De eerste ronde voor het Brits Superbike Kampioenschap zit er alweer op. Ryuichi Kiyonari heeft direct laten zien, dat er rekening met hem moet worden gehouden voor de titel. De Japanner won gisteren beide manches op het circuit van Brands Hatch. Een mooi moment om eens te kijken naar wat de toppers gisteren allemaal te vertellen hadden na afloop van de eerste twee races als start van het 2005-seizoen.

Ryuichi Kiyonari; twee overwinningen en op dit moment leider in het kampioenschap:

ÒIk ben natuurlijk zeer blij met hoe de dingen vandaag voor mij zijn gegaan. Ik voelde dat ik direct moest proberen om weg te rijden, omdat ik me zorgen maakte over het feit hoe snel de andere coureurs hier zouden gaan op Brands Hatch. Ik was gedurende beide races aangenaam verrast over het feit, dat ik zover vooruit kon rijden, omdat ik dit circuit eigenlijk behoorlijk uitdagend vind. Ik wil HM Plant Honda Racing bedanken voor het helpen naar het zoeken van zoÕn goede race set-up, die het verschil voor mij maakte. Het is fijn om zoÕn goede start van het seizoen te kennen en ik hoop dat ik dit niveau kan behouden op weg naar Thruxton.Ó

Gregorio Lavilla; tijdelijke vervanger van James Haydon, twee podiumplaatsen en op dit moment tweede in de stand:

ÒIk startte goed tijdens de eerste race, maar ik wist dat we een band en een set-up gekozen hadden, die ons in staat stelden om gedurende het einde van de race snel te zijn. Ik moest het rustig aan doen om te kunnen starten, vanwege mijn zere arm, na mijn crash in de ochtend. Ik was verrast dat ik Rutter en Richards aan de binnenkant op weg naar de paddock passeerde, omdat dat de plek was waar ik deze ochtend crashte! Tijdens de tweede race ging het opnieuw erg goed en ik had een veel beter gevoel ten aanzien van mijn geblesseerde arm. Ik was nog steeds niet helemaal 100% fit en ik kon Rutter niet te pakken krijgen. Ik had een groot risico moeten nemen om hem alsnog te kunnen pakken.Ó

Michael Rutter; tweede tijdens de tweede manche, derde in het kampioenschap:

ÒIk was blij met hoe ik presteerde tijdens de eerste race, gezien de omstandigheden. Ik moest erg hard werken met de HM Plant Honda om Lavilla en Richards bij te kunnen houden. We wisten echter dat we de set-up voor de tweede race konden verbeteren en dat werd maar eens te meer bewezen. Ryuichi kon ik niet stoppen. Hij was geweldig gedurende beide races en ik zal hard moeten werken op Thruxton om het verschil in punten kleiner te kunnen maken.Ó

Glen Richards; derde tijdens de eerste race, verrassing van de dag, momenteel vierde in de stand:

ÒOverall gezien, ben ik blij. Het was gewoon geweldig om tijdens de eerste race op het podium te finishen. Hiermee werd eens te meer bewezen hoe hard de monteurs gedurende de hele winter hebben gewerkt. Natuurlijk had ik graag een aantal treden hoger gestaan, maar het is in ieder geval een stuk beter dan vorig jaar. De tweede race was okŽ. De machine brak een paar keer weg en als je gedurende een fractie van een seconde even de grip kwijt bent, komt je belager direct dichterbij. Het zit allemaal zo dicht bij elkaar; ŽŽn kleine slide en opnieuw een plaats verloren. Ik ben echt blij dat ik dit weekend enige punten heb kunnen pakken en dat ik een geweldige basis set-up heb voor Thruxton.Ó

Sean Emmett; twee vijfde plaatsen, vijfde in het kampioenschap:

ÒIk wist dat ik als tweede was gefinisht in de eerste manche, mits ik fit was geweest. Ik was in ieder geval echt gedreven voor de tweede race. Ik wist dat ik in staat was goed te starten ik was vastbesloten daartoe. Ik reed vooraan mee en ik had een goed gevecht met de beide Honda-rijders, maar zoÕn beetje halverwege de wedstrijd begon mijn adrenaline op te raken en kreeg ik weer last van mijn arm. Ik ben echt blij dat ik tijdens beide races aan de finish gekomen ben en gezien mijn blessure was dat een uitstekend resultaat. We weten dat we met deze machine een race kunnen winnen en ik zie gewoonweg uit naar de races op Thruxton om op het podium te kunnen finishen.Ó

Karl Harris; twee zesde plaatsen, zesde in de stand:

ÒIk ben blij met hoe het vandaag overall gegaan is. Het resultaat gedurende de eerste race was niet zo slecht, nadat ik bij Leon Haslam in de tang raakte in de eerste ronde. Ik was vastbesloten om het beter te doen tijdens de tweede race en dat bleek maar weer eens uit mijn prestatie. Ik had het gevoel dat ik beter reed, als je kijkt naar wie er gefinisht zijn tijdens de tweede race en dat is een compliment richting de Honda-Racing.co.uk Fireblade ten aanzien van zijn prestatie over een race-afstand. Dit is een ideale start geweest voor mijn Superbike-campagne en het heeft me het vertrouwen gegeven om deze resultaten verder uit te bouwen.Ó

John Reynolds; regerend kampioen en nauwelijks hersteld van een zware beenblessure, twee negende plaatsen, momenteel zevende in de stand:

ÒIk ben blij dat ik vandaag punten heb gescoord, maar eigenlijk wilde ik het liefst vooraan meerijden. De beperkende factor was vandaag eerlijk gezegd niet de pijn in mijn rechterbeen, maar het was gebrek aan speling ten opzichte het asfalt in de rechterbochten, omdat ik een extra grote laars draagde en dat remde me af op het circuit. Simpel gezegd, kon ik mijn Rizla Suzuki niet platter leggen in de rechterbochten en dat heeft me overal tijd gekost. Mijn monteurs zijn dit weekend geweldig geweest en ze hebben me een fantastisch GSX-R1000 gegeven om mee te racen. De 14 punten, die ik vandaag gescoord heb, kunnen aan het einde van het seizoen uiteindelijk nog het verschil gaan maken.Ó

Dean Thomas; op dit moment achtste in de stand:

ÒIk moet zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben, in het bijzonder over de tweede race. Twee achtste plaatsen zouden me niet blij hebben gemaakt, maar het zou okŽ zijn geweest. Ik weet dat de machine goed is, ik bedoel dat die zo snel is, maar het voornaamste wat we op dit moment moeten veranderen ben ikzelf! Daarmee bedoel ik mijn rijstijl. Ik ben nog steeds bezig me verder aan te passen, nadat ik vorig jaar nog op een tweecilinder-machine reed. We moeten een aantal aanpassingen aanbrengen, voordat we naar Thruxton gaan en dan zal het gewoon geweldig zijn. Ik kan dus niet wachten om er naar toe te gaan om te laten zien wat ik kan.Ó

Tommy Hill; momenteel tiende in de stand:

ÒHet is een schande dat ik die valpartij moest meemaken tijdens de warm-up en dat maakte alles een stuk moeilijker. Ik heb echter toch een goed weekend gekend. Tijdens beide races reed ik samen met een aantal toprijders en ik kon ze bijhouden. Nu ik weet dat ik dat kan, kan ik nog meer van mezelf geven tijdens de volgende ontmoeting.Ó

Scott Smart; verliezer van het weekend, gevallen in de eerste race, achtste tijdens de tweede race:

ÒIk ben teleurgesteld over mijn resultaten van vandaag, omdat mijn Rizla Suzuki GSX-R1000, mijn team en ikzelf in staat waren om beter te presteren. Dat hebben we bewezen door ons als derde te kwalificeren op de grid. Race 1 was ongelukkig voor mij, omdat ik crashte toen ik een andere rijder probeerde te ontwijken en daarbij blesseerde ik mijzelf. In de tweede race werd ik ingesloten gedurende de eerste twee ronden en ik vond mezelf pas terug op een twaalfde plaats. Ik voelde me zwak, vanwege mijn blessures, maar toen de race eenmaal vorderde, begon ik mijn vertrouwen weer op te bouwen en ik begon mij een weg naar voren te banen en dat was zeer bemoedigend. We proberen de Rizla Suzuki aan te laten sluiten bij mijn rijstijl en we zullen erg snelle vooruitgang boeken dankzij alle data, die we gedurende dit weekend verzameld hebben.Ó

Tekst: Asse Klein, asse@racesport.nl
Bron foto: www.rizla-suzuki.co.uk