Cal Crutchlow onderging afgelopen dinsdag in Barcelona een operatie aan zijn pols maar donderdag kreeg hij groen licht om deel te nemen aan de dit weekend te verrijden Gran Premio Red Bull de Andalucía. Vrijdag stapte de Brit op zijn Honda RC213V maar vanzelf ging het allemaal echter nog niet tijdens de eerste twee vrije trainingen, met als gevolg een twintigste en voorlaatste plaats op de tijdlijst op 1,784 seconde snelste man van de dag Maverick Viñales.

Dat MotoGP coureurs tegen een stootje kunnen werd afgelopen week opnieuw duidelijk. Zowel Alex Rins, Marc Marquez als ook Cal Crutchlow doorstonden donderdagmiddag ondanks hun afgelopen weekend opgelopen blessures zonder problemen de in het MotoGP wereldkampioenschap verplichte fitheidstesten. Na het met goed gevolg doorstaan van deze testen kreeg men van de circuitarts groen licht om vrijdagochtend weer op hun machines te stappen. Marc Marquez besloot nog een dag te wachten en zaterdag pas in actie te komen, Rins en Crutchlow daarentegen waren vrijdag gewoon van de partij tijdens de eerste twee vrije trainingen van de Gran Premio Red Bull de Andalucía.

Voor Crutchlow betekende dit volgens eigen zeggen wel even flink op zijn tanden bijten tijdens het rijden. Ondanks dit kon de 34-jarige Brit toch nuttig testwerk verrichten voor Honda al bleven zijn gereden rondetijden tijdens de eerste twee vrije trainingen nog wel ver verwijderd van zijn gebruikelijke niveau.

Cal Crutchlow: “Het was goed om er vandaag weer bij te zijn. Ik had geen slecht gevoel op de motor. Het team is deze week zeer ontspannen geweest, wachtend om te zien of ik kon rijden. Ik heb bewezen dat ik klaar ben voor actie, ook al is mijn gevoel een beetje vreemd. De pijn in mijn linkerpols is niet zo heel erg. Als het pijn doet, probeer ik het zo goed mogelijk te vergeten en te compenseren tijdens het rijden. Mijn conditie op de motor is vanzelfsprekend niet uitmuntend na de crash van afgelopen zondag. Maar ik zal er aan blijven werken, zodat ik me wat comfortabeler voel tijdens het rijden in de wedstrijd. Ik denk dat Dr. Mir en de andere artsen geweldig werk hebben gedaan. Ik ben voortdurend in de weer met ijspakketten om mijn pols zodat de zwelling en de ontsteking niet te groot wordt. En als ik op de fiets stap, moet ik gewoon even flink op mijn tanden bijten.”

Een vrije training of een kwalificatie is natuurlijk iets anders dan een 25 ronden tellende race onder zeer warme omstandigheden. Het valt volgens LCR Honda teambaas Lucio Cecchinello dan ook nog maar te bezien of dit zondag gaat lukken. Wel wist Cecchinello ons te melden dat Crutchlow vrijdag slecht een aantal pijnstillers had gebruikt en geen gebruik had gemaakt van pijnstillende injectie of een verdoving.

Handige links Gran Premio Red Bull de Andalucía 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App