Zesvoudig en regerend British Superbike kampioen Shane Byrne raakte afgelopen woensdag zwaargewond bij een crash tijdens een officiële British Superbike test op het circuit van Snetterton. Na de afgelopen dagen op de intensive care van het Norwich University Hospital is er nu een klein eerste lichtpuntje te melden, een eerste van de vele operaties die er nog zullen volgen is maandag tweede Pinksterdag geslaagd.

Afgelopen woensdag 16 mei vond er op Snetterton een officiële test plaats voor coureurs uit het British Superbike kampioenschap. Al vroeg in de ochtend kwam PBM Be Wiser Ducati coureur Shane ‘Shakey’ Byrne hard ten val waarbij hij buiten bewustzijn raakte. (Lees: Shane Byrne ernstig gewond na zware crash op Snetterton)

Sindsdien verblijft de zesvoudig Brits kampioen met o.a. ernstig nek- en rugletsel in het Norfolk and Norwich University Hospital waar hij op de intensive care ter observatie en in een kunstmatig coma wordt gehouden voorafgaand aan enkele operaties die deze week zullen worden uitgevoerd.

Maandag stond er een eerste rugoperatie op het programma, een risicovolle operatie waarbij de artsen hebben geprobeerd de gebroken wervels te stabiliseren zonder daarbij het ruggenmerg te beschadigen. Een hele spannende operatie die volgens de vrouw van Byrne inmiddels geslaagd is en voor een eerste klein lichtpuntje zorgt.

Volgens Petra Byrne is de operatie geslaagd zonder dat er schade is aan het ruggenmerg. In een op haar Instagram geplaatste update (zie boven) laat zij weten dat de operatie goed is verlopen en dat tijdens de operatie het ruggenmerg niet is beschadigd.

“We kunnen ons nu concentreren op een lang herstel en het herstellen van de gebroken nek, gebroken borstbeen en nagenoeg alle gebroken ribben. De verwachting is dat Shane de komende dagen wel veel pijn zal hebben.”

Een eerste goed bericht dus vanuit het Norwich University Hospital, een bericht dat bij veel fans van de populaire Brit een zucht van verlichting teweeg zal brengen. Zodra er meer nieuws is dan zullen we dit uiteraard z.s.m. plaatsen middels een volgende update.