Na eerst al beide races te hebben gewonnen op het circuit van Knockhill, was Ryuichi Kiyonari vandaag ook de sterkste in de eerste Superbike-race op het circuit van Snetterton. De Japanner won de wedstrijd met een voorsprong van ruim acht seconden op tweede man en pole-sitter Leon Haslam. Regerend-kampioen John Reynolds pakte zijn eerste podiumplaats van het seizoen door als derde de streep te passeren.

Tijdens de race reed Kiyonari direct weg van Haslam, die het tempo van de Honda-rijder niet kon bijhouden. Haslam moest daarom genoegen nemen met een tweede plek.

De teamgenoot van Kiyonari en de huidige leider in de tussenstand van het kampioenschap, Michael Rutter, reed aanvankelijk op een derde plek, maar hij werd voorbijgestoken door de twee SuzukiÕs van Reynolds en James Haydon, die respectievelijk als derde en vierde over de streep kwamen en er daarmee voor zorgden, dat het een zeer succesvolle race werd voor het Rizla Suzuki Team. Een kleine vier seconden na Haslam kwam Reynolds over de streep, waarbij Haydon redelijk in het spoor van zijn teamgenoot was gebleven.

Rutter kwam uiteindelijk eenzaam en alleen op de vijfde positie over de finish. Door de winst van Kiyonari zag hij zijn voorsprong in de tussenstand voor het kampioenschap in ŽŽn keer met maar liefst 14 punten slinken.

Achter Rutter kwam een trio andere Honda-rijders vlak achter elkaar als zesde, zevende en achtste over de streep. Karl Harris finishte op de zesde plek, vlak voor Steve Plater, die het in zijn eerste race op de Hydrex Honda geweldig deed door een zevende plek te pakken, waarbij hij nog net de Stobart Honda van Gary Mason van zich af kon houden.

Daar weer vlak achter scoorde Ben Wilson de eerste top 10-klassering van het seizoen voor het Vivaldi Kawasaki Racing Team door als negende te finishen, waarbij hij zijn teamgenoten Tristan Palmer (13e in deze race) en Scott Smart (14e) ruimschoots voorbleef. Tommy Hill en Dean Thomas, die respectievelijk als tiende en elfde finishten, bleven redelijk in het spoor van Wilson. Hun achterstand op race-winnaar Kiyonari was net iets meer dan 30 seconden, terwijl het gat naar de twaalfde man Richard Wren vervolgens enorm was, die maar liefst ruim 53 seconden meer nodig had dan Kiyonari om de 25 ronden tellende race op Snetterton te kunnen voltooien.

Grote verliezer van de race was toch wel Gregorio Lavilla. De Spanjaard kwam in de zesde ronde van de wedstrijd buiten de baan, waarbij hij vervolgens zijn race niet meer kon hervatten. De huidige derde man in de tussenstand begint daarmee de aansluiting met de twee HM Plant HondaÕs van Rutter en Kiyonari in deze zelfde tussenstand toch duidelijk te verliezen.
Een andere belangrijke verliezer in deze wedstrijd was Michael Laverty, die zijn Stobart Honda, liggend op een derde plek in de race, vanwege technische problemen aan de kant moest zetten.

Uitslag race 1 op Snetterton:

1. Ryuichi KIYONARI, 25 ronden
2. Leon HASLAM, +8.280 sec
3. John REYNOLDS, +12.002 sec
4. James HAYDON, +13.263 sec
5. Michael RUTTER, +19.725 sec
6. Karl HARRIS, +28.409 sec
7. Steve PLATER, +28.723 sec
8. Gary MASON, +29.066 sec
9. Ben WILSON, +30.246 sec
10. Tommy HILL, +31.866 sec
11. Dean THOMAS, +32.424 sec
12. Richard WREN, +53.182 sec
13. Tristan PALMER, +56.058 sec
14. Scott SMART, +56.657 sec
15. Dennis HOBBS, +56.940 sec
16. Luke QUIGLEY, +57.082 sec
17. Chris MARTIN, +57.432 sec
18. James BUCKINGHAM, +57.669 sec
19. Steve BROGAN, +1 ronde
20. Nick MEDD, +1 ronde
21. Malcolm ASHLEY, +1 ronde

Tekst: Asse Klein, asse@racesport.nl
Bron foto: www.rizla-suzuki.co.uk