British Superbike kampioen Mackenzie wint ook derde en laatste race van het seizoen op Brands Hatch

1562
Tarran Mackenzie viert het British Superbike kampioenschap met zijn vader en drievoudig British Superbike kampioen Niall Mackenzie - Brands Hatch | foto© Ian Ward

Tarran Mackenzie heeft zondagmiddag ook de derde British Superbike race van het weekend gewonnen op Brands Hatch en zo het seizoen op perfecte wijze afgesloten, nadat hij in race 2 al de titel in de wacht wist te slepen. Opnieuw won hij de race voor Tommy Bridewell en Jason O’Halloran.

Na een sensationele tweede British Superbike race eerder op de zondagmiddag, waarin Tarran Mackenzie wist te winnen en daarmee het kampioenschap op zijn naam wist te schrijven, stond zondagmiddag de seizoensafsluiter op het programma op Brands Hatch.

Lees: Mackenzie wint eerste British Superbike race op Brands Hatch
Lees: Tarran Mackenzie wint British Superbike race 2 op Brands Hatch en pakt titel

Race 3
Het was de kersverse British Superbike kampioen Tarran Mackenzie die als leider de eerste bocht inging voor zijn goed gestarte teamgenoot Jason O’Halloran en de vanaf pole position vertrokken Tommy Bridewell. Peter Hickman nam daarachter de vierde plaats in handen voor Christian Iddon en Andre Irwin, verder waren het Danny Buchan, Gino Rea, Lee Jackson en Josh Brookes in de top tien.

In de tweede ronde probeerden Ducati coureurs Bridewell en Iddon een aanval te plaatsen op Mackenzie maar de McAMS Yamaha coureur wist meteen terug te slaan. Hij keek nog even stoïcijns opzij, maar later in de tweede ronde slaagde Bridewell er alsnog in om Mackenzie te passeren.

Na zes ronden had Bridewell een voorsprong van een seconde opgebouwd ten opzichte van Mackenzie, daar een halve seconde achter reed Iddon op de derde plaats met Hickman hijgend in zijn nek. Een halve seconde daarachter streden de Australiërs O’Halloran en Brookes voor de vijfde plaats.

Halverwege de race had Mackenzie het gat weer dichtgereden en zat hij aan het achterwiel van de Panigale V4R van Bridewell. Met het kampioenschap in zijn zak stond er niets meer op het spel voor Mackenzie en ging hij op jacht om voor het eerst alle drie races in één weekend te winnen.

De volgorde bleef in de zes ronden daarna het zelfde waarna Mackenzie in de zestiende ronde voor het eerst aanviel. Bij het ingaan van bocht 1 (Paddock Hill Bend) remde hij later dan Bridewell en wist hij de leiding over te nemen. Echter sloeg Bridewell in bocht 5 (Hawthorns Bend) weer terug en wist hij met een gewaagde inhaalactie de koppositie weer terug te pakken.

Mackenzie bewaarde zijn volgende aanval voor de twintigste en laatste ronde. Opnieuw wist hij Bridewell eruit te remmen en de leiding weer over te nemen. De McAMS Yamaha coureur leek de klus geklaard te hebben maar hij maakte het nog zeer spannend. Bij het uitkomen van bocht 8 (Stirlings Bend) maakte de achterkant van zijn YZF-R1 een flinke stap, net als in race 2 eerder op de dag, en verloor hij veel snelheid op het daaropvolgende rechte stuk.

Bridewell kon daardoor in de laatste bocht nog een aanval plaatsen maar hij ging wijd. Mackenzie kon er aan de binnenkant weer voorbij en kwam opnieuw als winnaar over de streep. Een perfect weekend voor de 25-jarige Yamaha coureur die dit weekend de drie races heeft gewonnen en het kampioenschap op zijn naam heeft weten te schrijven.


Bridewell kwam als tweede over de finish en eindigde daarmee ook als tweede in het kampioenschap, Jason O’Halloran werd daarachter derde en stelde daarmee ook de derde plaats in het kampioenschap zeker. Heel blij was de Australiër daar niet mee aangezien hij bijna het hele seizoen aan de leiding stond in het kampioenschap. Josh Brookes finishte als vierde voor Peter Hickman, daarachter eindigden Lee Jackson, Rory Skinner, Bradley Ray, Andrew Irwin en Gino Rea in de top tien.

Een hele flinke crash was er in de laatste ronde nog voor Christian Iddon en Danny Buchan. Het tweetal had elkaar geraakt bij het ingaan van bocht 1 waarna ze allebei hard ten val kwamen. Met name Iddon leek hier een flinke klap op zijn hoofd te hebben gekregen maar beide coureurs konden op eigen benen naar het Medical Centre lopen.

Nederlanders
In de laatste British Supersport race van het seizoen kwam Jaimie van Sikkelerus als veertiende over de streep wat een achtste plaats in de British Supersport klasse betekende. Hij sluit het seizoen af met een verdienstelijke tiende plaats in het kampioenschap.

Zo is het British Superbike seizoen alweer ten einde gekomen. Vanwege de coronaperikelen ging het seizoen pas in het laatste weekend in juni van start, in minder dan vier maanden tijd zijn er maar liefst elf raceweekenden afgerond met een totaal van 33 British Superbike races.

De voorlopige, nog niet officieel bevestigde kalender ziet er als volgt uit voor 2022: British Superbike: Eerste voorlopige 2022 kalender, Assen ontbreekt opnieuw

 Handige links British Superbikes Brands Hatch:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter