Levi Badie wist zondag beide races in de Yamaha R3 Cup te winnen op het TT Circuit Assen. Joshua Whatley was het sterkste in de Britse Moto3 klasse. Tim Reeves met Mark Wilkes wonnen in de British Sidecars. Ian Ward pakte zijn tweede zege in de BeNeCup.

Zondag was er een vol programma tijdens de British Superbikes met in totaal negen wedstrijden. De verslagen over de British Superbike en British Supersport races zijn te lezen in andere artikelen op Racesport. In dit artikel het verslag over de overige zes races op het TT Circuit Assen.

Yamaha R3 Cup & ADAC KTM Junior Cup
Een heel groot startveld van 38 rijders uit de Nederlandse Yamaha R3 Cup en Duitse ADAC KTM Junior Cup reden zondag twee races op het TT Circuit Assen. In de eerste race ontstond er een kopgroep van zes rijders uit de Yamaha R3 Cup met Thom Molenaar, Sasha De Vits, Niek van den Broek, Eddie de Boer, Sven Doornenbal en Levi Badie. Voor Molenaar eindigde zijn race in de voorlaatste ronde in het grind toen hij ten val kwam in de GT-bocht. Een dure crash voor Molenaar, omdat hij daardoor zijn leidende positie verloor in het kampioenschap. In de laatste ronde ging het tussen De Vits, Badie en Van den Broek. Badie ging als laatste op de GT-bocht af, maar passeerde beide rijders bij het aanremmen. Van den Broek ging op het rechte stuk weer voorbij aan Badie, maar dat deed hij door over het groene vlak naast de baan te rijden. Van den Broek werd daardoor teruggezet naar de derde plaats. Badie won de race, een knappe prestatie van de 16-jarige Belg die normaal gesproken uitkomt in de Yamaha R125 Cup. De Vits werd tweede en nam daarmee de leiding over in de titelstrijd. Achter Van den Broek werd De Boer vierde voor Doornenbal.

Later in de middag werd de tweede race verreden. In de beginfase bleef er groep van negen rijders bij elkaar, maar deze dunde gedurende de race verder uit. De drie kampioenskandidaten De Vits, Molenaar en Van den Broek wisten zich los te rijden. Later wist Badie, de winnaar van de eerste race, zich bij het drietal te voegen. Molenaar zijn dag werd nog erger, want hij ging ook onderuit in de slotfase van de tweede race. Badie en Van den Broek gingen naast elkaar door de laatste GT-bocht. Van den Broek kwam net als in de eerste race als eerste over de finish, maar werd vervolgens weer drie seconden teruggezet. Deze keer omdat Van den Broek aan de binnenkant van de GT-bocht over het groende vlak had gereden. De Belg Badie werd daardoor voor de tweede keer tot winnaar uitgeroep. De andere Belg, De Vits, werd tweede en deed daarmee hele goede zaken in het kampioenschap. De Vits heeft nu een voorsprong van 32 punten op Van den Broek en Molenaar met nog twee races te gaan. Van den Broek werd na zijn penalty als derde geklasseerd voor Doornenbal en De Boer. Beide races in de ADAC KTM Junior Cup werden gewonnen door Freddie Heinrich.

British Motostar
Jerry van de Bunt en Ryan van de Lagemaat waren de Nederlandse troeven in de Britse Moto3 klasse. Van de Bunt was vierde geworden in de eerste race op zaterdag en Van de Lagemaat zevende. Beide rijders hadden echter geen goede start in de tweede race van zondag. Van de Lagemaat kwam vervolgens ook nog eens ten val in de tweede ronde. Van de Bunt moest door deze valpartij in de Strubben ook wat uitwijken en verloor daardoor de aansluiting met de voorste groep. Vooraan was er een mooi gevecht tussen vijf rijders. In de laatste ronde kwamen deze coureurs tussen de achterblijven te zitten en dat leverde een hachelijke momenten op. Na veertien ronden kwam Joshua Whatley als eerste over de finish voor Jack Nixon en Dan Jones, de winnaar van de eerste race op zaterdag. Asher Durham werd vierde en kampioenschapsleider Brandon Paasch kwam als vijfde over de eindstreep. Van de Bunt werd zevende.

British Sidecars
In de British Sidecars is er een soort omgekeerde startopstelling voor de tweede race. Hierdoor waren er in de openingsfase ontzettend veel positiewisselingen te zien en kwamen er vijf spannen naast elkaar over het rechte stuk bij de eerste doorkomst. Todd Ellis en Charlie Richardson wisten in de openingsfase een voorsprong van zo’n vier seconden op te bouwen. Bennie Streuer en Kevin Rousseau kwamen ook sterk naar voren in de eerste ronden en kwamen al snel aan op een tweede plaats. Tim Reeves en Mark Wilkes zaten in de beginfase een paar keer bijna buiten de baan, maar kwamen vanaf de derde ronde echt op stoom. Eerst gingen ze voorbij aan Streuer-Rousseau en daardoor wisten ze ook snel aan de achterzijde te komen van Ellis-Richardson. Na tien ronden kwamen Reeves-Wilkes als eerste over de finish. Streuer-Rousseau finishten net als zaterdag net buiten het podium, omdat ze in het tweede deel gepasseerd werden door Steve Kershaw met Stuart Clark. Ilse de Haas en Ferry Segers vielen in de slotfase uit.

BeNeCup Superbike & Supersport
In de BeNeCup wedstrijd zagen we vooraan hetzelfde beeld als in de eerste race van zaterdag. Tom Ward en Sander Claessen reden in de beginfase samen vooraan. Claessen verremde zich in de vierde ronde in de GT-bocht, waardoor Ward ineens een voorsprong had van twee seconden. Gedurende de race wist Ward zijn voorsprong ver uit te bouwen en kwam hij 26 seconden eerder over de finish dan Claessen. De Brit Sam Cox werd derde. Mike Cleutjens finishte als beste Nederlander op een zesde plaats. Alexander Klaassen (P7), Marcel Zuurbier (P9) en Michiel Burger (P10) finishten ook bij de eerste tien. Wouter Aeltherman werd opnieuw de winnaar in de BeNeCup Supersport categorie. Randy van Hees werd tweede en Bertus Folkertsma mocht als derde Supersport coureur mee naar het podium.

Ducati TriOptions Cup
Rond het middaguur werd de tweede race van de Ducati TriOptions Cup verreden. Nadat Rob Guiver de eerste race van zaterdag had gewonnen, ging de winst deze keer naar Luke Jones. Guiver werd ditmaal tweede en Sean Neary scoorde voor de tweede keer een derde plaats in Assen.