Buis wint door rode vlag beëindigde WorldSSP 300 race 1 in Jerez

3603
Jeffrey Buis aan de leiding in race 1 - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | foto© Randy van Maasdijk

Jeffrey Buis heeft zaterdagmiddag de eerste World Supersport 300 race van het weekend gewonnen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor Inigo Iglesias en Bahattin Sofuoglu. De Nederlander reed op het juiste moment aan de leiding toen drie ronden voor het einde de rode vlag werd gezwaaid.

Zaterdagmiddag om 12:45 uur gingen de lichten uit voor de start van de eerste World Supersport race van het weekend op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Ondanks enige bewolking waren de omstandigheden gunstig op het Zuid-Spaanse circuit met een aangename temperatuur boven de 20°C.

Polesitter Adrian Huertas startte goed en nam meteen de leiding in handen voor Bahattin Sofuoglu en Inigo Iglesias. Daarachter sloten Meikon Kawakami, Bruno Ieraci en Kevin Sabatucci aan. Jeffrey Buis wist ook meteen een inhaalslag te maken in de openingsronde en schoof op naar de achtste plaats.

Het was zoals gebruikelijk een grote kopgroep in de World Supersport 300 race. In de tweede ronde viel Sofuoglu aan en nam hij de leiding van Huertas over in bocht 8. Hierdoor ging de Spanjaard wijd en kon Buis ook profiteren, de Nederlander schoof op naar de tweede plaats.

Buis wist dat hij zo goed mogelijk moest scoren om het kampioenschap nog in leven te houden. In de derde ronde viel de verdedigend wereldkampioen aan en nam hij de leiding over van Sofuoglu. Het was constant stuivertje wisselen in de kopgroep van maar liefst twintig coureurs, waarbij Victor Steeman en Ruben Bijman aan de staart van deze groep reden.

Naar mate de race vorderde werd de kopgroep kleiner vanwege een aantal crashes. Ton Kawakami, Kevin Sabatucci, José Luís Perez González en Gabriele Mastroluca kwamen ten val nadat ze elkaar raakten.

In de zesde ronde ging het mis voor Ruben Bijman, de Nederlander kwam ten val in bocht 1.

Met nog drie ronden te gaan werd de rode vlag gezwaaid. Vanwege een crash achterin de kopgroep besloot Race Direction om de race te stoppen zodat er medische assistentie verleend kon worden. Op dat moment reed Buis aan de leiding, en aangezien meer dan 2/3 van de race voltooid was werd de Nederlander de winnaar van deze race. Inigo Iglesias werd tweede met Bahattin Sofuoglu daarachter op de derde plaats. Meikon Kawakami finishte als vierde voor Alvaro Diaz en Samuel di Sora, WK leider Adrian Huertas verloor punten ten opzichte van Buis doordat hij als zevende werd geklasseerd. Verder eindigden Yuta Okaya, Marc García en Oliver König in de top tien. Victor Steeman eindigde als elfde, Koen Meuffels als veertiende.

Met nog drie World Supersport 300 races te gaan heeft Buis 161 punten verzameld ten opzichte van de 210 van WK leider Huertas. Met 49 punten achterstand is het theoretisch nog mogelijk voor de verdedigend kampioen om zijn titel te prolongeren, realistisch gezien lijkt het echter onwaarschijnlijk.

Handige links Motul Spanish Round:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?