Jake Dixon heeft zaterdagmiddag in de derde kwalificatiesessie pole position behaald in de British Superbike klasse met slechts 0,004 seconde verschil. De Kawasaki coureur had daarvoor al het nieuwe ronderecord gereden en zal zondagmiddag in race 1 vanaf pole starten voor Tarran Mackenzie en kampioenschapsleider Leon Haslam. 

Zaterdagmiddag gingen op een zonnig maar enigszins fris TT Circuit Assen de drie kwalificatiesessies van de Bennetts British Superbikes klasse van start. De omstandigheden waren zonnig maar wel met frisse temperaturen.

Het kampioenschap werkt met drie kwalificaties waarbij telkens de langzaamste coureurs afvallen. Na Q1 blijven er nog achttien coureurs over en na Q2 blijven er nog maar negen coureurs over zodat de snelsten in Q3 de strijd aan kunnen gaan voor pole position.

Q1
De omstandigheden leken gunstig te zijn voor de coureurs en hun machines aangezien het race-ronderecord, een 1’36.904, al in de eerste sessie door negen coureurs verbroken werd en de snelste coureur van de sessie zelfs al onder het polerecord van Shane ‘Shakey’ Byrne uit 2016, een 1’35.724 wist te duiken.

Jake Dixon was de coureur die de snelste rondetijd op de klokken zette met een 1’35.716 voor Leon Haslam en Tarran Mackenzie. Daarachter stonden Bridewell, Brookes, Iddon, Irwin, Laverty, Rea en O’Halloran in de top tien. Een crash was er voor Danny Buchan die zijn machine dusdanig had beschadigd dat hij niet meer in actie kon komen terwijl hij wel in de top 18 geklasseerd stond.

Q2
Het leek erop dat Dixon en Haslam net wat sneller waren dan de rest van het veld aangezien zij de enige twee waren die een rondetijd in de 1’35 konden rijden. De twee hadden vertrouwen genoeg in zichzelf en zochten daardoor ook al vroegtijdig de pitbox op. Ze bleken naderhand ook genoeg gedaan te hebben en bleven het snelst. De 1’35.579 was de snelste British Superbike ronde ooit op het TT Circuit Assen.

Glenn Irwin kwam naar de derde tijd, ruim een halve seconde achter het tweetal met verder Mackenzie, Linfoot, Brookes, Bridewell, Iddon en O’Halloran bij de eerste negen waardoor zij verder konden naar Q3. Enkele namen voor wie de kwalificatie nu ten einde kwamen waren onder meer Hickman (P10) en Ray (P16) die deel uitmaken van de Showdown.

Q3
In de derde en laatste kwalificatiesessie werd beslist wie er zondagmiddag in de eerste race vanaf pole position mag starten. De qualifiers werden gemonteerd voor een ultieme aanval op de snelste rondetijd in de slechts acht minuten durende sessie. Tommy Bridewell, die ‘s ochtends nog hard ten val was gekomen ter hoogte van Madijk, begon sterk en reed de snelste rondetijd maar dit kon hij niet lang vasthouden.

Voor Jason O’Halloran kwam de sessie vroegtijdig ten einde aangezien zijn Honda CBR1000RR Fireblade SP2 te maken kreeg met een technisch probleem en hij de machine aan de kant moest zetten.

Het was uiteindelijk de toekomstig Moto2 coureur Dixon die met een 1’35.639 zondagmiddag van pole position mag starten voor Mackenzie die slechts 0,004 seconde langzamer was. Haslam noteerde de derde rondetijd en zal vanaf de eerste startrij aan de race beginnen. Verder zijn het Irwin, Bridewell, Brookes, Iddon, O’Halloran en Linfoot in de top negen.

De eerste British Superbike race op het TT Circuit Assen gaat zondagmiddag om 13:15 uur van start met race 2 om 16:30 uur.

 

Handige links British Superbike Championship Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag
Tickets