Brookes wint eerste vroegtijdig afgevlagde British Superbike race op Oulton Park

1306
Josh Brookes (25) aan de leiding voor Leon Haslam (91) - Oulton Park | Bennetts British Superbike Championship

Josh Brookes heeft zondagmiddag zijn voorsprong aan de top van het British Superbike kampioenschap uitgebreid met een overwinning in de openingsrace van het weekend op Oulton Park. Brookes was het sterkst in Race 1 voor Leon Haslam en Glenn Irwin in een race die in de voorlaatste ronde werd stilgelegd vanwege de regen.

Dit weekend wordt de tweede ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Oulton Park. Omdat dit een ‘Bank Holiday’ weekend is begon het raceweekend op zaterdag en eindigt deze op de maandag.

Kwalificatie
In de tweede kwalificatiesessie aan het begin van de zondagmiddag was de veertigjarige Josh Brookes het snelst met een 1’42.543 voor de 39-jarige Leon Haslam en de verrassende Storm Stacey. Glenn Irwin kwalificeerde zich als vierde voor Jason O’Halloran en Luke Mossey, daarachter stonden Andrew Irwin, Peter Hickman, Jack Kennedy en Tim Neave in de top tien.

Race 1
Het was Josh Brookes die zijn pole position goed benutte en de leiding in handen nam voor Storm Stacey en Leon Haslam. Al gauw schoof Haslam op naar de tweede plaats terwijl Glenn Irwin vervolgens de derde positie opeiste van Stacey.

Jason O’Halloran had niet veel later de vierde positie overgenomen Lodge maar zijn race was snel voorbij toen hij bij het uitkomen van Cascades hard ten val kwam door middel van een high sider.  Het leidende trio, bestaande uit Brookes, Haslam en Glenn Irwin, had een voorsprong van twee seconden op Peter Hickman die op de vierde plaats reed.

Halverwege de race had Hickman het gat naar het leidende trio teruggebracht tot één seconde en Tommy Bridewell was nu de snelste man op het circuit met een ronde van 1’34.689. Brookes bleef de leiding houden maar in de achtste ronde zat Haslam vlak achter hem met slechts 1,3 seconde verschil tussen de eerste vier coureurs. Bridewell lag daar nog eens drie seconden achter met Andrew Irwin nog steeds op de zesde plaats en er was een gat van zes seconden naar de nieuwe zevende man Kyle Ryde die Christian Iddon had gepasseerd.

Bij het ingaan van het laatste gedeelte van de race viel er nog steeds weinig te kiezen tussen de voorste drie met Hickman nog steeds een halve seconde achter de top drie rijdend. Brookes bleef iedereen op afstand houden en op dat moment begon het aan één kant van het cirucit te regenen.

In de voorlaatste ronde werd de race gestopt met een rode vlag vanwege de regenval waardoor Brookes zijn tweede overwinning van het seizoen pakte en Haslam tweede werd en daarbij zijn eerste podiumfinish van 2023 behaalde. Glenn Irwin werd derde voor Hickman, Bridewell en Andrew Irwin met daarachter Kyle Ryde, Christian Iddon, Storm Stacey en Lee Jackson in de top tien.

Nederlanders
In de British Supersport klasse kwalificeerde Jaimie van Sikkelerus zich op een nette zevende plaats. In de zeer natte eerste race van het weekend kwam de Nederlander als tiende over de streep, die race werd gewonnen door Tom Booth-Amos die dit seizoen in zowel het World Supersport als het British Supersport kampioenschap rijdt. In de National Superstock 1000 klasse kwalificeerde Jorel Boerboom zich als 25e voor de race van maandag.

Op maandag wordt er een programma met maar liefst acht races afgewerkt op Oulton Park, waaronder twee British Superbike races.