Buchan en Redding winnen British Superbike races op Knockhill

263
Scott Redding viert zijn overwinning op Knockhill | foto© Ian Ward

Danny Buchan en Scott Redding hebben afgelopen weekend allebei een British Superbike race gewonnen op het Knockhill circuit in Schotland. Het weekend werd gekenmerkt door veel wisselende weersomstandigheden.

Naast de MotoGP op het TT Circuit Assen werd er dit weekend op nog veel meer plaatsen geracet. Op een klein circuit in Schotland onder de naam Knockhill vond dit weekend de vijfde ronde van het Bennetts British Superbike Championship plaats. Eén ronde over het smalle Schotse circuit met hoogteverschil en krappe bochten duurt zo’n 47 seconden op een Superbike waardoor de races spannend en spectaculair waren.

Voormalig WorldSBK coureur Xavi Fóres behaalde in regenachtige omstandigheden de pole voor Keith Farmer en Danny Buchan. De van een hersenschudding terugkerende Tarran Mackenzie kwalificeerde zich als vierde voor Andrew Irwin en Christian Iddon, daarachter wisten voormaligl WorldSSP coureur Luke Stapleford, Jason O’Halloran, Ben Currie en Tommy Bridewell een tijd in de top tien te rijden.

Race 1 werd gewonnen door Danny Buchan. De Kawasaki coureur was lange tijd in een strijd verwikkeld met Tarran Mackenzie maar de zoon van voormalig 500cc coureur Niall Mackenzie crashte waardoor Buchan uiteindelijk zonder al te grote problemen naar zijn eerste British Superbike overwinning kon rijden. Scott Redding deed goede zaken voor het kampioenschap door als tweede te finishen voor Xavi Fóres. Christian Iddon werd vierde voor Tommy Bridewell en Bradley Ray, met daarachter Luke Mossey, een teleurgestelde Josh Brookes, Luke Stapleford en een progressie boekende Glenn Irwin in de top tien.

De tweede race, die vroegtijdig door een rode vlag beëindigd werd, kwam op naam van ex-MotoGP coureur Scott Redding. De Be Wiser Ducati coureur wist het hoge tempo van race 1 winnaar Danny Buchan te volgen waarna de twee coureurs in een fel duel verwikkeld waren. Echter ging het halverwege de race mis voor de Kawasaki coureur vanwege een valpartij. Dit gaf Redding enkele seconden speling en de 26-jarige coureur zorgde er dan ook voor dat deze niet verspild werd.

Vijf ronden voor het einde gaf de Suzuki GSX-1000R van Bradley Ray de geest en blies deze een grote rookwolk uit. Ook werd er hierdoor een lange streep olie op de baan neergelegd waardoor de rode vlag werd gezwaaid en de race daarmee ten einde kwam. Redding won voor Mackenzie en Bridewell, daarachter eindigden Josh Brookes, Andrew Irwin, Peter Hickman, Dan Linfoot, Luke Mossey, Glenn Irwin en James Ellison in de top tien.

Nederlanders
Jorel Boerboom was dit weekend de enige in de GP2 klasse (die tegelijkertijd verreden wordt met de British Supersport klasse) waarin hij zich als 23e kwalificeerde (zevende in GP2). De naar zondag verplaatste race 1, vanwege hevige regenval op zaterdag, werd afgesloten met een vijftiende plaats (vierde in GP2), in race 2 werd Boerboom achttiende (vijfde in GP2).

In de British Supersport klasse was het een perfect weekend voor Jack Kennedy met pole position en winst in beide races. De Brit zal komend weekend door middel van een wild-card meerijden op Donington Park in de WorldSSP klasse met zijn Yamaha YZF-R6.

De volgende ronde van het Bennetts British Superbike Championship vindt plaats op Snetterton in het weekend van 19, 20 en 21 juli.