dan P11.

In de slotfase kwam Joan Mir ook nog ten val in bocht 6.

Uitslag: 

 1. Brad Binder – KTM
 2. Pecco Bagnaia – Ducati | +0,428
 3. Jack Miller – KTM | +0,680
 4. Jorge Martin – Ducati | +0,853
 5. Miguel Oliveira – Aprilia | +1,638

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Warm-up
Tijd: Zondagochtend 10:45 uurHandige links Gran Premio MotoGP Guru by Gryfyn de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 • #33 Brad Binder - (ZAF) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • Persconferentie MotoGP (vlnr) #33 Brad Binder - (ZAF) - #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - #43 Jack Miller - (AUS)
 • #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP23
 • #43 Jack Miller - (AUS) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • Bekers MotoGP Race
 • Podium MotoGP (vlnr) #33 Brad Binder - (ZAF) - #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - #43 Jack Miller - (AUS)
 • #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP23
 • #33 Brad Binder - (ZAF) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • #43 Jack Miller - (AUS) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • #26 Dani Pedrosa - (SPA) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP23 - #33 Brad Binder - (ZAF) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • #33 Brad Binder - (ZAF) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • #25 Raul Fernandez - (SPA) - CryptoDATA RNF MotoGP™ Team - Aprilia RSGP
 • #33 Brad Binder - (ZAF) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • #43 Jack Miller - (AUS) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16 #33 Brad Binder - (ZAF) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16
 • 1e Doorkomst MotoGP
 • Start MotoGP Race Zondag
 • Crash #20 Fabio Quartararo - (FRA) - Monster Energy Yamaha MotoGP™ - Yamaha YZR-M1 & #88 Miguel Oliveira - (PRT) - CryptoDATA RNF MotoGP™ Team - Aprilia RSGP
 • Podium Moto2 Race (vlnr) #37 Pedro Acosta - (SPA) - Red Bull KTM Ajo - Kalex - #22 Sam Lowes - (GBR) - ELF Marc VDS Racing Team - Kalex - #21 Alonso Lopez - (SPA) - CAG SpeedUp - Boscoscuro
 • #22 Sam Lowes - (GBR) - ELF Marc VDS Racing Team - Kalex
 • #37 Pedro Acosta - (SPA) - Red Bull KTM Ajo - Kalex