Vrijdagochtend 16 februari gaan op het Chang International Circuit in Buriram de lichten op groen voor de tweede officiële MotoGP test van 2018. Het is de eerste keer dat de MotoGP coureurs kennismaken met het Thaise circuit, het circuit waar in oktober de PTT Thailand Grand Prix wordt verreden.

Het Chang International Circuit in Buriram maakt dit seizoen voor de eerste keer deel uit van het in 2018 negentien wedstrijden tellenden MotoGP wereldkampioenschap. Alvorens de Grand Prix verreden wordt op het 4,6 km lange Thaise circuit, gelegen in het noordoosten van het land op ongeveer vijf uur rijden van Bangkok, krijgen de MotoGP coureurs de komende drie dagen (16, 17 en 18 februari) de gelegenheid om het circuit te verkennen tijdens de tweede officiële MotoGP test van 2018. Na Sepang treffen de MotoGP coureur in Buriram echter een geheel ander circuit wat lay-out betreft. De komende drie dagen zullen de teams en coureurs dan ook op zoek moeten naar een compleet andere set-up dan welke onlangs in Sepang gebruikt werd.

Ducati is 2018 goed begonnen (Jorge Lorenzo was in Sepang niet alleen het snelst maar de Spanjaard noteerde er tevens een nieuw circuitrecord) en kan tevreden zijn met de progressie die men de afgelopen wintermaanden heeft geboekt. Zowel Lorenzo als ook de 2017 runner-up en teamgenoot Andrea Dovizioso staken in Sepang niet onder stoelen of banken dat de nieuwe Ducati GP18 een flinke stap heeft gemaakt. Team Manager Davide Tardozzi liet zich in Sepang echter al ontvallen dat er in Buriram nog meer nieuws verwacht kan worden, zo is de verwachting dat de Italianen de komende dagen opnieuw met nieuwe en revolutionare kuipdelen in actie zullen komen en weer een nieuwe dimensie toe gaan voegen aan de al veel besproken winglets.

Honda, die in Sepang ook voor het eerst met vergelijkbare kuipdelen als Ducati op de baan verschenen, concentreerde zich in Sepang met Dani Pedrosa, Marc Marquez, Cal Crutchlow en enkele HRC MotoGP testcoureurs met name op het testen van een nieuw 2018 motorblok.

Er waren veel positieve berichten te horen in Sepang over de nieuwe Honda krachtbron van met name van Pedrosa en Crutchlow terwijl er bij Marquez nog de nodige twijfels waren. De regerend MotoGP wereldkampioen besteedde met name veel tijd aan het uitvinden van de voor- en nadelen van deze nieuwe krachtbron waardoor hij minder tijd besteedde aan het rijden van die ene snelle ronde om daarmee hoog op de tijdlijst te eindigen.

Yamaha zal ondertussen hopen op hoge temperaturen tijdens de test in Buriram om zo een oplossing te kunnen vinden voor het gebrek aan grip, iets waarmee men met name het afgelopen seizoen maar ook onlangs in Sepang, te kampen had. Na twee zeer positieve eerste testdagen in Sepang, voor zowel Maverick Viñales als ook voor Valentino Rossi, had men het tijdens de derde en afsluitende testdag wat moeilijker. Naast het finetunen van hun nieuwe 2018 machine en het zoeken van een oplossing voor het gebrek aan grip, had Yamaha ook een aantal kuipdelen voorzien van winglets meegenomen naar Sepang. De geluiden hierover waren positief. De vraag voor de komende dagen zal dan ook zijn of we dezelfde kuipdelen weer zullen zien of dat Yamaha ook een aantal nieuwe revolutionaire kuipdelen uit de kast zal halen.

Team Suzuki Ecstar leverde in Sepang ook een bijdrage aan de ‘winglets hype’- maar belangrijker was dat Alex Rins een flinke stap gemaakt lijkt te hebben aan de vooravond van zijn tweede seizoen in de koningsklasse. De Spanjaard, die in tegenstelling tot vorige jaar volledig fit is gedurende de wintertesten, liet een indrukwekkende snelheid zien, iets dat ook gold voor teamgenoot Andrea Iannone. De motorfabrikant uit het Japanse Hamamatsu lijkt daarmee de problemen van afgelopen seizoen opgelost te hebben en klaar te zijn voor een stap dichter naar de top.

Red Bull KTM Factory Racing toonde in Sepang ook aan een ongelooflijke stap voorwaarts te hebben gemaakt voor aanvang van hun tweede seizoen. Ondanks dat Pol Espargaró halverwege de test af moest haken na een zware crash lieten de Spanjaard en zijn Britse teamgenoot Bradley Smith op het Maleisische circuit zien aanzienlijk sneller te zijn dan een jaar geleden. Helaas zal KTM het de komende dagen moeten doen zonder Espargaró, dit nadat de Spanjaard afgelopen week in Barcelona werd geopereerd aan een hernia (L4 wervel) en hiervan nog onvoldoende hersteld is om in Thailand in actie te kunnen komen.

Binnen het Monster Yamaha Tech 3 Team zal er de komende dagen een ander gezicht te zien zijn naast vaste coureur Johann Zarco. Hafizh Syahrin krijgt de gelegenheid om zijn MotoGP debuut te maken, dit vanwege het feit dat het team op zoek is voor een vervanger van de dit seizoen niet in actie te komen Jonas Folger. De Maleisische coureur, die een aantal podiumplaatsen achter zijn naam heeft staan in Moto2 klasse, wordt op dit moment genoemd als de belangrijkste kandidaat om komend seizoen als tweede rijder uit te komen voor het Franse satellietteam. Hoewel er officieel nog een slag om de arm gehouden wordt is de verwachting dat de komst van de Maleisiër naar het team kort na afloop van deze test bevestigd zal worden.

Er zijn nog vier andere MotoGP debutanten, coureurs die hun nieuwe machines inmiddels al hebben getest; regerend Moto2 kampioen Franco Morbidelli en teamgenoot Tom Lüthi bij Estrella Galicia 0,0 Marc VDS, Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemistu) en Xavier Simeon (Reale Avinta Racing). Nakagami was in Sepang  de snelste van het viertal en de Japanner is tot nu toe dan ook het ijkpunt geweest – maar zijn collega-debutanten zullen er hard aan blijven werken om hier verandering in te brengen.

Progressie boeken is ook het toverwoord voor de coureurs die voor het 2018 seizoen van team zijn veranderd. Jack Miller (Alma Pramac Racing) is hierbij de coureur die het meest opviel tijdens de voorgaande testen. De Australiër lijkt zich vanaf de eerste meters al meteen thuis te voelen op de Ducati waarbij hij liet zien al aardig in de buurt te komen van zijn meer ervaren teamgenoot Danilo Petrucci. Tito Rabat (Reale Avintia Racing) is een andere coureur die het naar het zien lijkt te hebben in zijn nieuwe team.

Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), blijft ook vooruitgang boeken gedurende de wintertesten. Zijn nieuwe teamgenoot Scott Redding daarentegen lijkt nog iets meer tijd nodig te hebben om gewend te raken aan de voor hem nieuwe Aprilia.

De voorbereidingen voor 2018 zijn in volle gang. Wie zal er de komende drie dagen voor een verrassing gaan zorgen in Buriram?

Testschema
Vrijdagochtend om 03:30 uur (NL tijd) gaan de lichten op groen en kan er tot 11:30 uur (NL tijd) volop getest worden, hetzelfde schema zal ook van toepassing zijn tijdens de tweede en derde dag. Tijdens de eerste twee dagen zullen de laatste 15 minuten van de dag gebruikt worden voor het oefenen van een aantal proefstarts.

 

Handige links Official MotoGP Test Buriram:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag