Buildbase Suzuki coureur Bradley Ray pakt dubbel op Donington Park

324
bradley-ray
Bradley Ray | foto© Suzuki Racing

Bradley Ray heeft maandag ook de tweede British Superbike wedstrijd van 2018 op zijn naam geschreven. De Buildbase Suzuki coureur was Paasmaandag op het Donington Park Circuit het snelst voor Leon Haslam en Dan Linfoot.

De keus van de British Superbikes organisatie om zaterdag al het tijdschema aan te passen vanwege de slechte weersvoorspellingen voor wedstrijddag op tweede Paasdag bleek een goede greep. De regen kwam op maandag in de loop van de ochtend met bakken uit de lucht. Hierdoor moesten er zelfs een aantal races afgelast worden, maar in de loop van de middag knapte het weer op en konden de laatste races zelfs op een opdrogende baan verreden worden.

Zo ook de tweede British Superbikes race die om 16:30 uur plaatselijke tijd van start ging. Aangezien er nagenoeg op de gehele baan een droog spoor te vinden was ging nagenoeg het gehele veld op slicks van start. Gelijk bij de start was het al duidelijk dat het af en toe meer op koordansen leek dan racen – de smalle droge lijn gaf weinig ruimte voor een fout, laats taan voor makkelijk inhalen.

Het was echter Bradley Ray die net als zondag als een duveltje uit een doosje weg was bij de start en meteen een gaatje wist te slaan op het Ducati Be Wiser Ducati Racing Team duo Shane Byrne en Glenn Irwin.

Al in de eerste ronde werd het duidelijk dat zowel Byrne en Irwin het moeilijk hadden en het waren Dan Linfoot en Leon Haslam die meteen al langszij het Ducati duo wisten te komen.

Ray, Linfoot en Haslam namen gelijk afstand van de rest van het veld terwijl de rest van het veld moeite had langszij te komen bij Byrne en Irwin.

Terwijl Ray in de achtste ronde al een redelijk gaatje had weten te slaan op de nog steeds op de tweede plaats rijdende Linfoot wist Haslam met een serie snelle ronden Linfoot te passeren en naar de tweede plaats te komen.

Ronde na ronde leek Haslam het gaatje naar de nog steeds aan de leiding rijdende Ray te dichten, echter zag Ray het gevaar die er vervolgens een schepje bovenop deed. Met nog twee ronden te gaan leek Haslam zich erbij neer te leggen en te kiezen voor een veilige tweede plaats.

Na achttien ronden was het dan ook Ray die voor de tweede keer dit weekend als eerste de finish passeerde voor de op de tweede plaats eindigende Haslam en Linfoot die op elf seconden als derde de finish passeerde.

Danny Buchan en Byrne streden nagenoeg de gehele race voor de vierde plaats, een strijd die Buchman in zijn voordeel wist te beslissen door op de finish Byrne voor te blijven.

De strijd vanaf de zesde plaats was gedurende de gehele race misschien wel de meest spannende strijd. Hier werd een aantal keren van positie gewisseld, werden fouten een aantal keren afgestraft maar het was uiteindelijk Christian Iddon die hier aan het langste eind trok en zesde werd voor Irwin, Luke Mossey, Jason O’Halloran en Michael Laverty.

Eurosport present the 2018 Bennetts British Superbike Championship round one closing montage from Donington Park from OfficialBSB on Vimeo.

Nederlanders
De tweede gecombineerde Supersport & GP2 race werd maandagmiddag voorafgaand aan de tweede British Superbikes race ook verreden op een opdrogende baan. Moeilijke omstandigheden voor de 31 coureurs die van start gingen en waarvoor de bandenkeus was vooraf een belangrijk item was. Het was meteen Benjamin Currie, de winnaar van de eerste wedstrijd, die direct afstand nam van de rest van het veld en een groot gat wist te slaan. Currie reed dan ook onbedreigd naar zijn tweede zege van het weekend. Op maar liefst ruim 24 seconden werd Jack Kennedy tweede terwijl de nummer 3 Tom Oliver maar liefst 46 achter de winnaar de finish passeerde.

Eugene McManus werd op de zestiende plaats algemeen van de vijf gestarte de best geklasseerde GP2 coureur. De Suter- RS Racing coureur was op 1’41.414 van winnaar Currie de enige GP2 coureur die in dezelfde ronde de finish wist te passeren.

Josh Owens finishte op een ronde achterstand op de eenentwintigste plaats algemeen als tweede GP2 coureur terwijl de winnaar van de eerste race Jorel Boerboom in deze wedstrijd genoegen moest nemen met de derde plaats.

Net achter Boerboom kwam Mike Brouwers op de drieëntwintigste plaats algemeen als vierde GP2 coureur over de finish terwijl Tomas de Vries op zijn beurt zeven seconden achter Brouwer de vijfde GP2 plaats veiligstelde.

De volgende ronde van het 2018 Bennets British Superbike Championship wordt van 13 t/m 15 april verreden op het Brands Hatch Indy Circuit.