Buchner voor Kroeze na sensationele finale in eerste IDM Supersport race op Assen

262
Marc Buchner, Sander Kroeze en kampioen Max Enderlein op het podium na de eerste IDM Supersport 600 race | Foto credit: Tiny Kolsters

Na veel uitstel ging uiteindelijk toch de eerste IDM Supersport 600 race van start. Het werd een spannende race met een ontknoping tussen vier rijders in de laatste GT-bocht. Marc Buchner won voor Sander Kroeze. Max Enderlein stelde de titel veilig en Joep Overbeeke won in de IDM Superstock 600 categorie.

Na zeer veel vertraging ging zaterdagmiddag om 18:20 uur de eerste IDM Supersport 600 wedstrijd van start op het TT Circuit Assen. De race zou aanvankelijk om 16:10 uur starten. De rijders stonden rond 16:00 uur klaar op de grid met regenbanden, toen zij het bericht kregen dat de wedstrijd werd uitgesteld. De motor van Daniel Rubin had olie gelekt in de verkenningsronde en dit moest worden opgeruimd. Er lag een flink oliespoor van zo’n dertig meter voor de GT-bocht tot aan start-finish. De baan was ook nog nat, wat het werk alleen maar lastiger maakte. Het werd hard gewerkt om het oliespoor te verwijderen en na ruim uur werd besloten om eerst de IDM Zijspannen race te laten verrijden.

Uiteindelijk was het redelijk opgedroogd toen de rijders om 18:20 uur dan echt van start gingen over een sprintrace van negen ronden. Sander Kroeze stond op pole position met Max Enderlein en Marc Buchner naast hem op de eerst startrij. De rijders gingen van start op regenbanden, maar er waren nog wel natte plekken op de baan wat het erg verraderlijk maakte. Buchner, Enderlein en Dominik Rubin ging hier in de beginfase het meeste mee om. Kroeze reed in de beginfase in vierde positie, maar hij wist in het tweede deel van de race naar de koplopers toe te rijden. Het leidende kwartet zat zeer kort achter elkaar toen zij aan de laatste ronde begonnen. Buchner was uiteindelijk het sterkste. Kroeze bekroonde zijn sterke slotfase met een tweede plaats. Enderlein finishte als derde en prolongeerde daarmee zijn IDM Supersport 600 titel. Dominik Rubin werd vierde.

Achter Martin Vugrinec finishte Wayne Tessels als tweede Nederlander op een zesde plaats. Vasco van der Valk kwam als tiende over de eindstreep net voor gastrijder Jeroen Hilster, Joep Overbeeke en Milan Merckelbagh. Overbeeke en Merckelbagh vochten een mooi duel uit om de winst in de IDM Superstock 600 categorie, wat op de streep werd beslist door Overbeeke. Kevin Mijwaart kende een goede openingsfase, maar viel later in de race terug naar een achttiende. Gastrijdster Anne van Galen kwamen als zevenentwintigste over de finish. Zondagmiddag wordt de tweede IDM Supersport 600 race verreden in Assen.