Afgelopen weekend werd op het Oulton Park circuit in Chesire de derde ronde van het British Superbikes kampioenschap verreden. Tijdens de eerste race op zondag was het Leon Haslam die de winst wist te pakken, maar in race twee op maandag was het Shane Byrne die weer eens een overwinning op zijn naam schreef.

Race 1
Leon Haslam nam vanaf de start de leiding in de race. Shane Byrne en Luke Mossey achtervolgden hem de hele race, maar in de laatste rondes had Haslam nog dat beetje extra over en pakte de overwinning in Race 1. Byrne was erg tevreden met zijn terugkeer naar het podium en Mossey maakte de top drie compleet.

Achter de top drie werd er hevig gestreden door vele rijders en in de laatste ronde was het Jason O’Halloran die een inhaalactie maakte op Peter Hickman, wat hem op de streep een vierde plaats bezorgde. James Ellison reed een sterke race waarin hij tot op het laatst in gevecht was voor de vierde positie, maar uiteindelijk finishte hij als zesde en werd hij de eerste Yamaha coureur nadat hij Josh Brookes terugzette op een zevende positie.

Christian Iddon was de eerste BMW op plaats acht toen hij het voor elkaar kreeg om voor Hlenn Irwin te eindigen; deze had eerder in de race een groot moment toen hij in gevecht was voor de vierde plek. Jake Dixon eindigde achter deze twee rijders en maakte zo de top tien compleet.

Race 2
Leon Haslam pakte weer vanaf het begin de leiding, voor Jason O’Halloran, James Ellison en Shane Byrne in de eerste ronde, maar O’Halloran was in aanvalsmodus en pakte in de tweede ronde al de eerste plaats over van Haslam. Lang duurde het niet voor O’Halloran, want Ellison was er als de kippen bij om de kop in handen te krijgen.

De race eindigde al vroeg voor Jake Dixon, na een crash in de derde ronde. Ondertussen wist Byrne het gaatje naar Ellison te dichten en in de zesde ronde zette hij de aanval in in Shell Oils corner. Een ronde later moest ook Michael Laverty het strijdtoneel verlaten.

Vooraan had Byrne inmiddels de leiding overgenomen, maar achter hem waren Haslam en Mossey hard aan het vechten met O’Halloran, het drietal verwisselde vaak van positie gedurende een groot aantal ronden.

Christian Iddon, Josh Brooke, Glenn Irwin en Peter Hickman vonden hierdoor hun aansluiting en gingen zich ook bemoeien met de strijd om het podium. Ellison op P2 kwam onder druk te staan van Haslam, maar de leider in het kampioenschap ging wijd nadat hij een aanval plaatste, waardoor hij zich terug moest gaan vechten.

Uiteindelijk eindigde de race van Haslam vroegtijdig door een spectaculaire crash; hij raakte de achterkant van de motor van James Ellison in de veertiende ronde, nadat de motor van Ellison opeens vaart minderde. Haslam kwam ten val en lag uit de race, maar uiteindelijk was de schade aan de motor van Ellison ook zo groot dat hij af moest stappen. Vooraan was het op dat moment nog steeds Byrne die een flinke voorsprong aan het opbouwen was, wat hem uiteindelijk terugbracht naar die belangrijke hoogste tree van het podium.

Een zenuwslopend gevecht ontstond voor plek twee en drie. Iddon werd terugverwezen naar een vierde positie, terwijl Irwin en O’Halloran zich op het podium wisten te rijden.

Mossey werd vijfde en hield Josh Brookes en Peter Hickman achter zich. Tommy Bridewell, John Hopkins en Billy McConnell maakten de top tien compleet.

Volledige uitslagen: British Superbikes Oulton Park