Buchan pakt BSB dubbel op maandag onder toeziend oog van Razgatlioglu en Locatelli op Cadwell Park

1341
Danny Buchan aan de leiding op Cadwell Park | © Bennetts British Superbike Championship

Danny Buchan heeft maandagmiddag beide British Superbike races gewonnen op Cadwell Park. De Synetiq BMW coureur behaalde in Race 2 zijn eerste zege van het jaar en knoopte er vervolgens in Race 3 een derde aan vast, in beide races won hij voor Bradley Ray en Tommy Bridewell. Pata Yamaha World Superbike coureurs Toprak Razgatlioglu en Andrea Locatelli waren ook aanwezig op Cadwell Park en niet alleen om toe te kijken naar het BSB geweld. 

Na een hectische eerste race op zondagmiddag stonden er maandagmiddag twee British Superbike races op het programma op Cadwell Park. Na regenval eerder op de dag was de baan weer volledig opgedroogd alhoewel er wel veel bewolking boven het Engelse circuit hing, met een buitentemperatuur van zo’n 22°C waren de omstandigheden aangenaam.

Niemand minder dan regerend World Superbike kampioen Toprak Razgatlioglu en Pata Yamaha teamgenoot Andrea Locatelli waren te gast op Cadwell Park om de spannende races te aanschouwen en van dichtbij te zien hoe de machines over ‘The Mountain’ springen.

Nadat ze Race 2 vanaf de service road aanschouwden gingen Toprak Razgatlioglu en Andrea Locatelli voorafgaand aan Race 3 de baan op voor een aantal demoronden. De regerend wereldkampioen leek niet helemaal begrepen te hebben wat een demoronde inhoudt want hij zorgde voor veel spektakel met een aantal indrukwekkende sprongen over ‘The Mountain’.

Daarnaast was ook Dan Jones weer aanwezig in de paddock, weliswaar ook als toeschouwer en niet meer rijdend op zijn BMW M 1000 RR. De Engelsman kwam zondagmiddag in Race 1 zwaar ten val waaraan hij een hersenschudding en een gebroken sleutelbeen aan over heeft gehouden.

Race 2
Het was Jason O’Halloran die vanaf de derde startplaats goed wegkwam en de leiding in handen nam voor Danny Buchan en de vanaf pole position vertrokken Tommy Bridewell. Brad Ray reed op de vierde plaats voor Rory Skinner en Andrew Irwin, verder reden Peter Hickman, Leon Haslam, Tarran Mackenzie en Kyle Ryde in de top tien. Buchan aarzelde niet lang en nam de leiding meteen over van O’Halloran in bocht 4 (Park corner) terwijl Skinner opschoof naar de derde positie.

Buchan probeerde in de openingsfase weg te rijden van O’Halloran maar de Australiër wist de aansluiting te behouden. Daarachter probeerde Skinner een aantal keren zijn Kawasaki ZX-10RR aan de binnenkant van die van O’Halloran te zetten maar de McAMS Yamaha coureur remde zeer laat. Op zijn beurt begon Ray aan te kloppen bij Skinner omdat hij zijn naaste titelconcurrent O’Halloran niet wilde laten ontsnappen, Bridewell keek toe vanaf de vijfde plaats met al gauw een aanzienlijke marge richting Haslam, Hickman, Sykes en Glenn Irwin.

In de vijfde ronde wist Ray voorbij te gaan aan Skinner bij het ingaan van bocht 4 (Park corner). De Schotse coureur, die op Silverstone en de Red Bull Ring een wild-card optreden in de Moto2 klasse had, leek moeite te hebben om het tempo vast te houden aangezien Bridewell een ronde later ook aan hem voorbijging.

Buchan reed op dit moment de snelste raceronde en begon weg te rijden van de achtervolging. Echter had Ray met nu een lege baan voor zich ook een indrukwekkend tempo en wist hij het gat naar de Synetiq BMW coureur weer te verkleinen. In de achtste ronde nam Bridewell de derde plaats over van O’Halloran en zou hij proberen om naar Buchan en Ray te rijden.

Terwijl Buchan een marge van zo’n 0,4 seconde vasthield richting Ray en Bridewell daarachter een relatief eenzame race reed werd er flink gestreden voor de vierde plaats. O’Halloran werd eerste gepasseerd door de naar voren gekomen Haslam waarna Skinner ook voorbijging aan de McAMS Yamaha coureur en hij deze van zijn lijn drukte. O’Halloran verloor daardoor ook de zesde en zevende plaats aan Andrew Irwin en Peter Hickman en viel hij zelf dus terug naar de achtste positie.

Terwijl het einde van de race naderde ging het in de voorlaatste ronde mis voor Josh Brookes over ‘The Mountain’. De tweevoudig British Superbike kampioen kwam verkeerd terecht na een grote sprong en schoof daardoor onderuit. De Australiër deed er alles aan om zijn Ducati Panigale V4 R vast te houden maar deze eindigde, net als op zondag in Race 1, midden op de baan. Gelukkig konden alle achteropkomende coureurs de machine nu wel ontwijken en de rode vlag werd gezwaaid zodat de marshals de machine konden bergen.

Dit betekende het einde van de race en de eerste overwinning van 2022 voor Danny Buchan. Brad Ray werd tweede en kwam daardoor op gelijke hoogte in het kampioenschap met Jason O’Halloran met daarachter Tommy Bridewell die als derde geklasseerd werd. Leon Haslam eindigde als vierde voor Rory Skinner en Andrew Irwin, daarachter maakten Peter Hickman, Jason O’Halloran, Glenn Irwin en Tom Sykes de top tien compleet.

Race 3
Vanaf de tweede startplaats startte Danny Buchan weer goed en nam hij de leiding in handen voor de vanaf pole vertrokken Bradley Ray en Jason O’Halloran. Tommy Bridewell had de vierde plaats in handen voor Leon Haslam en Andrew Irwin, verder reden Lee Jackson, Rory Skinner, Peter Hickman en Christian Iddon in de top tien.

In de tweede ronde voerde Bridewell een knappe inhaalactie uit bij het ingaan van bocht 4 (Park corner) en nam hij de derde plaats over van O’Halloran. De Ducati coureur wilde aanhaken bij Buchan en Ray die al een klein gaatje hadden geslagen. Op dit moment werd ook duidelijk dat Lee Jackson een jump-start had gemaakt en kreeg hij daarvoor een penalty van tien seconden.

De top vier bleef lang ongewijzigd met Buchan aan de leiding voor Ray, Bridewell en O’Halloran maar daarachter zorgde met name Andrew Irwin voor het nodige spektakel. De Synetiq BMW coureur was voorbijgegaan aan Haslam maar werd flink onder druk gezet door Skinner, Hickman en Jackson.

Dit groepje reed vervolgens naar O’Halloran toe waarbij Andrew Irwin op gewaagde wijze voorbijging aan de Australiër. O’Halloran werd aan de kant gezet door de Noord-Ier waardoor ook Haslam en Skinner aan hem voorbij konden gaan. In de zevende ronde ging ook Hickman op agressieve wijze voorbij aan O’Halloran waarvan ook Jackson kon profiteren.

Terwijl Buchan, Ray en Bridewell al een voorsprong van zo’n drie seconden hadden opgebouwd werd de strijd daarachter intenser. Aan het eind van de achtste ronde maakte Skinner een fout en kon Haslam hem passeren voor de vierde plaats. Andrew Irwin reed kort achter de twee Kawasaki coureurs met mede BMW coureur Hickman daar kort achter. O’Halloran leek problemen te hebben en viel anderhalve seconde terug.

In de elfde ronde was Hickman naar het achterwiel gereden van Andrew Irwin en probeerde hij zijn merkgenoot te passeren, echter sloeg Irwin meteen hard terug en koste dat Hickman veel tijd. Daarvoor hadden Haslam en Skinner het ook al met elkaar aan de stok waardoor O’Halloran en Glenn Irwin daarachter konden aansluiten.

Buchan bleef uiteindelijk opnieuw foutloos en kwam voor de tweede keer op één dag als winnaar over de streep. Ray deed goede zaken voor het kampioenschap en werd tweede met Bridewell daarachter op de derde plaats die er daarmee hetzelfde podium van maakte als in Race 2.

Daarachter kwam Haslam uiteindelijk als winnaar uit de hevige strijd voor de vierde plaats voor Skinner en Hickman, verder eindigden Andrew Irwin, Glenn Irwin, Jason O’Halloran en Tarran Mackenzie in de top tien.

Dit weekend heeft voor interessante ontwikkelingen in het kampioenschap gezorgd waarbij Brad Ray nu de nieuwe leider in het kampioenschap is met 372 punten voor Jason O’Halloran (359) en Rory Skinner (241). Echter maakt de huidige stand in het British Superbike kampioenschap nog weinig uit aangezien ze met een Showdown systeem werken. Dat houdt in dat de top acht in het kampioenschap allemaal op 1000 punten wordt gezet met daaraan toegevoegd het aantal podium credits (5 voor een overwinning, 3 voor een tweede plaats en 1 voor een derde plaats). Met die stand (1000 punten + het aantal podium credits) gaan ze dan de laatste drie ronden van het kampioenschap in waarin wordt bepaald wie de nieuwe kampioen is.

Achter Ray, O’Halloran en Skinner staan momenteel Lee Jackson, Glenn Irwin, Tommy Bridewell, Tarran Mackenzie en Kyle Ryde in de top acht, vlak daarachter zijn het Danny Buchuan, Peter Hickman en Leon Haslam. Over twee weken op Snetterton wordt duidelijk wie er in de top acht eindigen en nog kans maken op de BSB-titel, in de laatste drie ronden van het kampioenschap (Oulton Park, Donington Park en Brands Hatch) wordt deze strijd dan beslist.

Nederlanders
In de British Supersport klasse reed Jaimie van Sikkelerus een zeer indrukwekkende race en werd hij derde achter regerend British Supersport kampioen Jack Kennedy en Bradley Perie. Na de pech met twee opgeblazen motorblokken eerder dit weekend kwam de coureur uit Akersloot ijzersterk terug in de hoofdrace op maandag en staat hij nu zesde in het kampioenschap. Tomás de Vries werd achttiende in deze race waarmee hij als vijfde in de GP2 klasse geklasseerd stond. In de National Superstock 1000 race werd Jorel Boerboom 21e.

De volgende ronde van het British Superbike kampioenschap vindt plaats in het weekend van 9 t/m 11 september op Snetterton.

 Handige links British Superbikes Cadwell Park 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter