Drievoudig British Superbike kampioen Ryuichi Kiyonari keert komend seizoen niet terug als coureur is het prestigieuze Britse wegrace kampioenschap. De Japanner keert terug naar zijn geboorteland om in 2017 van start te gaan in het All Japan Road Race Championship.

Ryuichi Kiyonari was de afgelopen jaren in Engeland een graag geziene coureur. De Japanner kwam maar liefst 237 keer aan de start van een British Superbike race, een aantal waarin hij er maar liefst 50 keer als winnaar werd afgevlagd, naast zijn overwinningen nogmaals 44 keer na afloop van een race mee naar het podium mocht en drie keer na afloop van het seizoen de felbegeerde British Superbike titel achter zijn naam zag staan. Op de lijst met coureurs met de meeste overwinningen bezet de Japanner zelfs de tweede plaats.

Na een teleurstellend 2016 seizoen waarin Kiyonari slechts 42 punten wist te scoren en hij slechts op de twintigste plaats in de eindstand van het kampioenschap te vinden was houdt hij het voorlopig voor gezien in Engeland.

In 2017 zal Kiyonari actief zijn in het All Japan Road Race Championship en terugkeren naar Honda. De Japanner heeft een overeenkomst getekend bij Moriwaki Racing, het team waarvoor hij niet alleen uit zal komen in het Japans wegrace kampioenschap maar ook deel zal nemen aan de prestigieuze Suzuka 8H World Endurance evenement, een wedstrijd die Kiyonari gedurende zijn carrière al vier keer wist te winnen.

Ryuichi Kiyonari: “Ik ben heel erg blij om terug te keren in het Japanse wegrace kampioenschap en terug te zijn bij Honda. Om heel eerlijk te zijn, het heeft me wel de nodige tijd gekost om deze beslissing te nemen. Ik heb langer in het BSB gereden dan in welke andere competitie dan ook, en Engeland is lange tijd mijn thuis geweest. Ik moest kiezen uit de aanbiedingen die ik had van teams uit het BSB en vanuit Japan, en het was de moeilijkste beslissing die ik moest maken. Maar Moriwaki is een heel bekend team met een lange historie in het racen, en hun toekomstplannen kwamen overeen met hetgeen ik wilde gaan doen. Daarnaast speelde het terug mogen keren bij Honda een belangrijke rol in deze beslissing. Ik ga samen met Yuki (Takahashi) een team vormen tijdens de Suzuka 8 Hours, en dat is iets waar ik ook heel erg naar uitkijk. Mijn dank gaat uit naar alle BSB teams en rijders, MSVR, Stuart Higgs, en alle fans in Engeland die me gesteund hebben. Ik kom zeker nog eens terug in het BSB! Komend seizoen race ik weliswaar op een andere plaats maar ik hoop dat ze me blijven steunen. Wat betreft de Japanse fans, ik ben blij om terug te keren naar Japan, en dat ik de mogelijkheid krijg om mijn rijkunsten te vertonen voor het Japanse publiek.”

Naast Kiyonari heeft ook Stuart Easton besloten komend seizoen niet meer actief te zijn in het British Superbike kampioenschap. De inmiddels 33 jarige coureur heeft na achttien seizoen besloten zijn actieve motorsport carrière te beëindigen en zijn helm aan de wilgen te hangen.

 

Win, win, win……….

Ben jij ook één van de vele duizenden wegracefans die dagelijks geniet van het gratis Racesport.nl nieuws?  Steun het werk van de Racesport.nl redactie door mee te doen aan de 2016 Racesport.nl support actie, een actie waarmee er opnieuw fantastische prijzen te winnen zijn.

Mooier kunnen we het niet maken toch?   Lees meer: bit.ly/2eGpcd5