De tweede MotoGP wedstrijd van 2018 op het Termas de Rio Hondo circuit kende zondag in naam van Cal Crutchlow een geweldige winnaar. De winnaar kreeg echter niet de aandacht die een winnaar verdient. Alle aandacht ging uit naar twee mannen die al zoveel voor de sport betekend hebben maar deze zondag in Argentinië hun en onze sport veel tekort deden.

Het weer speelde afgelopen weekend in Argentinië een grote rol, een rol die zondag voorafgaand en tijdens de MotoGP wedstrijd op het Termas de Rio Hondo circuit nog eens extra ‘glans’ kreeg door een blunderende wedstrijdleiding en een aantal acties die onze prachtige sport geen goed doen.

Bij aanvang van de wedstrijd ontstaat er zondagmiddag onduidelijkheid en verwarring als nagenoeg alle MotoGP coureurs een foute beslissing lijken te nemen voor aanvang van de start betreffende hun bandenkeuze op een nog deels nat circuit. Wat volgt is dat de één na de andere coureur vlak voor de start van de warm-up lap besluit de grid te verlaten – alleen de op pole staande Jack Miller blijft staan – om alsnog van banden te wisselen en vanuit de piststraat aan de warm-up lap c.q. wedstrijd te beginnen.

Er ontstaat vervolgens totale verwarring waarna de wedstrijdleiding besluit de start van de wedstrijd uit te stellen. Opnieuw totale verwarring, overleg tussen de teambazen, coureurs en wedstrijdleiding wat te doen en een hevig verontwaardigde Miller die als enige ‘ballen’ toonde door bij zijn beslissing te blijven.

Na onderling overleg besluit de wedstrijdleiding de rest van het veld – alleen Miller behield zijn plaats – verder naar achteren op de grid op te stellen om het moedige besluit van Miller en de enige die geen fout maakte te belonen. In veler ogen een vreemde beslissing, maar goed door de vertraging en het oponthoud kan iedereen in ieder geval gewoon op slicks aan de wedstrijd beginnen.

Maar, vervolgens gaat het opnieuw fout als Marc Marquez zijn machine vlak voor de start af laat staan, zijn startplek verlaat en op een vrij gedeelte van de grid zijn machine weer aan de praat krijgt. Wat daarna volgt is opnieuw een blunder van de wedstrijdleiding door de Repsol Honda coureur terug te dirigeren naar zijn oorspronkelijke startplaats. Ja wiens fout is dit? Les 1 in de sport is namelijk dat je te allen tijde de aanwijzingen van de wedstrijdleiding op dient te volgen. De wedstrijdleiding komt vervolgens met de mededeling dat Marquez de aanwijzingen van de wedstrijdleiding niet opgevolgd heeft, zij zouden hem verteld hebben vanuit de pitlane te moeten starten.

Marquez gaat vervolgens gewoon van start, neemt niet veel later de leiding in handen om vervolgens van de wedstrijdleiding de melding te krijgen dat hij een ride through penalty krijgt en dient binnen te komen vanwege zijn fout op de startgrid. Na dit opgevolgd te hebben begint de ellende pas echt…….een ontketende Marquez raakt vervolgens Aleix Espargaró in zijn strijd zo snel als mogelijk weer naar voren te komen. De Repsol Honda coureur krijgt vervolgens het sein dat ie één positie terug diende te geven vanwege dit incident. Met rondetijden die veruit het snelste van het veld waren baande de regerend wereldkampioen zich vervolgens een weg door het veld naar voren. Op de zevende plaats aangekomen ging het echter opnieuw mis toen Marquez Rossi probeerde te passeren, beiden wijd gingen en de Movistar Yamaha coureur op het gras kwam en ten val kwam. Marquez stak meteen zijn hand op ten teken dat het zijn fout was. Ondanks dat Rossi zijn race nog wel kon vervolgen was een goede klassering natuurlijk verkeken.

Marquez daarentegen denderde gewoon door om uiteindelijk in de laatste ronde ook nog Maverick Viñales te passeren en als vijfde de finish te passeren. De vreugde was echter van korte duur, de wedstrijdleiding besloot namelijk dat Marquez opnieuw een ride trough penalty kreeg vanwege de aanvaring met Rossi en dit keer 30 seconden straf aan zijn broek kreeg. Het gevolg, geen vijfde plaats maar een achttiende plaats en geen WK punten.

Einde wedstrijd, maar dat betekende zeker geen einde van de soap. Sterker nog, wat volgde was een zielige vertoning, een zielige vertoning van twee grote namen, twee volwassen kerels die een oud vuurtje uit 2015 weer hoog op deden laaien.

Het begon al vlak na de race toen Marquez in gezelschap van Honda teambaas Alberto Puig en zijn manager Elmilio Alzamora zich melden bij de Movistar Yamaha pitbox om hun excuses aan te bieden aan het adres van Rossi. Rossi’s rechterhand Uccio liet echter zijn ware Italiaanse aard zien door het drietal de toegang tot de pitbox te ontzeggen en te beslissen voor zijn broodheer.

Wat volgde was vervolgens een ware klopjacht door de aanwezige media op de twee kemphanen.

Als eerste was Rossi aan de beurt voor zijn gebruikelijke debrief na de race, een bijeenkomst die heel drukbezocht werd en zelfs live door motogp.com werd uitgezonden.

“Een fout maken, je verremmen, een voorwiel dat blokkeert: dat kan iedereen wel eens gebeuren. Maar bij hem gebeurt het doorlopend omdat hij veel te agressief rijdt. Alleen al dit weekend heeft hij vijf van dit soort situaties gehad, vanaf de eerste vrije training toen hij bijna Maverick Viñales onderuit reed. Hij toont totaal geen respect voor andere coureurs. Hij rijdt op een niveau dat ronduit gevaarlijk is. Dat is wat ik ook tegen de wedstrijdleiding heb gezegd en ik hoop van harte dat die zijn verantwoordelijkheid neemt, want het is te gevaarlijk. Ik ben echt bang als Marquez nog maar in de buurt komt, want je weet dat de kans groot is dat hij je eraf rijdt. Die gast is een gevaar op de baan.”

Natuurlijk kon de aanwezige media het niet laten om nog een beetje extra olie op het vuur te gooien door de vraag te stellen of de relatie tussen hem en Marquez nu weer bekoeld is. Rossi maakte er vervolgens gebruik van door ook nog maar eens een kannetje olie bij op het bewuste vuur te gooien.

“Mijn relatie met Marquez is wel het minste probleem. Ik hoef hem niet te spreken en ik hoef zijn excuses niet, want hij meent het toch niet en het interesseert hem geen bal. Hij doet het gewoon expres en hij komt dan weliswaar wel langs om zijn excuses aan te willen bieden, maar dat doet hij bewust voor alle camera’s en dan ook nog met twee man bij zich. Een poppenkast is het, hij komt niet alleen naar mijn kantoor, nee er moeten zo nodig twee man mee.”

Op de vraag of Marquez alleen wel welkom is bij hem op kantoor gaf de negenvoudig wereldkampioen een opmerkelijk antwoord.

“Als hij verstandig is doet hij dat niet, ach nee laat maar want alleen zal hij dat toch nooit doen.”

Vervolgens was het nog even wachten totdat Marquez de media te woord stond.

“Mijn motor sloeg af en ik was al onderweg naar pitlane toen hij weer aansloeg. Ik weet dat ik naar in dit soort situaties naar de pitlane moet, maar toen hij weer aansloeg, wist ik vervolgens niet wat ik moest doen. De marshall die daar stond wees me terug naar de grid, dus ik nam aan dat het goed was mijn oorspronkelijke plaats in te nemen. Ik was dan ook verrast toen ik vervolgens een ride through-penalty kreeg.”

De Repsol Honda coureur bood vervolgens Espargaró zijn excuses aan door toe te geven dat hij bij deze inhaalactie fout zat.

“Ik heb het snelheidsverschil niet helemaal goed ingeschat en dat was mijn fout. Ik moest toen één plaats opgeven, maar om zeker te zijn heb me zelfs twee plaatsen terug laten zakken.”

Op de vraag of de inhaalactie op Rossi ook een inschattingsfout was en zijn val hieraan te wijten was kregen de aanwezigen een ander antwoord.

“De inhaalactie op Rossi was zeker niet te agressief. Dat was gewoon een samenloop van omstandigheden: mijn voorwiel blokkeerde, ik kon hierdoor mijn machine niet op de lijn houden en raakte hem. Dat spijt me heel erg, maar als hij mijn excuses niet wenst te accepteren, dan kan ik daar vervolgens ook niets aan doen. Nogmaals het was mijn fout, dat erken ik, maar ik bestrijd dat het een te agressieve manoeuvre was. Ik zou nooit ofte nimmer een ander expres raken. Nooit.”

Winnaars, verliezers en sensatiezoekers
Terwijl Rossi en Marquez de pers te woord stonden zaten Crutchlow, Johann Zarco en Alex Rins in een nagenoeg lege zaal voor de gebruikelijke persconferentie na afloop van een wedstrijd. De LCR Honda coureur en winnaar van de wedstrijd liet hierin niet misverstane woorden weten dat hij het belachelijk vond dat de drie podiumkandidaten voor een nagenoeg lege zaal zaten en de meerderheid van de aanwezige media op jacht was naar sensatieverhalen. Zij hadden immers de prestatie geleverd op de baan, de prestaties waar het omgaat in de sport. Wat Crutchlow betreft mogen deze sensatie jagers in het vervolg dan ook wel wegblijven en zijn ze wat hem betreft niet meer welkom op zijn debrief momenten gedurende de Grand Prix weekenden.

Natuurlijk heeft Crutchlow hier een punt, natuurlijk heeft de winnaar gelijk. Niemand keurt de acties van Marquez tijdens deze wedstrijd goed, de coureur zelf niet, zijn team niet, Honda niet. Het staat de regerend wereldkampioen dan ook te prijzen dat hij zijn excuses aanbiedt en eerlijk zijn verhaal doet. De beelden van de mislukte actie van Marquez op Rossi liegen niet, nogmaals niemand zal de actie goedkeuren maar wel is duidelijk te zien dat er ruimte is, dat Marquez’s voorwiel blokkeert en hij hierdoor op een nat gedeelte komt met alle gevolgen van dien.

Zonder iemand te willen bevoordelen zou het Rossi daarentegen wel sieren als hij ook eens zijn verantwoordelijkheid durft te nemen. Iets minder hoog van de toren blaast, eerst eens tot tien te telt alvorens liters olie op het vuur te gooien en soms een iets tekort geheugen te tonen. De MotoGP wereld heeft veel aan ‘the Doctor’ te danken maar ‘the Doctor’ heeft ook veel aan de MotoGP wereld te danken.

Sorry zeggen, oprecht sorry durven te zeggen siert de mens, ook al luister je naar de naam Marc Marquez of Valentino Rossi, sterker nog helemaal als je luistert naar de naam Marc Marquez of Valentino Rossi. Niemand is groter dan de sport ook al zijn jullie beiden al vele malen wereldkampioen, hebben jullie allebei miljoenen fans en verdienen jullie jaarlijks miljoenen aan deze prachtige sport, miljoenen die notabene door jullie eigen fans naar de circuits worden gebracht.

Marc doe vervolgens in het heetst van de strijd iets minder agressief, Valentino tel in het vervolg eerst eens tot tien alvorens van dit soort toneelstukjes op te voeren en durf ook eens een keer sorry te zeggen. Marc en Valentino, please….gebruik beiden jullie boerenverstand, ga een keer bij elkaar op de koffie en laat de sport zegevieren. Dit verdient onze prachtige sport niet, onze sport waar jullie beiden op dit moment de twee grootste boegbeelden van zijn.

 

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag