Valentino Rossi en Maverick Viñales konden zich afgelopen weekend tot verrassing van velen, maar ook van zichzelf, tijdens de PTT Thailand Grand Prix ineens weer meten met de snelste mannen van het veld. Het tweetal eindigde als derde en vierde dicht achter de nummers één en twee. Heel erg vreemd volgens LCR Honda coureur Cal Crutchlow.

Het was in 2017 tijdens de Motul TT Assen dat Yamaha voor het laatst een MotoGP race wist te winnen en sinds begin juli tijdens de Duitse Grand Prix op de Sachsenring stond er geen Yamaha meer op het podium na afloop van een MotoGP race. Ook in de meest recente races kenden zowel Valentino Rossi als ook Maverick Viñales veel problemen, iets dat het tweetal dan ook niet onder stoelen en banken stak. Zo liet Rossi in Aragon nog weten dat er een aantal moeilijke circuits aankwamen en dat het nog wel enige tijd zou gaan duren voordat Yamaha de problemen opgelost zou hebben, sterker nog de Italiaan sprak al zijn bezorgdheid uit over het seizoen 2019 en de nieuwe door Yamaha ontwikkelde 2019 machine.

Vrijdag tijdens de eerste vrije training op het Chang International Circuit in Buriram verrasten Viñales en Rossi vriend en vijand door na afloop de eerste twee plaatsen in te nemen op de tijdlijst. Dacht menigeen nog dat het feit dat het tweetal als enigen in de slotfase van de sessie een zachte Michelin hadden gebruikt de reden was van de wederopstanding, niets bleek echter minder waar. De twee Yamaha fabriekscoureur konden zich ook in de overige trainingen goed meten met de rest van het veld en in de kwalificatie wist Rossi zelf de tweede startplaats te behalen – slechts 0,011 seconde achter de pole tijd van Marc Marquez – en kwalificeerde Viñales zich als vierde.

Ook zondag in de race stond het tweetal hun mannetje, Rossi wist zelfs enige tijd aan de leiding te rijden terwijl Viñales in de slotfase de vierde plaats achter zijn naar de derde plaats teruggevallen teamgenoot wist in te nemen. In de laatste ronden passeerde Viñales de negenvoudig wereldkampioen om uiteindelijk op slechts 0,270 seconde van winnaar Marquez de finish te passeren, net voor Rossi die op 1,564 seconde van de Repsol Honda coureur vierde werd.

Na afloop lieten zowel Viñales als ook Rossi weten verrast maar blij te zijn met de verbetering die Yamaha had weten te vinden op het voor iedereen nieuwe Chang International Circuit, helemaal omdat men tijdens de pré-season test in februari nog de nodige problemen had gekend op hetzelfde circuit.

Cal Crutchlow, die als zevende over de finish kwam op het Thaise circuit, was na afloop zelfs verbijsterd over de wederopstanding van de Yamaha’s en het ineens weer zo goed presteren van het tweetal:

“Heel erg vreemd, Yamaha heeft dit seizoen nog geen race gewonnen en de afgelopen wedstrijden had men echt veel problemen. Ik heb geen idee wat er ineens is gebeurd, maar ze hebben zo van de ene op de andere dag een seconde per ronde winst gevonden. Het is heel vreemd wat daar gebeurd is, het is raar dat ze zomaar een seconde per ronde kunnen vinden en ik heb geen idee hoe. Voor het kampioenschap en voor iedereen is het daarentegen wel goed dat ze hier weer mee konden doen.”

Of het feit dat Yamaha recent een nieuwe data engineer – Michele Gadda die recent nog actief was binnen het Yamaha World Superbike project – toegevoegd heeft aan het MotoGP team mede de oorzaak is van de plotselinge en onverwachte stap voorwaarts is niet helemaal duidelijk, wel is het duidelijk dat Yamaha er alles aan gelegen is om zich zo snel als mogelijk weer te kunnen meten met de Honda’s en Ducati’s.

Rossi zelf houdt echter nog wel een slag om de arm, zo denkt de Italiaan dat de problemen nog zeker niet definitief opgelost zijn maar dat het slechts een eenmalige opleving is geweest:

“Ik hoop dat we vanaf nu op alle circuits beter voor de dag kunnen komen, maar ik denk dat dat niet het geval zal zijn. Ik denk dat we dit hier echt te danken hebben aan het circuit en de door Michelin meegenomen banden. Pas na afloop van het volgende raceweekend in Motegi kunnen we zeggen of we echt een stap gemaakt hebben.”

De volgende Grand Prix, de Motul Grand Prix of Japan, staat over iets minder dan twee weken op het programma.

 

Handige links PTT Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App