Brookes, Redding en Bridewell winnen tijdens Showdown-beslisser op Oulton Park

274
Scott Redding (45), Tommy Bridewell (46) en Josh Brookes (25) op Oulton Park | foto© Ian Ward

Josh Brookes, Scott Redding en Tommy Bridewell hebben dit weekend de British Superbike races gewonnen op Oulton Park. Omdat dit het laatste weekend was voor de ‘Showdown’ werden er maar liefst drie races gereden en zal de strijd voor het kampioenschap over twee weken daadwerkelijk losbarsten op het TT Circuit Assen.

Dit weekend werd de negende ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Oulton Park. Dit weekend stond bekend als de ‘Showdown decider’, oftewel het laatste weekend voor de Showdown waarin bekend werd gemaakt welke zes coureurs aan deze allesbeslissende Showdown zouden deelnemen.

Het concept is dat de top zes coureurs in het kampioenschap voor de laatste drie raceweekenden allemaal op 500 punten worden gezet waaraan de ‘podium credits’, die zij gedurende het jaar hebben verdiend, worden toegevoegd. Een overwinning geeft drie podium credits, een tweede plaats twee en een derde plaats één. Als een coureur tien races heeft gewonnen, twee keer tweede is geworden en één keer derde levert dat in totaal dus 35 punten op en die worden toegevoegd aan de 500.

Voorafgaand aan dit weekend waren Josh Brookes, Scott Redding en Tommy Bridewell al bevestigd voor de Showdown aangezien zij al genoeg punten hadden gescoord dat niemand hen meer in kon halen. Danny Buchan stond vierde in het kampioenschap maar was bijna zeker van de Showdown terwijl Tarran Mackenzie op de vijfde plaats geen fouten mocht maken en de strijd voor de zesde en laatste plaats nog volledig open was. Bij het ingaan van dit weekend had Andrew Irwin deze zesde plaats in handen, slechts één punt voor Peter Hickman. Ook Christian Iddon en Xavi Fóres waren nog volledig in de race voor deze laatste Showdown plaats.

Kwalificatie
In de derde kwalificatiesessie op zaterdag was Josh Brookes met een 1’33.939 het snelst waardoor hij race 1 later op de dag vanaf pole position mocht beginnen. Tommy Bridewell kwalificeerde zich als tweede voor Scott Redding waardoor de eerste startrij volledig uit Ducati’s bestond. Bradley Ray leek zijn vorm gevonden te hebben na een zeer teleurstellend seizoen en kwam naar de vierde tijd voor Jason O’Halloran en de naar Tyco BMW overgestapte Glenn Irwin. Peter Hickman kwalificeerde zich als zevende voor concurrent Andrew Irwin, Christian Iddon maakte een flinke valpartij mee waardoor zijn BMW S1000RR behoorlijke schade opliep.

Race 1
De eerste race van het weekend werd aanvankelijk onderbroken met een rode vlag vanwege olie op de baan. Onder andere Peter Hickman was hierdoor gecrasht, iets wat de zeer ervaren coureur dan ook niet vaak overkomt. Een andere crasher was Andrew Irwin en hij zou later voor een hoop ophef zorgen. De Noord-Ierse coureur, die nog volledig in de strijd was voor de laatste Showdown plaats, had zijn Honda na de valpartij weer opgepakt en keerde rijdend terug naar de pits. In het reglement van het British Superbike kampioenschap staat echter dat het verboden is om na een valpartij verder te rijden waardoor Irwin dan ook een flinke straf kreeg. Naast drie penaltypunten werd hem ook de start ontzegd voor race 2 op zondagochtend wat uiteraard grote gevolgen had voor het kampioenschap. Het Honda Racing team ging nog in hoger beroep maar dit mocht niet baten; Irwin mocht niet van start in race 2.

Het was een hectische openingsfase van de opnieuw gestarte met veel crashes maar aan de kop van het veld waren het Tommy Bridewell, Bradley Ray en Josh Brookes. Echter ging het al vroeg mis voor Bridewell aangezien zijn Ducati de geest gaf. Omdat hij al veilig was voor de Showdown was dit aan de ene kant geen gigantisch probleem, echter is het behalen van podium credits zeer belangrijk en gaf hij zijn concurrenten zodoende de uitgelezen kans.

Brookes kwam uiteindelijk als winnaar over de streep voor Ray en Redding. Danny Buchan werd vierde waardoor zijn plaats in de Showdown bevestigd werd terwijl Christian Iddon daarachter zijn kansen op een plaats in de Showdown vergrootte door als vijfde te finishen terwijl Hickman de herstart vanwege teveel schade niet had gehaald. Jason O’Halloran werd zesde voor Glenn Irwin, Tarran Mackenzie, Alex Olsen en Ryan Vickers.

Race 2
Het waren dezelfde namen die sterk begonnen aan de race en de leiding in handen namen. In de beginfase was het Ray die op zijn Suzuki GSX-R1000 aan kop reed maar na zes ronden viel Bridewell aan. Ook Redding besloot zich te mengen in de strijd terwijl Brookes daarachter moeite leek te hebben met het hoge tempo.

Richting het einde van de race nam Redding de leiding over en wist deze uiteindelijk tot aan de streep zeer indrukwekkend te verdedigen. De toekomstig Ducati WorldSBK coureur kwam als winnaar over de streep terwijl achter zich merkgenoten Brookes en Bridewell een duel tot aan de streep uitvochten waarbij Brookes slechts 0,067 seconde voor Bridewell eindigde. Ray finishte op een keurige vierde plaats voor Buchan en O’Halloran terwijl Iddon opnieuw goede punten scoorde voor de Showdown met een zevende plaats. Hickman maakte optimaal gebruik van Irwin’s afwezigheid en werd achtste met daarachter Mackenzie en Mossey in de top tien.

Race 3
Tot slot werd zondag aan het einde van de middag de allesbeslissende race verreden voor de Showdown waarbij Brookes, Redding, Bridewell en Buchan al veilig waren maar Mackenzie en Hickman op de vijfde en zesde plaats geen fouten mochten maken.

Ray maakte de perfecte start en leidde in de beginfase van de race waarna Brookes na drie ronden besloot aan te vallen. Bridewell zag dit gebeuren en volgde zijn merkgenoot terwijl ook Redding en Buchan mee probeerden te komen. Het tempo lag gigantisch hoog aangezien Bridewell een snelste wedstrijdronde van 1’33.941 reed, slechts 0,002 seconde langzamer dan pole position.

Halverwege de wedstrijd ging Brookes de fout in en crashte hij waardoor het einde race was voor de leider in het kampioenschap.

Het was een spannend duel maar acht ronden voor het einde nam Bridewell de leiding over van Ray en keek hij niet meer terug. De Oxford MotoRapido Ducati coureur bleef foutloos en behaalde voor het eerst dit seizoen een overwinning wat tevens de eerste BSB overwinning ooit was voor het team. Ray behaalde het beste resultaat van het seizoen door als tweede te finishen met Redding daarachter op de derde plaats. Buchan werd vierde voor Glenn Irwin en O’Halloran met daarachter Mackenzie op de zevende plaats die daarmee zijn Showdown plaats zeker stelde. Hickman kwam als achtste over de streep en was daarmee eveneens bevestigd voor de Showdown, Ryan Vickers en Andrew Irwin maakten de top tien compleet.

De stand in het British Superbike kampioenschap is als volgt na deze Showdown-decider:

• Josh Brookes – 548
  • Scott Redding – 545
  • Tommy Bridewell – 524
  • Danny Buchan – 515
  • Tarran Mackenzie – 514
  • Peter Hickman – 501

Deze zes coureurs zijn dus degenen die nog kans maken op het kampioenschap. De Showdown begint over twee weken op het TT Circuit Assen in het weekend van 20, 21 en 22 september met de laatste twee raceweekenden op Donington Park en Brands Hatch.

Nederlanders
Ook kwamen er dit weekend weer Nederlanders in actie. In de sprint race op zaterdagmiddag, die gewonnen werd door Jack Kennedy, werd Jorel Boerboom achttiende (vijfde in GP2) en Tomas de Vries 22e (zesde in GP2). De volledige race op zondag werd gewonnen door Kyle Ryde waarin Jorel Boerboom veertiende werd (vijfde in GP2) en Tomas de Vries negentiende (zesde in GP2.