British Superbike kampioenschap introduceert nieuw format vanaf 2023

3433
© Bennetts British Superbike Championship

Het Bennetts British Superbike kampioenschap zal vanaf 2023 een andere opzet krijgen. Sinds 2010 wordt er met een ‘Showdown’ gewerkt in plaats van de traditionele puntentelling en vanaf 2023 wordt dit format aangepast.

Het British Superbike kampioenschap is al jaren het meest prestigieuze en competitieve nationale Superbike kampioenschap ter wereld. Met name in de Superbike klasse is het niveau ontzettend hoog en zijn de races vaak zeer spannend. De strijd voor het kampioenschap wordt vaak tot aan de laatste race gestreden, mede dankzij het Showdown format dat sinds 2010 gehanteerd wordt.

Het British Superbike seizoen bestaat meestal uit elf evenementen en sinds 2010 wordt dat opgedeeld in de eerste acht raceweekenden (Main Season) en de laatste drie raceweekenden (Showdown). Tot en met 2021 was het zo dat het puntentotaal van de top zes van het Main Season werd verhoogd naar 1000 inclusief de tot dan toe behaalde podium credits (5 voor overwinning, 3 voor P2 en 1 voor P3). Hierdoor konden alleen de top zes coureurs in het kampioenschap nog voor de titel strijden in de zogeheten Showdown.

In 2022 werd het aantal coureurs verhoogd van zes naar acht maar vanaf 2023 gaat men het anders doen. De Showdown zoals we deze dus al jaren kennen verdwijnt en er zal een alternatieve puntentelling gebruikt worden om de spanning in het kampioenschap er zo lang mogelijk in te houden.

Omdat Bennetts in 2023 zijn tiende seizoen van titelsponsoring van het kampioenschap ingaat zal de nieuwe opzet van het kampioenschap nog steeds bestaan uit een hoofdseizoen en een Showdown, waardoor een hoog competitieniveau gedurende het hele seizoen gewaarborgd blijft. Het huidige formaat van acht titelkandidaten na afloop van het hoofdseizoen wordt echter vervangen door een nieuw puntensysteem.

In het hoofdseizoen, dat uit raceweekenden bestaat met in totaal 24 races, zullen punten aan de top 15 als volgt toegekend worden: 18-16-14-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Voor de Showdown-evenementen in de slotfase van het seizoen – komend jaar op Oulton Park en Donington Park, worden de punten als volgt verdeeld: 25-22-20-18-16-14-12-10-8-6-5-4-3-2-1.

Voor de traditionele seizoensfinale op het Brands Hatch GP Circuit stijgt de puntenwaarde per race verder naar: 35-30-27-24-22-20-18-16-14-12-10-8-6-4-2. De rijder met de meeste punten over het hele seizoen wordt gekroond tot Bennetts British Superbike kampioen.

Tegelijkertijd wordt er vanaf nu ook een teamkampioenschap ingevoerd met dezelfde puntentelling als hierboven beschreven.

Stuart Higgs – Bennetts British Superbike Championship Series Director: gaf als commentaar: “Na de aankondiging van de verlenging van ons partnerschap met Bennetts kunnen we ook onze nieuwe kampioenschapsopzet voor 2023 onthullen. Dit is pas de derde keer in de lange geschiedenis van het kampioenschap dat we het format van het kampioenschap hebben aangepast, na overleg met teams en rijders.

Het Showdown-format van 2010-2022 heeft het kampioenschap goed gediend en zorgde voor een aantal historische en spannende resultaten, maar we vinden het goed om het format verder te ontwikkelen.

Het nieuwe format zal de prestaties van het seizoen erkennen en idealiter de mogelijkheid creëren voor meer teams en rijders om theoretisch gezien nog in de strijd voor titel te blijven en de crescendo van de competitie te behouden die in veel andere sportdisciplines te zien is.”

Klik hier voor de 2023 Bennetts British Superbike kalenderRacesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter