Binder wint intense Moto2 race op Aragón, Bendsneyder 18e

174
Brad Binder (41) aan kop op MotorLand Aragón | foto© Randy van Maasdijk

Brad Binder heeft zondagmiddag de Moto2 race gewonnen op MotorLand Aragón. De Zuid-Afrikaan nam al vroeg in de wedstrijd de leiding in handen en gaf deze ook niet meer weg, echter werd met name in de slotfase de druk nog wel hevig opgevoerd door de als tweede gefinishte Jorge Navarro en Alex Márquez op de derde plaats. Nederlander Bo Bendsneyder kwam als achttiende over de streep.

Zondagmiddag om 14:30 uur gingen de lichten uit voor de Moto2 race als laatste van de drie Grand Prix klassen op MotorLand Aragón. Na een regenachtige start van de dag en een redelijk bewolkte MotoGP race was de zon nu behoorlijk aanwezig boven het Spaanse circuit en liep daardoor de temperatuur ook op.

Ronde 1
Brad Binder kwam het beste van zijn derde startplaats en ging als leider de eerste bocht in voor de eveneens vanaf de tweede rij goed gestarte Luca Marini. Leider in het kampioenschap Alex Márquez nam de derde plaats in handen voor winnaar van de laatste twee races Augusto Fernández. Verder namen Tom Lüthi, Xavi Vierge, Iker Lecuona, Jorge Navarro, Sam Lowes en Jorge Martin een positie in de top tien in handen. Nederlander Bo Bendsneyder kon geen plaatsen winnen in de openingsronde en viel terug naar de 23e positie.

Ter hoogte van bocht 9 ging het echter al mis voor Fernández aangezien hij onderaan de ‘Corkscrew’ ten val kwam. Hij kon zijn Kalex nog wel oppakken maar een goed resultaat zat er niet meer in.

Ronde 2
Binder probeerde meteen al een gaatje te slaan richting de achtervolging en had aan het eind van de tweede ronde een marge van een halve seconde richting Marini. Doordat Fernández gecrasht was, was het afwachten wat de strategie zou worden van Márquez op de derde plaats. Lüthi, ook nog kandidaat voor het kampioenschap, begon aan te kloppen bij de Spanjaard en probeerde de derde plaats over te nemen.

Ronde 5
Binder reed nog steeds aan de leiding maar Marini kwam dichterbij. De Italiaan nam in zijn slipstream ook Márquez, Navarro en Lüthi mee waardoor er een kopgroep van vijf coureurs ontstond.

Ronde 6
Het werd duidelijk dat Márquez graag wilde winnen na een nette inhaalactie op Marini waardoor hij de tweede positie overnam. Navarro begon ook aan te kloppen bij de SKY Racing VR46 coureur terwijl Lüthi op dit moment alleen kon toekijken vanaf de vijfde plaats.

Ronde 7
Crash voor Joe Roberts en Tetsuta Nagashima ter hoogte van bocht 7. De Amerikaan kan zijn weg vervolgen, voor de Japanner is het einde race.

Ronde 8
Binder wist zijn voorsprong weer op te bouwen, aan het eind van de achtste ronde bedroeg deze zo’n 0,8 seconde. Márquez kon niet afrekenen met Marini aangezien de Italiaan aan het kijken was waar hij voorbij kon gaan aan de Spanjaard. Navarro probeerde zich te mengen in de strijd terwijl Lüthi daarachter moeite had om het tempo te volgen.

Ronde 9
Bij het ingaan van bocht 1 zette Marini de aanval in op Márquez en nam hij de tweede plaats weer over. Door het duel van het tweetal kon Binder zijn voorsprong vergroten naar 1,1 seconde.

Ronde 12
Binder maakte optimaal gebruik van het gevecht achter zich en bouwde zijn voorsprong uit naar ruim twee seconden. Márquez had de tweede plaats weer overgenomen maar Marini en Navarro reden daar nog steeds kort achter. Lüthi kreeg op zijn beurt bezoek van Sam Lowes.

Ronde 13
Navarro besloot dat het tijd was om voorbij te gaan aan Marini en bij het ingaan van bocht 12 zette de Spanjaard de aanval in. De Speed Up coureur ging nu op jacht naar Márquez terwijl Binder daar zo’n twee seconden voor reed. Bendsneyder was op dit moment in de race opgeklommen naar de achttiende positie.

Ronde 16
Langzaam maar zeker werd de voorsprong van Binder kleiner. Márquez reed een aantal snelle sectoren waardoor de marge terugviel naar minder dan anderhalve seconde. Navarro probeerde aan te haken bij Navarro terwijl Marini het tempo niet kon volgen.

Ronde 19
In de laatste bocht voor start / finish nam Navarro alle mogelijke bochtensnelheid mee en bij het ingaan van bocht 1 zette hij de aanval in op Márquez. Het leek erop dat de Speed Up coureur de betere snelheid had aangezien hij meteen al een aantal meters weg wist te rijden van de Estrella Galícia 0,0 coureur. De achterstand richting Binder bedroeg zo’n 1,3 seconde maar Navarro was bereid om er alles voor te geven.

Ronde 20
Navarro zette alles op alles en wist de achterstand richting Binder in de voorlaatste ronde te verkleinen naar slechts een halve seconde.

Ronde 21
Het was zichtbaar dat Navarro het ging proberen in de laatste ronde maar de Spanjaard maakte een aantal kleine foutjes waardoor Binder net genoeg ademruimte hield om als winnaar over de streep te komen. De KTM coureur behaalde zijn tweede overwinning van het seizoen voor Navarro en Márquez waarbij laatstgenoemde goede zaken voor het kampioenschap deed.

Marini reed één van zijn betere races van het seizoen en kwam als vierde over de finish voor Lowes en Lüthi met daarachter Iker Lecuona, Lorenzo Baldassarri, Jorge Martin en Xavi Vierge in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder sloot de race af met een achttiende plaats, NTS RW Racing GP teamgenoot Simonce Corsi werd

In het kampioenschap bouwt Márquez met zijn totaal gescoorde punten van 218 zijn voorsprong uit naar 38 punten richting Navarro (175) en de afgezakte Fernández (172). Daarachter zijn het Lüthi 169 en Lowes (160) in de top vijf.