LCR Honda coureur Cal Crutchlow op pole in Silverstone

44
crutchlow
Cal Crutchlow | foto© Racesport.nl - Rene Vos

#BritishGP – Cal Crutchlow vertrekt zondag in Silverstone vanaf de pole tijdens de Octo British Grand Prix. De LCR Honda coureur was zaterdagmiddag tijdens de natte kwalificatie het snelst voor Valentino Rossi en Maverick Viñales.

Vierde vrije training
Niet vaak zullen de MotoGP coureurs zo blij zijn geweest met de vierde vrije training. De eerste drie vrije trainingen werden in Silverstone namelijk verreden op een volledig droog circuit maar sinds het middaguur arriveerde  de verwachte regen op het Britse circuit waardoor de vierde vrije training de eerste en enige mogelijkheid was om kennis te maken met een nat circuit alvorens later op de middag de kwalificatie te moeten rijden op een nat circuit.

Net als tijdens de droge derde vrije training was het opnieuw Marc Marquez die na afloop de lijst aanvoerde. De Repsol Honda coureur was onder de moeilijke omstandigheden een fractie sneller dan Ducati coureur Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow.

Marquez’s teamgenoot Dani Pedrosa liet de vierde tijd noteren voor Andrea Iannone, Valentino Rossi en Jorge Lorenzo.

Eerste kwalificatie
Terwijl het steeds harder begon te regenen en de wind steeds meer de kop op stak maakten de elf deelnemende coureurs er een spannende aangelegenheid van. De posities bovenaan de lijst wisselden in een rap tempo maar in de slotfase was het Jack Miller die verrassend naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen. Ondanks dat de Australiër tot donderdagavond nog geen zekerheid had of hij überhaupt wel deel mocht nemen aan de British Grand Prix – dit vanwege een in Oostenrijk opgelopen rug en handblessure ( drie gebroken ruggenwervels, een gebroken pols en tot overmaat van ramp bleek vrijdag tijdens de eerste vrije training dat er ook nog een botje in zijn hand gebroken was) – noteerde de Estrella Galicia 0,0 Marc VDS coureur een snelste ronde van 2’18.193. Net nadat Miller zijn snelste ronde op de klok gezet had begon het echter harder en harder te regenen waardoor de rest zich stuk beet op deze tijd. Alleen Eugene Laverty wist in de laatste minuut nog net iets sneller rond te gaan en onder de tijd van Miller te duiken. Het had echter geen consequenties want zowel Laverty en Miller wisten zich hierdoor alsnog te plaatsen voor de tweede kwalificatie.

Loris Baz werd derde gevolgd door Danilo Petrucci, Pol Espargaró en MotoGP debutant Alex Lowes.

Tweede kwalificatie
Terwijl het Jorge Lorenzo was die als eerste naar buiten ging en als eerste een tijd op de klok zette was het Miller die iets te enthousiast was en onderuit schoof. Velen in het MotoGP paddock sloeg vervolgens de schrik om het hart, het zou toch niet…….maar gelukkig stond de Australiër gelijk weer op. (de Australiër werd voor aanvang van het weekend nadrukkelijk op het hart gedrukt om niet opnieuw te crashen vanwege zijn rugblessure aangezien dit hele vervelende gevolgen kon hebben).

Vervolgens was het Cal Crutchlow die onder de tijd van Lorenzo wist te duiken en naar de bovenste plaats op de lijst kwam.

Terwijl de regen ook in deze sessie in de slotfase steeds heviger werd beten de elf overige coureurs zich allemaal stuk op de tijd van de LCR Honda coureur. Het was eerst Marquez die onder de tijd van de Brit leek te duiken maar de Repsol Honda coureur bleef op de op dat moment tweede tijd steken. Net na het volbrengen van deze ronde ging het volledig mis voor de Spanjaard met een flinke crash tot gevolg.

Vervolgens was het Rossi die zich stuk beet, de negenvoudig wereldkampioen dook weliswaar onder de tijd van Marquez maar bleef ook steken op de op dat moment de tweede tijd.