Binder wint overtuigend op Sepang, Márquez behaalt 2019 Moto2 titel

52
2019 Moto2 wereldkampioen Alex Márquez wordt onthaald door onder andere oudere broer Marc - Sepang International Circuit | foto© Randy van Maasdijk

Brad Binder heeft zondag de Moto2 race op het Sepang International Circuit in Maleisië op overtuigende wijze gewonnen voor Alex Márquez en Tom Lüthi. Voor Márquez was dat voldoende om het 2019 Moto2 wereldkampioenschap in de wacht te slepen met nog één race te gaan. Bo Bendsneyder kwam al in de eerste ronde ten val, NTS RW Racing GP teamgenoot Jesko Raffin werd twintigste.

Zondagmiddag om 13:20 lokale tijd, 06:20 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de Moto2 race op het Sepang International Circuit in Maleisië. Het was zeer warm op het circuit in tropisch gelegen gebied met een buitentemperatuur van zo’n 34°C en een asfalttemperatuur van ruim 50°C.

Het zou deze race wederom draaien om Alex Márquez die de tweede mogelijkheid had om de Moto2 titel te behalen. Voorafgaand aan de race bedroeg zijn voorsprong op Tom Lüthi – tweede in het kampioenschap – 28 punten en om de titel veilig te stellen moest hij er minimaal 25 overhouden.  De Spanjaard had voorafgaand aan de race 28 punten voorsprong op Tom Lüthi, 33 op Brad Binder en 43 op Jorge Navarro.

Ronde 1
Het was Brad Binder die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht in ging voor titelfavoriet Alex Márquez en Tetsuta Nagashima. Xavi Vierge nam de vierde plaats in handen voor Tom Lüthi en Remy Gardner. Daarachter reden Fabio di Giannantonio, Jorge Martin, Marcel Schrötter en Iker Lecuona in de top tien.

Bo Bendsneyder was goed begonnen aan de race maar in bocht 15, de laatste voor start / finish, ging het mis. De Nederlander schoof onderuit en had zichtbaar last van zijn arm.

Ronde 2
Binder probeerde net als in Australië meteen een gat te slaan en wist dan in de beginfase al een paar tienden te winnen ten opzichte van Márquez.

In bocht 4 vond ook Fabio di Giannantonio zijn waterloo, de Italiaan bleef ongedeerd. Later in bocht 15 ging het mis voor Enea Bastianini, ook hij schoof onderuit.

Ronde 3
Jorge Martin werd de volgende crasher, hij verloor de controle over zijn KTM bij het ingaan van bocht 4 maar bleef ongedeerd.

Ronde 4
Binder had een marge van een kleine seconde opgebouwd maar dankzij een foutje had Márquez zijn achterwiel meteen weer gevonden. Vervolgens ging het opnieuw mis voor de Zuid-Afrikaan bij het ingaan van bocht 14 en moest van zijn lijn af waardoor Márquez en Nagashima hem wisten te passeren. De Red Bull KTM Ajo coureur viel terug naar de derde plaats terwijl Márquez de leiding overnam; ideaal voor de Spanjaard die zo zijn titel steeds dichterbij zag komen.

Ronde 6
Binder gaf zich echter niet zomaar gewonnen en wist Nagashima al meteen achter zich te laten. Vervolgens ging hij op jacht naar het achterwiel van Márquez en de Zuid-Afrikaan beschikte duidelijk over de betere snelheid.

Tevens kwam er in deze ronde ook een einde aan de race van Adam Norrodin ter hoogte van bocht 4. Teleurstellend voor het Maleisische Petronas Sprinta team.

Ronde 7
Ook Márquez bleek niet foutloos te blijven aangezien hij in bocht 8 wijd ging. Binder probeerde meteen te profiteren maar de Estrella Galícia 0,0 MarcVDS coureur liet dit niet zomaar gebeuren. Doordat het tweetal het duel aan ging wisten Nagashima en Lüthi dichterbij te komen. In de laatste bocht voor start / finish probeerde Binder het opnieuw door middel van een gewaagde uitremactie maar wederom kon Márquez direct counteren.

Ronde 8
Binder had de smaak te pakken en ging bij het ingaan van bocht 1 opnieuw te aanval in. De Zuid-Afrikaan moest van ver komen en maakte contact met Márquez. Het tweetal ging behoorlijk wijd maar Binder had de leiding overgenomen terwijl Nagashima en Lüthi nu dicht achter de titelfavoriet reden.

In bocht 14 probeerde Nagashima een korte lijn te rijden om zo dicht mogelijk achter Márquez te blijven maar de Japanner ging te hard op het gas en werd uit het zadel geworpen. Hij wist te blijven zitten maar omdat Lüthi hierdoor ook van het gas moest verloor het tweetal veel tijd. Voor Márquez zou een tweede plaats achter Binder genoeg zijn voor de titel.

In bocht 15 ging het mis voor Somkiat Chantra, hij schoof zijn Kalex onderuit wat einde race betekende voor de Thai.

Ronde 9
Stefano Manzi werd de volgende crasher, de Italiaan ging voor de tweede keer dit weekend de fout in ter hoogte van bocht 2.

Ronde 11
Langzaam maar zeker wist Binder zijn voorsprong weer uit te breiden naar ruim een halve seconde richting Márquez. Voor de Spanjaard was het nu zaak om te consolideren terwijl Lüthi op zijn beurt een halve seconde daarachter reed op de derde plaats.

Ronde 13
Het leek erop dat de voorbanden het zwaar te verduren hadden in deze race. Ook Marco Bezzecchi kwam ten val in bocht 2 waarbij hij de voorkant van zijn KTM verloor.

Ronde 14
Binder had zijn voorsprong uitgebouwd naar meer dan een seconde. Márquez reed daarachter op een redelijk comfortabele tweede plaats maar Lüthi had nog altijd slechts een halve seconde achterstand richting de Spanjaard en om het kampioenschap in leven te houden moest de Zwitser aan hem voorbij.

Crash voor Sam Lowes, de Brit maakte een grote fout bij het aanremmen voor bocht 9 en raakte het achterwiel van Remy Gardner. De Australiër kon zijn weg wel vervolgen.

Ronde 16
Márquez was niet bereid om de race zomaar op te geven, ondanks dat hij op de tweede positie reed wat voldoende was voor de titel. De Spanjaard wist het gat richting Binder te verkleinen naar een halve seconde maar ook Lüthi wist zijn achterstand richting Márquez kleiner te maken.

Ronde 18
Het zou uiteindelijk aankomen op de laatste ronde. Binder maakte geen enkele fout meer en kwam na een ijzersterk gereden race wederom als winnaar over de streep. Alle aandacht ging echter naar de coureur daarachter: Márquez kwam als tweede over de finish en stelde daarmee de Moto2 titel veilig. Lüthi maakte daarachter het podium compleet door als derde te eindigen. Verder maakten Vierge, Navarro, Lecuona, Baldassarri, Nagashima, Schrötter en Marini de top tien complet. NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin sloot de race af met de twintigste plaats.

Ter hoogte van de tweede bocht stond niet alleen de leiding van de Márquez fanclub te wachten maar ook oudere broer Marc. Ondanks zijn zware crash op zaterdagmiddag waarbij zijn enkel, knieën en hoofd een flinke tik kregen, stond Marc Márquez flink te springen en te juichen om jongere broer Alex te ontvangen. De Repsol Honda coureur zou vervolgens behoorlijk moeten haasten om op tijd klaar te staan voor het begin van de MotoGP race.

Het is de tweede keer dat beide Márquez broers in hetzelfde jaar kampioen worden. In 2014 werd Alex Moto3 kampioen terwijl Marc dat jaar zijn tweede MotoGP titel behaalde.

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App