Danny Buchan en Joshua Brookes zijn zondag winnaar geworden van de twee verreden British Superbikes race op Cadwell Park. Buchan was zondagmiddag het snelst in de eerste race van de dag voor Joshua Brookes en Tommy Bridewell. In de tweede race ging de winst naar Brookes voor Bridewell en Buchan. Brookes werd tevens de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Alvorens er zondag op Cadwell Park twee races op het programma stonden voor de coureurs uit het Bennetts British Superbike Championship moest er zaterdag natuurlijk gekwalificeerd worden. Tijdens deze kwalificatie was het Joshua Brookes die het snelst was en de pole voor zich opeiste voor Bradley Ray, Tommy Bridewell, Cadwell Park debutant Scott Redding en Danny Buchan.

Race 1
Bij de start was het Brookes die de leiding nam voor Buchan, Jason O’Halloran en Bridewell terwijl de leider in de tussenstand van het kampioenschap Scott Redding een slechte start kende en na de eerste ronde zelfs buiten de top tien doorkwam.

Brookes wist vervolgens de leiding geruime tijd in handen te houden maar Buchan verloor de Australiër geen moment uit het oog terwijl Bridewell ten koste van O’Halloran naar de derde plaats wist te komen.

In de elfde rond sloeg Buchan toe door de leiding over te nemen van Brookes. De FS-3 Racing Kawasaki-coureur reed vervolgens zijn eigen tempo en leek zelfs even een gaatje te slaan op Brookes die op zijn beurt Bridewell aan zijn achterwiel zag verschijnen. Brookes herpakte zich waardoor er in de slotfase een spannende strijd ontstond tussen Buchan, Brookes en Bridewell.

Buchan wist echter zijn leidende positie met succes te verdedigen om na achttien ronden als winnaar te worden afgevlagd voor Brookes, die op zijn beurt alle zeilen bij moest zetten om de als derde finishende Bridewell achter zich te houden.

Redding vocht als een leeuw en wist zich gedurende de race knap door het veld naar voren te knokken. De leider in de tussenstand van het kampioenschap wist in de voorlaatste ronde Peter Hickman te passeren om zo na een mislukte start toch nog als vierde deze race te volbrengen.

Hickman werd vijfde voor Christian Iddon, O’Halloran, Glenn Irwin, Andrew Irwin terwijl Ryan Vickers in deze race de top tien completeerde.

Voor de als tweede gekwalificeerde Ray was de race al over voordat deze gestart werd. De Buildbase Suzuki coureur kreeg in de opwarmronde namelijk al te maken met een technisch probleem waardoor hij niet van start kon gaan en tijdens de later op de dag te verrijden tweede race ook nog eens vanaf de laatste plaats op de grid moet starten.

Race 2
Bij de start was het Bridewell die de leiding nam voor Brookes en Buchan. Als snel werd duidelijk dat dezelfde drie coureurs als in de eerste race ook in deze tweede wedstrijd de dienst uit gingen maken.

Bridewell wist de leiding de eerste tien ronden in handen te houden alvorens Brookes langszij kwam. Het tweetal bleef vervolgens aan het elkaar gewaagd terwijl Buchan het tweetal moest laten gaan.

Wat Bridewell vervolgens ook probeerde, Brookes gaf geen krimp en na achttien ronden was het dan ook de 2015 British Superbike kampioen die als winnaar werd afgevlagd. Bridewell werd tweede terwijl Buchan op drie seconden van de winnaar als derde werd afgevlagd.

De vierde plaats werd opgeëist door Iddon voor Hickman, Glenn Irwin, Ryan Vickers, Luke Stapleford, Xavi Forés en Billy McConnell.

Voor Redding was de race al na een paar ronden over. Honda coureur Andrew Irwin probeerde de Be Wiser Ducati coureur binnendoor te passeren maar duwde hem daarmee naast de baan. Zowel Redding als ook Irwin kwamen hierbij naast de baan met een crash voor beiden tot gevolg. Dat de voormalig MotoGP coureur niet blij was met de actie van Irwin maakte hij hem vervolgens naast de baan even flink duidelijk. Gelukkig kon Redding zich inhouden en bleef lichamelijk contact uit maar de manier waarop hij weg liep van de plaats van de crash liet niets te wensen over.

Tussenstand kampioenschap
Door zijn tweede en eerste plaats en de DNF van teamgenoot Redding heeft Brookes de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen. Brookes heeft nu 271 punten achter zijn naam staan terwijl Redding met 259 nu de tweede plaats bezet voor Bridewell met 243, Buchan met 191 en Tarran Mackenzie met 151 gescoorde punten.

 

Handige links British Superbikes Cadwell Park:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App