Leon Haslam heeft op zondag beide British Superbike races gewonnen op Snetterton. In race 1 finishte de JG Speedfit Kawasaki coureur voor Glenn Irwin en Jake Dixon, in race 2 was de Brit het sterkst in een spectaculair duel voor Jake Dixon en Josh Brookes. 

Race 1
Na een sterk gereden kwalificatie door Bradley Ray mocht de 21-jarige Buildbase Suzuki coureur zondagmiddag de eerste race vanaf pole position beginnen. Hij benutte deze startplaats optimaal en nam de leiding in handen voor Glenn Irwin en Josh Brookes. Echter ging het in de tweede bocht al flink mis toen Andrew Irwin, jongere broertje van Glenn en vervanger van de revaliderende Shane Byrne binnen het Be Wiser PBM Ducati team, veel te laat in de remmen ging en maar liefst drie coureurs torpedeerde. Het waren Honda coureurs Dan Linfoot en Jason O’Halloran en Tyco BMW coureur Michael Laverty die de onschuldige slachtoffers waren van deze actie.

De safety car kwam de baan op om de baan schoon te maken en het was Ray die vervolgens een voorsprong van ruim een seconde had opgebouwd voor Irwin en Brookes. Toch kon Irwin, winnaar van de twee Superbike races tijdens de North West die verreden werd in de lange pauze van het British Superbike kampioenschap, het gat weer dichten en halverwege de race zat hij aan het achterwiel van zijn jonge concurrent.

Een enge crash was er voor Luke Mossey. De teamgenoot van Haslam leek een remprobleem te hebben en moest noodgedwongen van zijn Kawasaki springen.

In de tiende ronde ging Ray echter de fout in en verloor de voorkant van zijn machine waardoor er een einde kwam aan zijn race. Irwin nam de leiding over maar Haslam was snel. De 35-jarige Haslam wist dit gat vrij gauw te dichten en nam met twee ronden te gaan de leiding over.

Irwin had geen antwoord meer waardoor Haslam uiteindelijk met een marge van 0.407 seconde als winnaar over de finish kwam voor Irwin en Dixon. Verder waren het Brookes, Buchan, Tarran MacKenzie, Hickman, Ellison, Iddon en Cooper in de top tien.

Race 2
Irwin mocht van pole vertrekken dankzij het zetten van de snelste rondetijd in race 1. Het was toch wederom Ray die de leiding in handen nam voor Irwin en Brookes waarna laatstgenoemde in de eerste ronde de leiding overnam. De Australiër, die in de lange pauze van het kampioenschap deelnam aan de Isle of Man TT met Norton, hield het lang vol aan de kop van het veld waarbij Haslam inmiddels na een rustige openingsfase verder naar voren kwam.

Niet veel later ging het opnieuw mis voor Ray in een duel met Irwin. De Be Wiser PBM Ducati coureur zette een inhaalactie in op de Buildbase Suzuki coureur maar ging daardoor iets wijd. Ray probeerde meteen terug te slaan maar verloor hierbij de voorkant van zijn machine en kwam ten val, en nam in dit proces ook de machine van Irwin mee. Begrijpelijk gefrustreerd liet Irwin merken niet blij te zijn met de actie van Ray, maar de race was ten einde voor het tweetal.

Haslam nam hierdoor de leiding over maar had Brookes en Dixon in zijn kielzog. Het zou aankomen op een duel in de laatste ronde tussen de drie coureurs die allemaal met minder dan de winst geen genoegen zouden nemen.

Brookes zette in de laatste bocht van de laatste ronde een ultieme uitrempoging in maar ging iets wijd waardoor Haslam weer aan hem voorbij kon. Het tweetal raakte vervolgens bij het opkomen van het rechte stuk richting de finishlijn elkaars stuur waardoor Brookes bijna nog ten val kwam. De Australiër verloor hierdoor zijn snelheid maar het was Haslam die de tweede overwinning van de dag behaalde en zijn vijfde op rij. Dixon kwam als tweede over de finish op slechts 0.040 seconde van Haslam met Brookes als derde waarbij het drietal slechts 0.090 seconde van elkaar verwijderd was. Verder waren het Linfoot, Buchan, Hickman, Cooper, Iddon, Laverty en Irwin in de top tien.

Haslam heeft met deze dubbel goede zaken voor het kampioenschap gedaan en geniet nu van een voorsprong van 64 punten op Ray.

Nederlanders
Ook kwamen er dit weekend Nederlanders in actie op Snetterton. Mike Brouwers, Jorel Boerboom, Mike Velthuijzen en Tomas de Vries rijden allemaal in de nieuwe GP2 klasse die gezamenlijk verreden wordt met de British Supersport klasse.

In de sprint race op zaterdagmiddag was het Brouwers die als elfde algemeen over de finish kwam en als eerste GP2 coureur waardoor hij de race in zijn klasse wist te winnen. De Vries kwam als zestiende over de finish en als tweede in de GP2 klasse, Velthuijzen eindigde als negentiende in de race en als vierde in zijn klasse. Boerboom kwam niet aan de finish.

Zondagmiddag werd de tweede race verreden en het was Boerboom die met een finish op de veertiende plaats in de race als tweede eindigde in de GP2 klasse. Brouwers eindigde als vierde GP2 coureur met een zeventiende plaats in de race en Velthuijzen eindigde met een 21e plaats in de race als zesde in zijn klasse. De Vries kwam niet in actie.

Het volgende British Superbike evenement is in het weekend van 6, 7 en 8 juli op het Knockhill circuit in Schotland.

 

Handige links British Superbikes Snetterton:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag