Afgelopen weekend vond de achtste ronde van het British Superbike Championship plaats op Cadwell Park. Het waren Leon Haslam en James Ellison die de races op hun naam wisten te schrijven.

Nadat Shane Byrne op zaterdag in een hectische kwalificatie de pole positie pakte werd dit zondag opgevolgd door twee zeer spannende races.

Race 1
In de openingsfase was het polesitter Byrne die aan de leiding ging maar zijn achtervolgers kort achter zich had zitten. Peter Hickman, Jason O’Halloran en Lee Jackson maakten deel uit van het leidende kwartet. Leon Haslam was in dit stadium iets verder naar achteren te vinden, maar kon dankzij een bijna-valpartij van Byrne, die zich op de wijze van Marc Márquez met zijn elleboog op de grond wist te redden, weer aansluiten bij de kopgroep.

In de laatste paar ronden was het duidelijk dat Haslam en Jake Dixon het gingen uitmaken voor de winst en was het de ‘Pocket Rocket’ Haslam die aan het langste eind trok, en voor het eerst sinds 31 mei op de hoogste podiumtrede mocht plaatsnemen. Dixon eindigde als tweede voor ‘Shakey’ Byrne die zich knap had hersteld.

Race 2
Nadat Lee Jackson in de eerste race de snelste wedstrijdronde had gereden mocht de Brit in de tweede race van pole-position vertrekken. Podiumfinisher Dixon streed in de openingsfase mee voor de leiding maar tartte het noodlot en ging onderuit. Wederom was er een hevige strijd vooraan met een groep van zo’n vijf coureurs die elkaar te slim af probeerden te zijn.

Met nog zes ronden te gaan vielen twee kampioenskandidaten uit. Haslam ging onderuit nadat hij probeerde om aan Hickman voorbij te gaan en in dezelfde ronde kreeg Byrne te maken met een technisch probleem waarbij zijn tandwiel gebroken was en de race niet meer kon voortzetten.

In de slotfase waren het Ellison, Jackson en Hickman die streden om de winst. Jackson leek op weg te gaan naar zijn eerste overwinning in het BSB maar Ellison sloeg in de laatste ronde toe en ging als eerst over de finishlijn. Voor Jackson was het desalniettemin een mooi resultaat want de BMW-coureur behaalde zijn eerste podiumplaats. Hickman zette zijn positieve lijn van resultaten door en eindigde wederom op het podium.


Nederlanders

De Nederlanders in het HEL Performance British Motostar Moto3 Championship kenden een positief weekend waarin Joel Boerboom een achtste en een negende plaats behaalde en Mike Brouwers tweemaal in de punten finishte op een vijftiende plaats.

Het volgende British Superbike evenement is in het weekend van 8, 9 en 10 september op het circuit van Silverstone waarbij de top 6 voor de ‘Championship Showdown’ wordt beslist. Voor het eerst in de geschiedenis is geen van de coureurs voorafgaand van het beslissende raceweekend zeker van zijn plaats in de top 6.

Volledige uitslagen