Leon Haslam heeft bij het openingsweekend voor het British Superbike kampioenschap op het circuit van Donington twee overwinningen gepakt. De Kawasaki-coureur profiteerde daarmee optimaal van het ontbreken van de regerend kampioen Shane Byrne.

Race 1
Ducati-rijder en regerend kampioen Shane Byrne kwam in de Warm-Up sessie op zondagochtend hard ten val. Byrne liep hierbij een lichte hersenschudding op waarop de circuitdoktoren hem niet fit voor de race verklaarden.

In de eerste race nam James Ellison het heft in handen, met Leon Haslam in zijn achterwiel. Ook Joshua Brookes kende een goede start, maar de Australiër kwam in de eerste bocht in aanraking met Luke Mossey en viel daardoor terug naar de negende plaats. Ook Sylvain Guintoli kende geen goed begin bij zijn terugkeer in het kampioenschap nadat een crash een einde maakte aan zijn aspiraties.

In de achtste ronde van de wedstrijd wist Haslam na eerdere mislukte pogingen alsnog voorbij te komen aan Ellison. De Kawasaki-rijder gaf daarbij de leiding niet meer uit handen en wist uiteindelijk zijn naaste achtervolgers op vijf seconden achterstand te rijden.

De enige die Haslam lang kon volgen was teamgenoot Mossey, die eveneens langs Ellison was gekomen. Hij wist de tweede plaats voor zich op te eisen. Ellison raakte daarna verstrikt in de strijd om de derde plaats met Christian Iddon, Peter Hickman en Glenn Irwin, en ondanks zijn goede start moest de Yamaha-coureur ook daar plaatsen toe geven. Iddon nam uiteindelijk de laatste podiumplaats voor zijn rekening, Hickman werd vierde en Ellison vijfde. Glenn Irwin, Josh Brookes, Michael Laverty, Jake Dixon en Jason O’Halloran maakten de top tien vol.

Race 2
In de tweede race kreeg Haslam meer weerstand uit de hoek van Brookes. Vanaf pole sloeg Brookes al snel een gat op de concurrentie. Haslam moest een gat laten vallen en kwam in de greep van Laverty en Ellison. Laverty viel echter snel uit met mechanische problemen, maar Ellison wist Haslam wel kortstondig te passeren.

Dit gaf Brookes nog meer ademruimte. Toen Haslam echter de tweede plaats weer terug had veroverd wist hij het gat met Brookes langzaamaan te dichten om hem uiteindelijk vijf ronden voor het einde te verschalken. Zo kon hij zijn tweede overwinning van de dag bij schrijven. Brookes mocht als tweede man mee naar het podium.

Opnieuw was de strijd voor de derde plaats om van te smullen. Ellison viel in de slotfase van de race opnieuw ver terug en was daarna voer voor de opstomende Irwin. Met het wegvallen van Byrne maakte hij met een derde plaats het weekend voor zijn Be Wiser Ducati team nog enigszins goed. Iddon viel in race twee met een vierde plaats net naast het podium en Mossey pakte de vijfde plaats. Ellison kwam opnieuw niet verder dan plaats zes.

Guintoli nam op zijn Suzuki enigszins revanche op zijn eerdere uitvallen door een zevende plaats te scoren en daarbij Hickman, Davide Guigliano en O’Halloran achter zich te houden.

Hel Performance British Motostar
De enige klasse waar dit jaar Nederlanders vast in uitkomen is de Hel Performance British Motostar Moto3 klasse. Zowel Jorel Boerboom als Mike Brouwers hadden zich sterk gekwalificeerd en deden het in de race nog beter.

Zo kwam Boerboom in een hectische wedstrijd naar een zesde plaats, op slechts drie seconden afstand van de vierde geklasseerde man, en liet Brouwers de zevende plaats optekenen. De winst ging naar Elliot Lodge, die op het podium werd vergezeld door Richard Kerr en Storm Stacey.

Volledige uitslagen British Superbike Donington Park