Zondagmiddag werden er op het Knockhill circuit in Schotland onder andere twee British Superbike races verreden. In de eerste race was het Jake Dixon die de overwinning behaalde voor Leon Haslam en Danny Buchan, de tweede race werd gewonnen door Haslam voor Dixon en Buchan.

Op een zonnig Knockhill circuit werden zondag de British Superbike races verreden samen met de races van alle support klassen. Het circuit in Schotland is slechts twee kilometer lang met rondetijden van ongeveer 47 seconden.

Race 1
Polesitter Jake Dixon nam de leiding in handen voor Leon Haslam, Glenn Irwin, Danny Buchan en Bradley Ray, maar werd al meteen flink onder druk gezet. Haslam sloeg in de eerste ronde al meteen toe en nam het leidende vijftal op sleeptouw om weg te rijden van de rest van het veld.

Het was een intense race met de coureurs zeer dicht bij elkaar met onderlinge inhaalacties op meerdere plaatsen op het korte circuit. In de slotfase verhoogde Dixon het tempo en de Kawasaki coureur die een jaar geleden beide races op Knockhill wist te winnen bouwde een marge op naar de coureurs achter zich.

Dixon maakte geen fouten meer en kwam als winnaar over de finishlijn maar achter hem vond er nog een hevig gevecht plaats. Het was Buchan die de strijd van Haslam wist te winnen en als tweede over de streep kwam. Echter was er na afloop van de race wat discussie aangezien Buchan kennelijk een inhaalactie had ingezet terwijl er een gele vlagsituatie was. Na lang overleg in Race Direction werd beslist dat hij een positie werd terugverwezen en uiteindelijk in de uitslag als derde geklasseerd stond. Verder waren het Glenn Irwin, Ray, Laverty, Iddon, Brookes, Cooper en Hickman in de top tien.

Race 2
Buchan had in de eerste race de snelste rondetijd geklokt en mocht daardoor vanaf pole position starten. Toch was het opnieuw Dixon die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht in ging voor Buchan, Ray, Glenn Irwin en Haslam.

Dixon en Ray leken een gat te slaan naar de achtervolging maar Haslam wist na een aantal ronden de aansluiting weer te vinden. Halverwege de race hadden ook Buchan, Irwin en Brookes de aansluiting gevonden en bestond de kopgroep uit zes coureurs.

Echter kwam de race niet veel later voor Brookes vroegtijdig ten einde aangezien er een technisch probleem was met zijn Yamaha YZF-R1. Enkele momenten later moest ook Ray noodgedwongen de pits opzoeken aangezien er iets niet klopte aan zijn Suzuki GSX-R 1000.

In de slotfase kwam het aan op Dixon en Haslam die het zouden uitvechten voor de overwinning. Dixon reed op kop maar maakte een hachelijk moment mee waarbij hij met hoge snelheid bijna van zijn Kawasaki werd gegooid. De 22-jarige coureur kreeg het voor elkaar om te blijven zitten maar dit gaf Haslam de kans om de leiding over te nemen.

Dixon deed er in de daaropvolgende ronden alles aan om het achterwiel van Haslam te vinden maar slaagde er niet in waardoor de Pocket Rocket als winnaar over de streep kwam. Dixon finishte als tweede met Buchan op de derde plaats waardoor de drie coureurs opnieuw samen naar het podium mochten en wederom er drie Kawasaki’s op de eerste drie plaatsen stonden. Glenn Irwin, Laverty, Iddon, Cooper, Andrew Irwin, Ellison en Hickman eindigden in de top tien.

Nederlanders
Tomas de Vries was er dit weekend niet bij aangezien het team niet aanwezig kon zijn. Ook Mike Brouwers moest de rest van het weekend aan zich voorbij laten gaan als gevolg van een hevige crash op vrijdag. De Nederlander brak hierbij zijn sleutelbeen en hoopt er aan het eind van de maand op Brands Hatch weer bij te zijn

De enige overgebleven Nederlander is hierdoor Jorel Boerboom. In de GP2 klasse die tegelijkertijd verreden wordt met de Supersport klasse kwalificeerde hij zich als 22e (tweede in GP2) en finishte hij in de eerste race als 19e (tweede in GP2). In de tweede race eindigde hij als negentiende (tweede in GP2).

Het volgende British Superbike evenement is over twee weken in het weekend van 20, 21 en 22 juli op het legendarische Brands Hatch circuit.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

Handige links British Superbike Knockhill:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV