Al meer dan 90 jaar is de onderhoudsvrije, milieuvriendelijke en comfortabele cardanas één de vaste en unieke kenmerken van BMW Motorrad. Met de M Endurance-ketting biedt BMW Motorrad nu voor het eerst een onderhoudsvrije ketting met dezelfde kenmerkende eigenschappen.

Net als eerdere X-ring-kettingen, heeft de M Endurance-ketting een permanente vulling met smeermiddel tussen de rollen en pennen van de kettingrollers, omsloten door X-ringen.

Geheel nieuw is echter dat de voorheen noodzakelijke extra smeermiddel-toevoeging voor de rollen en daarmee het bekende “kettingsmeren” niet meer nodig is, wat dus evenmin ook geldt voor het van tijd tot tijd naspannen vanwege de gebruikelijke slijtage.

Het smeren van je ketting behoort tot verleden. Vanaf nu is jouw ketting volledig onderhoudsvrij.

Deze enorme winst in gemak wordt vooral mogelijk gemaakt door het gebruik van een nieuw coatingmateriaal voor de rollers: tetraedrisch amorf koolstof (ta-C), ook wel bekend als industriële diamant. Deze coating staat bekend vanwege de extreme hardheid en bestendigheid en wordt hierdoor tussen de bekende DLC coating (Diamond Like Carbon) en pure diamant geplaatst.

In tegenstelling tot de metalen oppervlakken die tot nu toe worden gebruikt, slijt de coating met de ta-C industriële diamant niet. Tegelijkertijd biedt dit type coating ook een extreem verlaagde wrijvingscoëfficiënt.

Dankzij de buitengewone droge smeringseigenschappen en het elimineren van slijtage, bieden de met ta-C afgewerkte rollen van de M Endurance-ketting een onderhoudscomfort dat gelijkwaardig is aan dat van een motorfiets met cardanaandrijving.

Dit betekend dus zonder al het extra schoonmaakwerk dat normaal onvermijdelijk is bij een normale ketting vanwege opspattend smeermiddel. Eveneens biedt de M Endurance-ketting hiermee ook maximale milieuvriendelijkheid.

De M Endurance-ketting is in 525 formaat nu in eerste instantie verkrijgbaar voor de BMW S 1000 RR en S 1000 XR. De M Endurance-ketting is voor deze modellen beschikbaar als optie af fabriek en als accessoire. Andere modellen van BMW Motorrad worden voor de toekomst op deze ketting voorbereid.

Ontdek meer over BMW Motorrad: www.bmw-motorrad.nl

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App