Brookes wint beide British Superbike races op Oulton Park met de Panigale V4 R

159
Dubbele racewinnaar Josh Brookes met de Ducati Panigale V4 R op Oulton Park | foto© Ian Ward

Josh Brookes heeft maandagmiddag de twee British Superbike races gewonnen op Oulton Park. Tijdens de traditionele ‘bank holiday’ in Engeland was de Australiër in beide races het sterkst voor Tommy Bridewell en Danny Buchan waardoor de nieuwe Ducati Panigale V4 R nu ook de eerste races in het BSB heeft gewonnen.

Dit weekend werd de tweede ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Oulton Park. In een traditioneel ‘bank holiday weekend’ met de racedag op maandag was er wederom veel spektakel te zien op het circuit in het noord-westen van Engeland.

Zondagmiddag wist Josh Brookes in de derde kwalificatie met een 1’34.084 pole position te claimen in de derde kwalificatiesessie voor Tommy Bridewell en Peter Hickman. Het was de eerste pole voor de gloednieuwe Ducati Panigale V4 R. Daarachter kwalificeerden Jason O’Halloran, Christian Iddon, Danny Buchan, voormalig MotoGP coureur Scott Redding, Keith Farmer, Ryan Vickers en Josh Elliott zich in de top tien.

Race 1
Nadat voor alle klassen behalve de British Superbike klasse de warm-up sessies werden afgelast vanwege een groot dieselspoor op de baan en er extern bedrijf moest komen om dit op te ruimen, ging de eerste race volgens planning van start. Echter ging het in de warm-up ronde mis voor Joe Francis doordat zijn BMW te maken kreeg met een technisch probleem en er een oliespoor werd neergelegd. Na een snelle schoonmaakbeurt kon de race dan toch van start gaan.

Polesitter Josh Brookes en mede Ducati coureur Tommy Bridewell startten goed en sloegen meteen een gat naar de achtervolging. Jason O’Halloran nam de derde positie in handen voor Christian Iddon, Scott Redding, Peter Hickman en Danny Buchan.

Meerdere coureurs kregen in deze race te maken met technische malheur, waaronder Suzuki coureur Luke Mossey, Kawasaki coureur Glenn Irwin met even later BMW coureurs James Ellison later Christian Iddon.

Bridewell deed er alles aan om merkgenoot Brookes bij te houden en reed zelfs de snelste rondetijd van de race maar uiteindelijk kon hij niet dicht genoeg bij de Australiër komen. Brookes kwam als winnaar over de streep en werd daardoor de derde verschillende winnaar in drie races. Ook behaalde hij de eerste zege voor de gloednieuwe Ducati Panigale V4 R die het met name in het World Superbike kampioenschap zeer goed doet. Bridewell zorgde voor een Ducati 1-2 met daarachter Kawasaki coureur Danny Buchan op de derde plaats. O’Halloran behaalde zijn eerste punten van het seizoen na een zeer ongelukkig openingsweekend op Silverstone en werd vierde voor Redding en Hickman. Verder eindigden Farmer, Mackenzie, Vickers en Elliott in de top tien.

Race 2
Ondanks dat Bridewell vanaf pole position vertrok ging racewinnaar Brookes er meteen vandoor en nam hij de leiding in handen. Kort achter de BSB kampioen van 2015 waren het Bridewell, O’Halloran, Iddon en Buchan in de top vijf.

Peter Hickman werd voor de start van deze race teruggezet naar de laatste plaats op de grid aangezien zijn bandenspanning niet hoog genoeg zou zijn.

Brookes en Bridewell wisten net als in race 1 weg te rijden van de achtervolging en het verschil tussen de twee Ducati coureurs was klein. Echter kon laatstgenoemde niet genoeg snelheid vinden om een aanval in te zetten op de koppositie.

Opnieuw vielen Glenn Irwin en James Ellison uit met technische problemen nadat ze al ver achter hun gebruikelijke posities reden. Ondertussen was het zichtbaar dat Scott Redding zich langzaam maar zeker beter begon te voelen op het veeleisende Britse circuit en kwam naar de vierde plaats, echter was een podium positie een stapje te ver voor de voormalig MotoGP coureur.

Be Wiser PBM Ducati coureur Brookes bleef foutloos en kwam opnieuw als winnaar over de streep waardoor hij de dubbel pakte. Opnieuw werd Bridewell tweede en Buchan derde waardoor het podium hetzelfde was als na afloop van race 1. Redding finishte als vierde voor Mackenzie en Iddon, daarachter eindigden O’Halloran, Farmer, Irwin en Vickers in de top tien. Hickman wist uiteindelijk als elfde te finishen nadat hij moest starten vanaf de laatste plaats.

Mackenzie en Bridewell hebben nu allebei 64 punten in het kampioenschap, Mackenzie blijft echter leider dankzij zijn overwinning op Silverstone.

Nederlanders
Zoals gebruikelijk waren ook Nederlanders Jorel Boerboom en Tomas de Vries er weer bij in de GP2 klasse die verreden wordt samen met de British Supersport klasse. Boerboom kwalificeerde zich als 28e (zevende in GP2), werd 25e in de sprintrace (zesde in GP2) en eindigde op de 21e plaats in de volledige feature race (zesde in GP2). De Vries kwalificeerde zich als 29e (achtste in GP2), werd 27e in de sprintrace (achtste in GP2) en finishte de feature race op de 24e (zevende in GP2). De beide British Supersport races werden gedomineerd door de verdedigende kampioen Jack Kennedy die twee keer won vanaf pole position.

Het volgende Bennetts British Superbike Championship evenement is in het weekend van 24, 25 en 26 mei op het nationale circuit van Donington Park.