Afgelopen weekend vond op het circuit van Silverstone de negende ronde van het British Superbike Championship plaats. Tijdens dit weekend werden de zes coureurs voor de Showdown bevestigd door middel van maar liefst drie races.

In het British Superbike Championship gelden er andere regels voor het kampioenschap dan de gebruikelijke regels. Waar normaal gesproken de kampioen bepaald wordt door de coureur die gedurende een heel seizoen de meeste punten heeft behaald, hebben de organisatoren van het BSB sinds een aantal jaren een extra element toegevoegd. Na deze eerste negen raceweekeinden worden de punten van de eerste zes coureurs gelijkgetrokken naar 500 punten plus de podium credits, 5 punten voor een overwinning, 3 voor een tweede plaats en 1 voor een derde plaats. Hierna zullen ze het in de laatste drie raceweekenden uitvechten voor het kampioenschap. De coureurs buiten de top 6 hebben dus geen kans meer om kampioen te worden.

Voor het eerst sinds het invoeren van deze regel in 2014 was er bij het ingaan van de Showdown-decider nog geen enkele coureur zeker van zijn plaats bij de eerste zes. Waar bij een regulier BSB-weekend twee races op zondag worden verreden werd daar dit weekend een extra race op de zaterdag aan toegevoegd.

De weersomstandigheden op het Silverstone circuit maakten het voor de coureurs niet makkelijker. De vrijdag was volledig getekend door regenval. De kwalificatie op zaterdag werd op een droge baan verreden, waarna het voor race 1 op zaterdagmiddag regende. Op zondag was het voor race 2 waarna race 3 door zeer zware regenval gekenmerkt werd.

Het was de Australiër Jason O’Halloran die op zaterdag de pole wist te pakken voor Jake Dixon en James Ellison waardoor hij in race 1 vanaf de eerste plaats mocht starten.

Race 1
Rond deze eerste race was veel ophef. Het had voorafgaand aan de start hard geregend, waarbij het probleem was dat dit zeer lokaal was. Sommige delen op de baan waren drijfnat terwijl een ander deel volledig droog was. De coureurs gaven aan niet te willen rijden aangezien de slicks op het natte gedeelte totaal geen grip boden en de regenbanden op de droge gedeeltes veel te snel zouden slijten. Met enige vertraging gaf race-directie aan de race toch te willen starten en met veel commentaar ging de race toch van start.

Hierin gingen onder andere sleutelfiguren Leon Haslam en Shane Byrne in onderuit waardoor hun plaats in de Showdown nog steeds niet zeker was. Byrne zette nog wel de snelste ronde neer in deze race en mocht daardoor de tweede race vanaf pole beginnen. De race werd uiteindelijk gewonnen door Glenn Irwin voor Josh Brookes en John Hopkins. Op de vierde plaats was het Jake Dixon voor Luke Mossey en Christian Iddon. De top 10 werd compleet gemaakt door Taylor MacKenzie, Jakub Smrz, Peter Hickman en Bradley Ray.

Race 2
Deze enige droge race van het weekend zorgde voor veel spektakel. In de eerste ronde was er een crash waarbij meerdere coureurs betrokken waren. Taylor MacKenzie brak hierbij meerdere botten in zijn voet. Iets later crashte ook Leon Haslam, maar zijn plaats was in de Showdown was inmiddels wel zeker doordat zijn concurrenten ook niet scoorden.

Vooraan het veld was er een intens gevecht te zien tussen Sylvain Guintoli, Josh Brookes, Shane Byrne, Christian Iddon en James Ellison die elkaar constant probeerden de loef af te steken. De race werd uiteindelijk voortijdig beëindigd met een rode vlag aangezien de Yamaha van Shaun Winfield een groot oliespoor neerlegde. Brookes werd als winnaar verklaard voor Ellison en Byrne. De vierde plaats was voor Guintoli met O’Halloran en Ray achter zich. Verder eindigden Iddon, Hickman, Dixon en Hopkins in de top 10.

Race 3
Voorafgaand aan de laatste race van het weekend werden de hemelsluizen geopend en viel er ontzettend veel water op het Silverstone circuit. De race ging echter gewoon door terwijl het gestaag bleef doorregenen. In de loop van de race bleek hoe zwaar de omstandigheden waren aangezien zestien van de drieëntwintig coureurs ten val kwamen en er uiteindelijk maar zeven rijders de race konden uitrijden, nadat deze met een rode vlag voortijdig beëindigd werd.

Het was Dan Linfoot die het best omging met deze lastige omstandigheden met Michael Laverty en Jake Dixon bij hem op het podium. De overige finishers waren James Westmoreland, Jakub Smrz, Bradley Ray en Lee Jackson.

Showdown
De zes coureurs die uiteindelijk in de Showdown mee mogen dingen om het kampioenschap zijn Shane Byrne, Leon Haslam, Josh Brookes, Jake Dixon, Peter Hickman en Jason O’Halloran.

De volgende ronde van het British Superbike Championship is komend weekend op Oulton Park, waar de eerste twee races voor de Showdown worden verreden. Twee weken later komt het kampioenschap op bezoek op het TT Circuit in Assen in het weekend van 29, 30 september en 1 oktober.

Verder kwamen er ook nog Nederlanders in actie. Naast de gebruikelijke HEL Performance British Motostar Moto3 cup waren ook de coureurs van de NEC Moto3 cup aanwezig, deze twee klassen hadden gezamenlijk hun races. Beide races werden gewonnen door Tom Booth-Amos.

De Nederlanders die hierin meereden kenden twee goede wedstrijden. Jorel Boerboom eindigde de eerste race als zesde en de tweede race als elfde. Mike Brouwers behaalde een achtste en een dertiende plaats. Ernst Dubbink uit de NEC Moto3 behaalde een elfde plaats in de eerste race die hem de overwinning in de NEC Moto3 klasse opleverde. In de tweede race behaalde hij een vijftiende plaats.

Volledige uitslagen British Superbikes Silverstone