Shane Byrne is zondag in Brands Hatch voor de zesde keer in zijn carrière British Superbike kampioen geworden. Doordat de 40-jarige Brit twee van de drie races wist te winnen en titelconcurrent Leon Haslam ten val kwam heeft Byrne voor het eerst zijn titel weten te prolongeren.  

Kwalificatie
Op zaterdagmiddag werden eerst de kwalificatietrainingen verreden voordat later race 1 zou plaatsvinden met race 2 en race 3 op zondag. Shane Byrne wist hier het huidige ronderecord van Brands Hatch te verbreken met een 1’24.163. De marge naar tweede man Josh Brookes was ruim een halve seconde, met Christian Iddon op derde plaats. Haslam kwalificeerde zich als vierde. In deze kwalificatie kwam John Hopkins nog hachelijk ten val bij het ingaan van de eerste bocht. De Amerikaan remde zijn Ducati op ‘Paddock Hill’ onderuit en kwam hard ten val, waarbij hij twee ruggenwervels brak en beide knieën verbrijzelde.

Race 1
Voorafgaand aan dit beslissende BSB-weekend was de voorsprong van Haslam in het kampioenschap naar Byrne maar liefst 33 punten. Doordat er voor dit laatste en beslissende raceweekend een derde race op het programma stond was er nog zeker een reële kans voor Byrne om deze achterstand in te halen.

Byrne kende een zeer slechte start vanaf pole en ging als zesde de eerste bocht in. Brookes nam de leiding in handen en Haslam eiste de tweede plaats op. Byrne kwam na enkele ronden in zijn ritme en begon enkele posities weer terug te pakken. Niet veel later werd de rode vlag getoond aangezien de Honda van Dan Linfoot olie had gelekt en er vijf coureurs over dit spoor ten val kwamen. Na een schoonmaakbeurt werd de race herstart.

Het was nu Byrne die beter van zijn plaats kwam en in de eerste ronde de derde plaats in handen nam achter Haslam. De Ducati-coureur had het betere tempo en ging zijn concurrent voorbij, waarna hij ook de leiding overnam van Christian Iddon. Byrne werd nog lang onder druk gezet maar was uiteindelijk de sterkere en reed onbedreigd naar de winst. Josh Brookes eindigde als derde en was daardoor ook nog steeds in de race voor het kampioenschap. Haslam finishte uiteindelijk als vierde na een late inhaalactie op James Ellison. Hierdoor liep Byrne 12 punten in op Haslam en werd de strijd om het kampioenschap nóg spannender.

Race 2
Dankzij de snelste rondetijd in race 1 mocht Josh Brookes de tweede race vanaf pole beginnen. Byrne en Haslam startten als derde en vierde. Het waren dan ook de drie titelkandidaten die het veld aanvoerden met de Australiër op kop en Haslam en Byrne achter zich. Het duurde echter wederom niet lang voordat Byrne zijn tempo weer had gevonden en met een achterstand van 21 punten zijn belangrijkste concurrent Haslam voorbij moest gaan. Dit is precies wat de 40-jarige Byrne deed en na het inhalen van Haslam ging hij ook aan Brookes voorbij.

Het leek erop dat Haslam een technisch probleem had aangezien de 34-jarige coureur terugviel naar de elfde plaats. De Kawasaki coureur wist uiteindelijk nog wel terug te komen naar de tiende plaats maar maakte het nu wel heel spannend in de titelstrijd. Byrne wist de wedstrijd te winnen waardoor Haslam slechts twee punten voorsprong had op zijn landgenoot. Josh Brookes finishte als vierde en had ook nog steeds een, weliswaar geringe, kans op de titel.

Race 3
In deze allesbeslissende laatste race van het seizoen was de spanning om te snijden. Byrne mocht de race als tweede starten met Brookes op de vierde plaats en Haslam op een elfde plaats. Het was goed te zien dat de coureurs gespannen waren aangezien Byrne niet het dominerende tempo van de twee eerdere races kon aanhouden en op de zesde plaats reed achter Haslam. Brookes deed wat hij moest doen en ging aan de leiding.

In de zesde ronde sloeg het noodlot toe. Haslam was onderweg op de vijfde plaats met Byrne achter zich waardoor hij de titel in handen zou hebben, totdat aan het eind van het rechte stuk de remmen niet bleken te werken en de ‘pocket rocket’ zichzelf met een snelheid van 270+ km/h zich van zijn Kawasaki moest afgooien. Het was een gigantische crash waarbij Haslam een gebroken enkel, pols en duim aan overhield. Bij het zien van de beelden had het nog veel erger af kunnen lopen.

Dit betekende dat Byrne de titel in handen had, alhoewel hij nog wel de race zou moeten uitrijden. Brookes deed wat hij kon doen en won de wedstrijd voor Jason O’Halloran en James Ellison. Byrne kwam uiteindelijk als achtste over de streep en behaalde hiermee zijn zesde British Superbike kampioenschap, en de tweede op rij. In de stand had Byrne uiteindelijk slechts drie punten meer dan Brookes en zes punten meer dan Haslam, die tot overmaat van ramp ook nog naar de derde plaats in het kampioenschap werd verwezen.

Bij de huldiging van Byrne liet Haslam zichzelf zien als waardig sportman en kwam, ondanks een gebroken enkel, de baan op om zijn concurrent te feliciteren. Een emotioneel moment waarbij de aanwezigen naar eigen zeggen het niet droog hielden.

Nederlanders
Tijdens dit laatste BSB-weekend kwamen ook nog Nederlanders Jorel Boerboom en Mike Brouwers in actie in het HEL Performance British Motostar Championship. Beide wedstrijden werden gewonnen door Tom Booth-Amos, waarbij Boerboom in de eerste race de finish niet wist te halen maar in de tweede race als dertiende wist te eindigen. Brouwers behaalde in de eerste race de tiende plaats maar wist in de tweede race de eindstreep niet te halen.

Volledige uitslagen: British Superbikes Brands Hatch