De eerste Red Bull MotoGP wedstrijd van het seizoen is een prooi geworden voor Can Oncu. Het Turkse talent was zaterdagmiddag in Jerez na zestien ronden het snelst voor de Spanjaard Carlos Tatay en de Tsjech Filipp Salac. De Belg Barry Baltus eindigde op een keurige zevende plaats tijdens zijn debuutrace in de klasse.

Zaterdagmiddag om klokslag half vijf gingen in Jerez de lichten op groen voor de allereerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het seizoen.

Bij de eerste doorkomst was het de jonge Turk Dan Oncu die de leiding in handen had voor zijn tweelingbroer Deniz en de Tsjech Filip Salac. Barry Baltus kende een wereldstart en kwam na de eerste ronde op een keurige achtste plaats door terwijl Sasha de Vits een plekje in moest leveren ten opzichte van zijn startpositie en de zeventiende plaats innam bij de eerste doorkomst.

In de tweede ronde nam de vanaf de pole vertrokken Carlos Tatay de leiding over en ontstond er een kopgroep van acht coureurs met daarbij ook Baltus. In deze groep deed Tatay vervolgens verwoede pogingen om weg te rijden bij de leidende groep, iets dat vervolgens steeds weer gecounterd werd door Can Oncu.

Halverwege de zestien ronden tellende race leek de leidende groep onder aanvoering van Can Oncu in twee delen uiteen te vallen na een foutje van broer Deniz Oncu die door een klein foutje een gaatje liet vallen. Echter niet veel later was het Tatay die weer naar de leiding kwam en een gaatje wist te slaan. Door deze actie wist het even daarvoor geloste viertal weer de aansluiting te vinden bij de rest van de groep.

Ook nu was het weer Can Oncu die het gevaar zag en de veertienjarige Spanjaard niet wilde laten gaan. Can Oncu wist met nog zes ronden te gaan de aansluiting weer te vinden bij de vanaf de pole vertrokken Tatay waardoor er een nieuwe situatie ontstond.

Vooraan het veld duelleerden Can Oncu en Tatay vervolgens een aantal ronden om de leiding in de race terwijl Salac zich los wist te rijden uit de achtervolgende groep en met nog iets meer dan drie ronden te gaan de aansluiting vond bij het tweetal.

Door een crash van de op de zesde plaats rijdende Fin Paavilainen twee ronden voor het einde werd de achtervolgende groep uitgedund tot vier rijders, een groep waaruit Deniz Oncu op dat moment wist te ontsnappen door de snelste ronde van de wedstrijd te laten noteren.

In de laatste ronde waren het Dan Oncu en Tatay die uit maakten wie deze wedstrijd ging winnen, een strijd die Dan Oncu in zijn voordeel wist te beslissen door met een voorsprong van slechts 0,144 seconde op Tatay de finish te passeren.

De strijd voor de derde plaats was vervolgens ook nog een spannende aangelegenheid nadat Deniz Oncu in de laatste ronde de aansluiting had weten te bewerkstellingen bij Salac. De Tsjech zag het gevaar, hield zich staande door nipt voor Deniz Oncu als derde de finish te passeren.

Xavier Artigas werd vijfde voor de Japannner Ryusei Yamanaka en Baltus die daarmee meteen in zijn allereerste Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijd een keurig visitekaartje afgaf.

De Vits wist in de slotfase van de race nog een plaats te winnen en als vijftiende de eindstreep te passeren en daarmee het laatste punt mee naar Belgie te nemen.

Naast de crash van Paavilainen kreeg de Italiaan Matteo Patacca een jumpstart aan zijn broek en zocht Gerry Salim gedurende de race kort de pits op vanwege een technisch probleem. Beiden konden weliswaar de race vervolgen maar meer dan twintigste en drieëntwintigste plaats zat er niet meer in voor het tweetal.

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag